objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 6. januar 2010 ob 07:10

Tiča vun: hvalisavo pesem Francu Kanglerju poje igralec na državne stroške
Mariborski župan je v novo leto zakoračil z bizarnim prednovoletnim škandalom
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Mariborski župan Franc Kangler je v novo leto vstopil z bizarnim prednovoletnim škandalom. Na sprejemu v Kazinski dvorani mariborskega gledališča je igralec Tadej Toš navzoče povabljence prostodušno pozval, naj skupaj zapojejo pesem "Oprosti jim, Franci", s prepoznavno melodijo legendarne pesmi hrvaškega pevca Oliverja Dragojevića "Oprosti mi pape", katere prirejeno besedilo odkrito laska mariborskemu županu. Gesta je izpadla skoraj vulgarno, saj so besedilo pesmi fizično delili gostom; ker so letos na sporedu lokalne volitve, to daje slutiti, da Kangler ne bo izbiral načina, kako vnovič postati župan.
Ker na sprejemu ni bilo nekaterih znanih politikov, mestnih intelektualcev in cerkvenih dostojanstvenikov, daje slutiti, da so glasbeno diverzijo dobro obveščeni posamezniki predvideli vnaprej, zato so se županovemu sprejemu raje preventivno izognili.
Letos bomo takšnih, podobnih in drugačnih Kanglerjevih primitivnih predvolilnih diverzij vsekakor še deležni (Kangler menda celo goji ambicijo, da bi pesem Oprosti jim, Franci, postala neuradna mariborska himna); ni pa čisto jasno, kdo je to vse skupaj naročil in kdo bo to na koncu tudi plačal. Igralec Tadej Toš, ki je pesem zapel, tega defitinitivno ni (s)počel zastonj. Nenazadnje je dodobra prisesan na državne (davkoplačevalska) vime. Kot nam je povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, je Toš "redno zaposlen v mariborskem gledališču, vendar koristi pravico delati krajši delovni čas (na podlagi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih)". Polovično naj bi delal do tridesetega junija 2011 (no, takrat vodo lokalne volitve že debelo mimo, Kangler pa bo spet župan ali pač ne – bo pa Toš komu drugemu pel), vsi njegovi popoldanski posli pa so, kot pravi Rošker, "izključno v domeni umetnika." Ko smo pojasnilo, zakaj neki se je s pesmijo Oprosti nam, Franci, vključil v predvolilno kampanjo župana Kanglerja, želeli slišati tudi od Toša, igralec ni dvigoval mobilnega telefona, niti nam ni odgovoril na elektronsko pošto.
Na svoji spletni strani se Toš prodaja kot "strašen intelektualec", honorarje pa služi tudi na lokalnem Radiu City, v oddaji Reporter Milan, katere slogan je "Tiča vun". Matjaž Šalamun iz Radia City sicer pravi, da "Toš ni član ekipe Reporterja Milana in na noben način ne sodeluje pri ustvarjanju te oddaje."
Mimogrede, Tadej Toš je mož zagrebške igralke Dine Fišter Toš, včasih menda zelo dobre prijateljice mariborsko-romunske balerine Valentine Turcu, s katero je bil prej poročen – Tadej Toš.
Pesem Oprosti jim, Franci, si lahko v celoti ogledate in poslušate v rubriki Video.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler tadej toš Oliverja Dragojeviča Danilo Rošker Matjaž Šalamun Dine Fišter Toš Valentine Turcu (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tiča vun: hvalisavo pesem Francu Kanglerju poje igralec na državne stroške