objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 3. december 2010 ob 07:10

Zakaj se Kordež in drugi slovenski tajkuni ob aretacijah samo smejijo?!
Po zapisih na spletu sodeč je slovenska javnost večinsko prepričana, da gre pri včerajšnjem priprtju nekdanjega šefa Merkurja in člana Kučanovega Foruma 21 zgolj za dvig rejtinga vladajoče politike
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj zjutraj so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvedli kopico hišnih preiskav in priprli Bineta Kordeža, nekdanjega predsednika uprave Merkurja, zaradi domnevno nezakonitih dejanj pri menedžerskem odkupu zdaj skoraj propadlega trgovca iz Naklega. Prostost naj bi odvzeli tudi Marti Bertoncelj, nekdanji prvi finančnici Merkurja, Janji Kraševec, eni od najtesnejših Kordeževih sodelavk, in Milanu Jelovčanu, članu uprave v času, ko je Merkur vodil Bine Kordež. Zanimivo, da med priprtimi – vsaj po dosedanjih informacijah - ni nekdanjega drugega človeka Merkurjeve uprave Gorana Čelesnika, ki je vodstvo Merkurja zapustil pred nekaj meseci, avgusta pa je postal novi direktor Slovenijalesa. Je pa seveda možno, da prav Goran Čelesnik, ki naj bi se pred odhodom iz Merkurja sprl z Binetom Kordežem (o transakcijah Merkurja pa ve čisto vse), aktivno sodeluje s preiskovalci.
Mimogrede, Čelesnik je kmalu po prihodu v Slovenijales vrgel iz službe prokurista Borisa Zupančiča, vidnega člana Janševe SDS, ki je bil v času Janševe vlade predsednik nadzornega sveta Dela in nadzornega sveta Casinoja Portorož ter direktor Marine Portorož.
Ker se je aretacija Bineta Kordeža, znanega tudi kot člana Kučanovega Foruma 21, odvijala pred televizijskimi kamerami in fotografi, se je slovenska javnost lahko še enkrat prepričala v skrajno čudno dejstvo: slovenski tajkuni se ob aretacijah praviloma samo smejijo. Častna izjema je bil le Ivan Zidar, prvič človek SCT, ki je med vožnjo s policijsko marico deloval precej jezno, celo besno, imel pa naj bi tudi zdravstvene težave. Režanje aretiranih tajkunov, kar glede na situacijo deluje skoraj bebavo (ko je Kordež vstopal v policijski avto znamke Renault laguna, je bil za nameček oblečen kot najstnik, s črno bundo in rumenimi čevlji znamke Timberland, popularno imenovanimi "piščančki"), je popolnoma drugačna slika, kot jo videvamo ob podobnih aretacijah v Italiji, Franciji ali Združenih državah Amerike. Tam kriminalci z belimi ovratniki in mafijci pred kamerami ter fotografi obupno skrivajo svoje obraze, na rokah pa imajo obvezne lisice. Nenavadno je tudi, da se poleg bogataša Kordeža nenadoma pojavi povsem neznana odvetnica, "neka" magistra Marija Hladin iz Kranja (gre za odvetniško družbo Hočevar-Mokorel), niti duha in sluha o kakšni medijsko razvpiti ljubljanski odvetniški pisarni. No, povejmo, da odvetniška pisarna Čeferin priprtega tajkuna Kordeža ne more zagovarjati, ker Čeferini delajo za Merkur, ki je v tej zadevi oškodovano podjetje.
Nič čudnega torej, če je javnost - to lahko upravičeno sklepamo po včerajšnjih zapisih na spletnih forumih - večinsko prepričana, da gre pri aretaciji Kordeža zgolj za reakcijo strategov vladajoče koalicije, ki skuša ustvarjati vtis, da vlada, če ne celo sama ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, resno preganja gospodarski kriminal. Da gre torej samo popravljanje nizkega rejtinga vladajoče politike, vidnega na anketah javnega mnenja in da se Kordežu na koncu ne bo čisto nič hudega zgodilo. Tiste tajkune, ki jim svetuje odvetnik Miro Senica, denimo Hilde Tovšak, nekdanje zloglasne prve dame Vegrada, pa se itak nihče ne dotakne, razen če Kresalova njene (medijske) aretacije ne špara za čas tik pred prihodnjimi volitvami ...
Mimogrede, po zadnjih uradnih informacijah je bil predsednik uprave SCT Ivan Zidar pred mesecem dni v Nemčiji, na sodišču v  Münchnu, zaradi gospodarskega kriminala obsojen na leto dni pogojne zaporne kazni, toda s plačilom milijon evrov se je izognil zaporu. Naša policija je za obsodbo vedela, vendar o tem ni obvestila slovenske javnosti.
Še to: Bineta Kordeža, ki so ga kriminalisti zasliševali na policijski postaji Moste v Ljubljani, so ob enih ponoči že izpustili domov.

Po objavi članka smo prejeli naslednje Pojasnilo
Slovenska policija je na podlagi zaprosila državne tožilke konec novembra 2010 preko nemškega Interpola pridobila podatke o omenjeni sodbi in jih posredovala na Skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala na Vrhovnem državnem tožilstvu. Sicer je slovensko vrhovno državno tožilstvo tudi od nemškega državnega tožilstva pridobilo dokumentacijo o omenjenem primeru.
Policija očitke, da bi o sodbi morala obvestiti javnost, zavrača, saj o obsodbah konkretnih fizičnih oseb pred tujimi sodnimi organi ni obveščena in tudi ni dolžna pridobivati teh podatkov oz. jih posredovati javnosti. Pa tudi sicer poteka izmenjava tovrstnih podatkov praviloma med pravosodnimi organi iz različnih držav.
V zvezi s sumi poslovanja gospodarske družbe v določenih sklopih še zmeraj poteka predkazenski postopek, v okviru katerega policija sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi. Policija bo s svojimi aktivnostmi zaključila predvidoma do konca tega leta, ko bo moč o zaključku preiskave tudi obvestiti javnost. Predkazenski postopek usmerja Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri VDT, s katero se tudi sicer usklajuje obveščanje javnosti. Policija pa vseeno lahko potrdi, da je v tem primeru do sedaj podala šest kazenskih ovadb in več poročil v dopolnitev kazenskih ovadb.
Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bineta Kordeža Marti Bertoncelj Janji Kraševec Milanu Jelovčanu Gorana Čelesnika Borisa Zupančiča Janševe Kučanovega Ivan Zidar Marija Hladin Katarina Kresal miro senica Hilde Tovšak Pojasnilo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

Četrtek, 19. marec 2015 ob 08:29


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj se Kordež in drugi slovenski tajkuni ob aretacijah samo smejijo?!