objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 12. januar 2010 ob 08:03

Anonimka: Zoran Janković stadion rešuje s pritiski in nezakonito
Ljubljanski župan naj bi na razpisu za gradnjo Regijskega centra za odpadke forsiral SCT in Gradis
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je povsem napačno napovedal izid drugega kroga predsedniških volitev v sosednji Hrvaški, kjer je njegov favorit in menda prijatelj, zagrebški župan Milan Bandić, včeraj katastrofalno izgubil proti Ivu Josipoviću, zato pa naj bi bil Janković uspešnejši pri forsiranju njegovih favoritov v javnem razpisu za gradnjo Regijskega centra za odpadke na ljubljanskem Barju. Gre za projekt, vreden dobrih 140 milijonov evrov (dejansko je to celo največji gradbeni projekt letošnjega leta v prestolnici); večino denarja so evropska sredstva (75 milijonov), 15 milijonov evrov prispeva Mestna občina Ljubljana, preostalo pa slovenska država.
Domnevno Jankovićevo vmešavanje v odločitve posebne razpisne komisije "razkriva anonimka". Na razpis se je prijavilo deset potencialnih izvajalcev (te navedbe nam je potrdil tudi eden izmed akterjev razpisa), v tako imenovani konkurenčni dialog, gre za drugo fazo razpisa, pa so se uvrstila naslednja podjetja: avstrijski Strabag s partnerji, Riko d.o.o., GH Holding d.d. In Gorenje (vsi z različnimi partnerji oziroma podizvajalci), med tistimi, ki so bili izločeni, pa najdemo tudi Gradis skupino, SCT in Primorje; slednji so po navedbah anonimke tudi že vložili revizijske zahtevke.
Mimogrede, prej omenjeni vir nam je še dejal, da brez revizijskih zahtev in tožb v tem velikem poslu tako ali tako ne bo šlo.
Tako je odločila razpisna strokovna komisija, ker navedena podjetja ne izpolnjujejo formalnih pogojev. Šlo naj bi za preslabe poslovne bilance in preskromne reference podjetij, trdijo naši viri. Na tej točki pa se je po navedbah anonimke začel pritisk župana Jankovića, naj komisija ugodi Gradisu in SCT. Komisija naj bi pritisku tudi popustila in kljub neizpolnjevanju zahtev razpisa (pogodbenim določilom) popravila sklep in ugodila SCT in Gradisu, tako da je obe podjetji vključila v konkurenčni dialog.
Po navedbah anonimke naj bi župan Janković na komisijo pritisnil "zaradi stadiona v Stožicah in nekaterih osebnih interesov. SCT naj bi stadion gradil brezplačno, ker Gradis G tega finančno ne zmore, v zameno pa dobi različne ljubljanske projekte, denimo tunel pod Ljubljanskim gradom. Gradis, ki je županova firma," trdi anonimka, "pa si bo z obvodom s pomočjo evropskih sredstev rešil obstoj in s tem tudi dokončal stadion. Čer gre Gradis v stečaj, potem propade polovica županovih projektov, kot na primer stadion, garažna hiša pred univerzo in podobno. Tako bosta županu in Gradisu iz finančnih težav pomagala Evropska Unija in država, kar pa je evidentno nezakonito. Komisija je najprej argumentirala, da SCT in Gradis ne izpolnjujeta pogojev, potem pa so bili pod neznosnim pritiskom, tako da so morali svojo odločitev spremeniti, trdijo anonimni pisci."
Ljubljanski župan Zoran Janković navedbe anonimke v glavnem zanika. Na naše vprašanje, ali je govorili s člani komisije in ali so člani komisije spremenili odločitev, kot navaja anonimka, pravi, da "to ne drži". Na vprašanje, ali je res, da SCT na projektu stadion dela brezplačno, Janković odgovarja, da "ne", sicer pa nas je za tovrstne informacije napotil na na zasebnega partnerja v projektu, družbo GREP. Na posebno vprašanje, ali je kot župan posegel v odločitev razpisne komisije, pa je Janković znova zatrdil, da "ne".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Milan Bandić Ivu Josipoviću

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Anonimka: Zoran Janković stadion rešuje s pritiski in nezakonito