objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 1. januar 2010 ob 08:20

Ljubo Jasnič, sekretar stranke DeSUS, tajno že išče novega Erjavca
Jasničeva skupina naj bi diskretno delala po tajnem scenariju, da Erjavca ne more nadomestiti nihče iz poslanske skupine DeSUS
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Karl Erjavec, minister za okolje in predsednik stranke DeSUS, je bil prejšnjo sredo popoldne opazno slabe volje. Ni govoril z dovtipi in nič se ni šalil, kar je zanj sicer tako značilno; to so nekateri opazili tudi na državni proslavi ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu. Čeprav je na predbožični tiskovni konferenci napovedal, da bodo v njegovi stranki "razmislili o njihovem položaju znotraj koalcije, če bo prišlo do predloga za njegovo razrešitev," naj bi bila slaba volja in zaskrbljenost pogojena predvsem s tem, da pravzaprav ne ve, kako bo reagiral predsednik vlade Borut Pahor.
Za Pahorja, ki naj bi o usodi ministra Erjavca odločil takoj po novoletnih praznikih (premier bo praznike preživel v Ljubljani), pa je greh ministra Erjavca očitno hujši od laganja ministra in predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča v aferi razvpiti Ultra. "Tam ni šlo za sum protipravnega dejanja. Golobič je komisiji (Protikorupcijski komisiji; op.p.) povedal vse, kar ji je dolžan povedati v skladu z zakonom, ni pa tega povedal javnosti. To ni kaznivo dejanje, ni pa politično modro …," je dejal Pahor za tednik Mladina. V primeru Erjavca je po Pahorjevih besedah "ključno vprašanje to, ali lahko nekdo kljub generalni domnevi nedolžnosti kot minister, kot človek na izredno pomembnem položaju, z enako verodostojnostjo opravlja svojo funkcijo. Minister mora o teh stvareh premisliti in premisliti moram tudi sam. Gre za kazenski postopek," opozarja Pahor in dodaja, "da doslej še nismo imeli primera, ko je bil kazenski postopek sprožen proti aktualnemu ministru."
Po naših informacijah sta Golobič in predsednica LDS Katarina Kresal za zamenjavo Erjavca, čeprav se do Pahorjeve odločitve o tem ne nameravata javno izjasniti. Sploh pa menda ne bo padla nobena odločitev, dokler minister in prvi človek DeSUS ne bo prejel in prebral obtožnega predloga tožilstva. Pahor je po četrtkovi seji vlade še povedal, "da bo, ko bo sprejel odločitev o tem, upošteval, kaj je prav in kaj je narobe, ne pa to, kakšne posledice bo to imeli za koalicijo."
Po nekaterih informacijah naj bi to že pomenilo "padec Erjavca", saj naj bi si Pahor tako utrjeval moralno avtoriteto predsednika vlade, po drugi strani pa ga menda rahlo skrbi, da zamenjave ministra z glasovanjem ne bi podprl državni zbor. Karl Erjavec je že napovedal, da on sam definitvno ne bo odstopil. Znotraj vladne koalcije sicer prevladuje mnenje, da kljub padcu Erjavca stranka DeSUS ne bi zapustila vladne koalicije, če pa že, to še vedno ni matematični konec Pahorjeve vlade. 
Spomnimo, skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je pred nekaj dnevi zoper ministra Erjavca (v vlogi nekdanjega ministra za obrambo) in nekdanjega načelnika Generalštaba slovenske vojske Albina Gutmana vložila obtožni predlog zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela – v aferi Patria. Erjavec in Gutman obtožnega predloga še nista prejela, kljub temu, da je vse skupaj hitro pricurljalo v javnost. Erjavec celo dopušča možnost, da gre za novinarsko raco?!
Karl Erjavec sicer pravi, da "ne obtožuje LDS, da pa se znotraj koalicije dogajajo sila nenavadne stvari." Intimno menda sumi, da za njegovim rušenjem stoji predvsem Golobič, ki med poslance Zares intenzivno, pa vendar neuspešno, vabi odpadlega vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča, po drugi strani pa naj bi Golobič s povzročanjem krize v vladni koliciji krpal težave usihajoče stranke Zares.
