objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 13. januar 2010 ob 08:52

Enigma Erjavec: kam je v DeSUS-u poniknilo več deset tisoč evrov?!
Matjaž Zanoškar ne bo minister, je Borut Pahor včeraj dejal na kolegiju Socialnih demokratov. Objavljamo interno volilno poročilo sekretarja DeSUS-a Ljuba Jasniča, ki kaže na izginotje denarja
2010 Pozareport

Odpri galerijo


Jutri ali pojutrišnjem bo predsednik vlade Borut Pahor v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministra za okolje Karla Erjavca, na podlagi formalne zahteve Računskega sodišča. To je včeraj na sestanku vrha vladne koalicije, kjer je manjkal, po svoje pričakovano, prav predsednik stranke DeSUS Erjavec, Pahor povedal Gregorju Golobiču (Zares) in Katarini Kresal (LDS).
Novi minister za okolje pa (skoraj zagotovo) ne bo poslanec DeSUS-a in slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar, ki je (bo) kandidat poslanske skupine DeSUS, čeprav naj bi imela stranka v zakulisju še najmanj tri do pet kandidatov. V stranki DeSUS bodo o ministrskih kandidatih razpravljali organi stranke, postopek izbire kandidata pa naj bi bil prav tako izpeljan do konca tega tedna. Ministrsko kandidaturo bradatega in razmeroma precej samovšečnega Zanoškarja, ki mu medijsko dogajanje okoli njega menda precej godi, naj bi sicer podpiralo pet poslancev DeSUS-a.
Da Zanoškar ne bo minister, naj bi Pahor včeraj zaupal kolegiju vodstva Socialnih demokratov; Boruta Pahorja naj bi – kar zadeva kandidaturo Zanoškarja – zmotilo predvsem to, da je" kombinacija" Matjaža Zanoškarja in Karla Erjavca (slednji bi po Zanoškarjevem prihodu v Pahorjevo vlado postal nadomestni poslanec) v javnosti že izpadla predvsem kot prefrigana finta, s katero si Erjavec rešuje službo in eksistenco v politiki. No, Joško Godec, vodja poslanske skupine stranke DeSUS, tudi pravi, da "je DeSUS zadnja stranka, ki bo šla iz koalicije."

Toda Karl Erjavec, ki se očitno ne bo dal zlahka, menda že nagovarja Zanoškarja na "plan B", če ne bo postal minister. Po tem rezervnem scenariju naj bi Zanoškar zapustil poslansko skupino in se vrnil na poklicno funkcijo župana Slovenj Gradca (nenazadnje so jeseni lokalne volitve), kjer je bil na volitvah leta 2006 izvoljen z neverjetno podporo Pahorjevih Socialnih demokratov, Janševe SDS, Podobnikove SLS, DeSUS, tedanje Kekove stranke AS, Jelinčičeve SNS, celo Demokratov, proti je bila le Nova Slovenija, ki jo je vodil Andrej Bajuk. Zanoškar je na volitvah dobil približno 90 odstotkov glasov! Matjaž Zanoškar je še vedno član SD, čeprav že več kot dve leti ni plačal naročnine. Če bi Karlu Erjavcu uspelo postati nadomestni poslanec, bi nemudoma prevzel tudi funkcijo vodje poslanske skupine.
Minister Karl Erjavec, ki mu gori za petami, se je medtem umaknil iz javnosti in novinarjem do nadaljnega ne daje izjav. Menda bo tiho, dokler njegovi pravniki ne pripravijo vse potrebno za njegovo obrambo na različne obdolžitve, naperjene proti njemu, in dokler ne odkrije avtorja te zarote. "Mu že diham za ovratnik," je zadnje, kar je Erjavec po sms sporočil medijem. Kot smo že pisali, naj bi – po Erjavčevih dosedanjih izjavah sodeč - za zaroto stali Golobič in nekateri člani stranke Zares.
Mi pa smo uspeli pridobiti faksimile "Internega poročila organom stranke DeSUS o predvolilnih aktivnostih za volitve v DZ RS med 18. avgustom in 20. septembrom 2008". Poročilo je 11. novembra 2008 (torej po parlamentarnih volitvah) spisal Ljubo Jasnič, ki je kasneje postal generalni sekretar stranke DeSUS. Jasnič je funkcijo sekretarja prevzel potem, ko tedanji generalni sekretar DeSUS-a Pavel Brglez menda "ni več zmogel, poleg tega naj bi preveč hodil na posvete k Milanu Kučanu," kot naj bi v neki ožji družbi dejal Karl Erjavec. Zaupno poročilo je zanimivo predvsem zato, ker – poleg raznoraznih intrig - razkriva tudi (domnevno) izginotje več deset tisoč evrov, ki naj bi jih v kampanjo vložil Ljubo Jasnič, sicer nesojeni gorenjski poslanec. Jasnič v poročilu navajaja, da je v kampanjo vložil 52.400 evrov, del, v višini 6913,30 EUR, je nakazal preko računa NLB Pokrajinskemu odboru DeSUS za Gorenjsko za tiste aktivnosti, ki jih je bilo potrebno poravnati neposredno preko računa PO DeSUS. Kaj se je zgodilo s preostankom denarja (45.487 EUR), lahko samo ugibamo. Kam je izginil ali poniknil denar, so se očitno spraševali tudi nekateri člani vodstva DeSUS-a, ki so brali Jasničevo poročilo, sodeč po opombah ob tekstu, napisanih z roko.
Po naših informacijah in trditvah nekaterih članov DeSUS-a iz Ljubljane (vodstvo ljubljanskega DeSUS-a naj bi bilo sicer precej na stranskem tiru, menda po volji Karla Erjavca) je prav (ta) denar ključ do razumevanja najnovejšega dogajanja znotraj ožjega vodstva in poslanske skupine stranke DeSUS. Na naše vprašanje, zakaj Ljubo Jasnič, čeprav je generalni sekretar stranke in tako rekoč drugi človek DeSUS-a, takoj za Erjavcem, v tej frki okoli Erjavca ne daje nobenih izjav, nam je eden od članov ljubljanskega DeSUS-a odkrito dejal, "da oni že vedo, zakaj je bolj pametno, če je tiho." Follow the money, raziskujte pot denarja, pa boste videli, kako so člani vodstva in poslanske skupine zlizani z Erjavcem, trdijo naši viri iz ljubjanskega DeSUS-a.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Karla Erjavca Gregorju Golobiču Katarini Kresal Matjaž Zanoškar Joško Godec Janševe Podobnikove Kekove Jelinčičeve andrej bajuk Ljubo Jasnič Pavel Brglez Milanu Kučanu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Enigma Erjavec: kam je v DeSUS-u poniknilo več deset tisoč evrov?!