objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 4. december 2010 ob 08:25

Razkrivamo: kdo je duhovnik Cestnik, domnevni ljubimec Saše Einsiedler
Branko Cestnik, župnik in Frankolovega in Črešnjič, je bil v madih letih navdušen marksist, po odhodu nadškofa Antona Stresa v Ljubljano pa so ga omenjali celo med kandidati za celjskega škofa
2010 Pozareport

Odpri galerijo

41-letnik duhovnik Branko Cestnik, doma iz Hajdine pri Ptuju, ki ga je Tilen Pusar, nekdanji mož zvezdnice Saše Einsiedler, javno obtožil, da je "po vsej verjetnosti tri leta" intimno prijateljeval z njegovo ženo, velja enega od medijsko najbolj prepoznavnih slovenskih klerikov, poleg zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca, župnika Janeza Turineka iz Artič in vplivnega mariborskega teologa Ivana Štuheca.
Branko Cestnik je tudi eden od treh slovenskih članov tako imenovanega klaretinskega reda, v župnijah Frankolovo in Črešnjice pa dela že osem let. Ko so ga poslali v to faro, je imel še enega kolega, klaretinca patra Martina Vičarja, ki naj bi kasneje zapustil kleriški stan, pravijo naši viri. Ostala dva slovenska klaretinca sta pater Stanislav Sikošek, upokojeni župnik v Kamnici pri Mariboru (tam župnijo zdaj vodi novi župnik Jože Povh) in pater Ivan Tomažič, bolniški duhovnik na Dunaju. Slednji je sicer že v letih, vendar še vedno zelo vitalen.
Mimogrede, pater Tomažič je znan po tem, da je ustanovil slovenski študentski dom Korotan na Dunaju, kasneje oddan v upravo Mohorjevi družbi iz Celovca. Pred časom je Korotan, kjer je zdaj hotelček in slovenski kulturni center, odkupila slovenska država, zaradi dolgov, ki si jih je z obnovo doma nakopičila Mohorjeva družba. Spomnimo, Janševa vlada se je leta 2005, prav zaradi Korotana in pomislekov glede nakupa lastniškega deleža, znašla v konfliktu z nekaterimi koroškimi Slovenci, predvsem predsednikom Narodnega sveta Koroških Slovencev Marjanom Pippom in bivšim avstrijskim zveznim poslancem Karlom Smolletom. Tudi patru Tomažiču je začelo vse skupaj lepo presedati in je Mohorjevi družbi očital premalo domišljeno in preveč razkošno obnovo Korotana, vodstvo Mohorjeve družbe pa se je odzvalo s tožbo. Pater Tomažič napisal tudi precej spisov o Venetih, čeprav je tezo o Venetih kot davnih prednikih Slovencev "nekoliko popravil."
Branko Cestnik je bil po pripovedovanju naših virov v mladih letih celo navdušen marksist, s "partijo" pa se je razšel v gimnazijskih letih. Kasneje je prestopil h klaretincem (misijonski red) in šel študirat v Rim, kjer je končal tudi magisterij iz mladinske pastorale. Nekaj časa je župnikoval blizu Milana, nato pa se je vrnil v Slovenijo. Leta 1998 je prevzel mesto duhovnega asistenta na centru Sinaj v Mariboru in mladinske pastorale tedanje mariborske škofije, kjer je bil njegov predhodnik Ivan Štuhec.
Cestnik je v cerkvenih krogih takrat že postajal znan, saj se je ukvarjal s pop kulturo, dramo absurda in razvpitimi mariborskimi nogometnimi navijači Viole, kot avtor in pobudnik je sodeloval tudi pri projektu rock-kantate Ogenj v kosteh, z glasbeno skupino Živa voda. Imel pa je "nekaj težav" s cerkveno oblastjo v Mariboru, menda so se razšli glede načrta pastorale mladine. Zato je Cestnik odšel na župnijo Frankolovo. Po ustanovitvi celjske škofije je postal član svetovalnih organov tedanjega celjskega škofa Anton Stresa, denimo zbora svetovalcev ter duhovniškega in pastoralnega sveta. Ko je Stres postal ljubljanski nadškof in metropolit, so Cestnika omenjali celo kot možnega kandidata za Stresovega naslednika in novega celjskega škofa.
Vendar se to ni zgodilo in se skoraj zanesljivo ne bo, zlasti potem, ko je v medije prišla zgodba o njegovi domnevni ljubezenski aferi s Saši Einsiedler. Je pa zanimivo, trdiji naši viri blizu vodstva slovenske rimsko-katoliške cerkve, "da so, glede teh ljubezenskih afer, najbolj na udaru kleriki, ki se ukvarjajo s komentiranjem družbenih in političnih dogodkov, kar spominja tudi na čase, ko je tajna jugoslovanska policija Udba na ta način izsiljevala duhovnike." Branko Cestnik ima v reviji Družina, znotraj rubrike Mladi val, vsakih štirinajst dni svojo kolumno, kjer odgovarja na vprašanja mlajših bralcev. Velja še za pronicljivega publicista, ki je večkrat predaval na Nikodemovih večerih na Teološki fakulteti v Ljubljani, precej pa sodeluje tudi s skavti.
Tisti, ki duhovnika Branka Cestnika osebno poznajo, ne izključujejo možnosti, da je imel stike z medijsko zvezdnico Sašo Einsiedler, medtem ko Cestnik še vedno molči in Pusarjevih glasnih očitkov o ljubezenski romanci z njegovo bivšo ženo zaenkrat ni niti demantiral, niti potrdil. V molk se je pogreznila tudi Saša Einsiedler, ki je prenehala celo s pisanjem svojega bloga.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branko Cestnik Tilen Pusar Saše Einsiedler Roberta Friškovca Janeza Turineka Ivana Štuheca Martina Vičarja Stanislav Sikošek Jože Povh Ivan Tomažič Janševa Marjanom Pippom Karlom Smolletom Anton Stresa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razkrivamo: kdo je duhovnik Cestnik, domnevni ljubimec Saše Einsiedler