Po naših informacijah naj bi medtem znotraj stranke DeSUS že nastala skupina ljudi, ki išče novega Erjavca. Vodil naj bi jo generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič; ta naj bi sodeloval tudi z nekaterimi lobisti, ki jih povezujejo predvsem posli (Jasnič je zaposlen v podjetju Marche gostinstvo d.o.o., izpostavi francoske gostinske verige, ki je prevzela gostinske objekte večjih Petrolovih servisov), pripadajo pa Zaresu, LDS in Socialnim demokratom. "Sledi" naj bi vodile tudi v kabinet predsednika vlade, menda do državnega sekretarja in vidnega člana SD Miloša Pavlice (znana je njegova vloga pri ustanovitvi DeSUS), ki pa to zanika. Možno je tudi, ali pa celo zelo verjetno, pravijo naši viri, da pri operaciji iskanja novega Erjavca sodeluje tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan. Jasničeva skupina naj bi že imela izoblikovano stališče, da Erjavce ne more nadomestiti "nihče iz poslanske skupine DeSUS, ampak nekdo iz širšega kroga stranke." Gre za tajni scenarij, po katerem naj bi bilo vse pripravljeno na diskretno zamenjavo Erjavca, brez večje politične škode, možnost, da stranka DeSUS izstopi iz koalicije, pa zreducirana na minimum. Čeprav, kot pravijo naši viri, obstoji realna bojazen, da bo zamenjava Erjavca del stranke DeSUS (spet) potisnila v naročje politične desnice, vključno s Karlom Erjavcem.
Generalni sekretar stranke DeSUS Ljubo Jasnič nam je po objavi članka poslal naslednjo "repliko", ki jo objavljamo v celoti in nelektorirano:
"Bojan Požar je v svojem prispevku, objavljenem na spletnem portalu Požareport.si, ob navedbi mojega imena navedel same neresnice. Kot novinar ima seveda pravico po svoji presoji komentirati dogajanje na politični sceni (kakšna je resnična 'teža' njegovih političnih komentarjev, naj presojajo bralci sami), vendar pa je v svoj prispevek zopet vpletel insinuacije, pobrane iz njegovih 'informacijskih centrov', ki želijo diskreditirati ne le mene kot generalnega sekretarja, pač pa tudi druge člane stranke, vključno s predsednikom Karlom Erjavcem. V organih stranke smo enotni in svojega predsednika podpiramo, še posebej zdaj, ko ga želijo nekateri v javnosti politično diskreditirati na različnih področjih, da bi prekinili njegovo delovanje v stranki in na mestu ministra za okolje in prostor. 'Tajni scenariji' in 'tajne skupine' so plod pritlehne, nizkotne 'domišljije kvazi ustvarjalcev javnega mnenja iz vaših virov', ki so blizu tudi tistim, ki jih aktivnosti in odločitve v stranki DeSUS kakor koli motijo.
Ker svojih zapisanih navedb prej nikoli ne preverjate (ves čas delujete po principu - pa dokažite, da ni res!, saj vam replike na daljši rok po vašem mnenju 'dvigujejo branost' vašega spletnega časopisa) in ne poznate dobro niti podatka, iz katere države izvirajo podjetja, ki jih navajate, naj vam na kratko podam naslednje natančne informacije: sam sem bil do 31.10.2008 zaposlen v družbi Marche gostinstvo d.o.o. s sedežem v Logatcu kot njen direktor
. Švicarska (ne francoska) družba Marché International je namreč v letu 2005 s 75-odstotnim poslovnim deležem prevzela v upravljanje Petrolove gostinske obrate ob avtocestnem križu. Od 1. novembra 2008 dalje sem upokojenec, lani sem se pridružil stranki DeSUS in letos julija sem postal tudi njen generalni sekretar. Svoje delo v stranki opravljam v skladu s svojimi pristojnostmi, opažam pa, da sem glede na svoj položaj v stranki DeSUS očitno že ‘zrel za igro diskreditacije’, ki se izvaja v tistih medijih, ki imajo zaslombo v svojih znanih političnih botrih."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Borut Pahor Gregorja Golobiča Katarina Kresal Albina Gutmana Franca Žnidaršiča Ljubo Jasnič Miloša Pavlice Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ljubo Jasnič, sekretar stranke DeSUS, tajno že išče novega Erjavca