objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 7. januar 2010 ob 17:24

To naj bi vedel tudi Pahor: Erjavec v parlament, Zanoškar pa minister?!
Karl Erjavec je mesto ministra za okolje ponudil poslancu in županu Slovenj Gradca Matjažu Zanoškarju
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za okolje Karl Erjavec, ki mu grozi skorajšnja razrešitev v državnem zboru, je včeraj popoldne in zvečer povlekel dve izjemni potezi. Po seji izvršnega odbora DeSUS-a, kjer je dobil podporo vodstva stranke (DeSUS ostaja v koaliciji, dogajanje v zadnjih dneh pa vidijo kot napad ne le na ministra, temveč na celotno stranko, ki naj bi bila "očitno moteč faktor v slovenskem političnem prostoru zaradi svojega specifičnega programa"), je mesto ministra za ekolje na skrivaj ponudil poslancu DeSUS-a in županu Slovenj Gradca Matjažu Zanoškarju (če bi Zanoškar zapustil državni zbor, bi na podlagi volilne matematike mesto nadomestnega poslanca namreč pripadlo Erjavcu), večerni 90-minutni nastop v živo v oddaji Vroči stol na Info TV pa je v maniri "teflonskega Karla" verbalno in Erjavčevo značilno mimiko odlično izkoristil za samopromocijo. Prikazal se je kot žrtev politike kapitala in grabežljivih lobistov ter na vse pretege hvalil stranko DeSUS, predsednika vlade Boruta Pahorja, pa tudi liderja največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo.
Voditelj oddaje Vroči stol Vladimir Vodušek je Karlu Erjavcu med drugim na glas postavil tudi tezo, ki jo pripoveduje ulica: da sta premier Pahor in minister Erjavec edina člana sedanje vlade, ki naj bi bila nepodkupljiva.

Matjaž Zanoškar, ki je že potrdil, da ima Erjavčevo ponudbo na mizi, se menda mora odločiti do danes. Po naših informacijah naj bi bila hitrost odločitve pomemben faktor za uspešnost Erjavčeve poteze, ki naj bi odhajajočemu ministru za okolje zagotovila obstoj na politični sceni. Če bo Erjavec postal poslanec, bo skoraj zanesljivo ostal tudi predsednik stranke, razrešitev v državnem zboru pa bo izkoristil za plasma teorije o svoji politični žrtvi, ki naj bi jo zrežirali in izpeljali predvsem v stranki Zares.
Da gre za dobro zrežiran obračun z ministrom Erjavcem je vedno več prepričanih tudi v največji vladni stranki SD, kjer že namigujejo, da prava tarča napadov na Erjavca sploh ni Karl Erjavec, ampak posledično predsednik vlade Borut Pahor. Tudi znanstveno-fantastični namigi, da naj bi nekdanji predsednik države Milan Kučan formalno prevzemal DeSUS, kar naj bi znotraj DeSUS-a eno samo ustvarjalo zmedenost, naj bi prišli iz stranke Gregorja Golobiča.
Tako naj bi Pahor po nekaterih informacijah vedel, da bo Erjavec ministrski stolček diskretno predlagal Zanoškarju, zato naj bi Pahor tudi pohitel s pozivom Erjavcu in DeSUS-u, naj čimprej najdejo novega kandidata za okoljskega ministra. Zanoškar namreč izhaja iz miljeja Socialnih demokratov, čeprav je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami prišlo do spora med njim in delom vodstva SD, zato se je odločil kandidirati za poslanca na listi DeSUS. Za DeSUS naj bi ga osebno pridobil Karl Erjavec, podobno kot župana Ruš in sedanjega poslanca Vilija Rezmana.
Spomnimo. Tako naj bi se takrat odločil Pahor, zaradi slabe izkušnje z Zanoškarjem; kljub temu, da je Zanoškar član Socialnih demokratov, se je že na lokalnih volitvah leta 2002 odločil kandidirati za župana kot neodvisen kandidat, s podporo SD in kopice drugih strank. Zato je na parlamentarnih volitvah na listi SD kandidiral Jurij Šumečnik, podžupan Slovenj Gradca in predsednik tamkajšnjega lokalnega odbora Socialnih demokratov. Župan Zanoškar velja tudi za velikega plejboja in mu doma v Slovenj Gradcu ljubkovalno pravijo "mednoškar", menda zaradi številnih ljubezenskih afer. Njegov Slovenj Gradec je pomenljiv tudi zato, ker se februarja 2008 lokalni odbor nekdanje stranke Aktivna Slovenija (AS), ki jo je vodil sedanji poslanec in podpredsednik Zaresa Franci Kek, nenadoma ni hotel priključiti Golobičevemu Zaresu, ampak so se raje zatekli k Socialnim demokratom.
Na odločitev Matjaža Zanoškarja, ali bo prestopil v kroge visoke vladne politike, ali pa bo raje ostal poslanec in župan Slovenj Gradca, bo skoraj zagotovo vplivalo tudi dejstvo, da so letos jeseni na sporedu lokalne volitve.
Medtem ko se v nekaterih medijih stopnjuje "raziskovalno" poročanje o domnevnih nepravilnostih ministra Erjavca (dokumentov je nenadoma na tone ... no, še malo, pa mu bodo odkrili mozolje na zadnjici?!), naj bi v prihodnjih dneh izbruhnilo več afer, povezanih z delom Računskega sodišča in njegovega predsednika Igorja Šoltesa, ki na politični sceni velja za izrazitega Golobičevega človeka. Šoltes, ki se je po naših informacijah tudi sam ponujal za mesto revizorja na Evropskem računskem sodišču (kamor odhaja generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl), naj bi povsem drugače, kot se je to zgodilo v primeru Erjavca, politično instrumentalizirano odigral v revizijskih primerih Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo. Na dan naj bi prišli tudi nekateri dokumenti, ki dokazujejo nenavadno vlogo posameznih članov ožjega vodstva stranke DeSUS, ki naj bi v zakulisju že nekaj tednov iskali "novega Erjavca", o čemer smo na našem portali pisali že pred dvema tednoma.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Matjažu Zanoškarju Boruta Pahorja Janeza Janšo Vladimir Vodušek Milan Kučan Gregorja Golobiča Vilija Rezmana jurij šumečnik Franci Kek Igorja Šoltesa Milan M. Cvikl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To naj bi vedel tudi Pahor: Erjavec v parlament, Zanoškar pa minister?!