objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 26. november 2010 ob 20:53

Afera Simone Dimic: ustavno sodišče dalo prav Klemenčiču, ne Čeferinom
Ustavno sodišče že zavrnilo predlog grosupeljske odvetniške pisarne Čeferin, da se začasno zadrži izvajanje domnevno spornih členov protikorupcijske zakonodaje
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših zanesljivih informacijah je ustavno sodišče pod vodstvom predsednika Ernesta Petriča zavrnilo predlog Simone Dimic, bivše šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, in njene odvetniške pisarne Čeferin, da se začasno zadrži izvajanje "spornih" členov Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. To je prva in dokaj pomembna sodna zmaga Komisije za preprečevanje korupcije pod vodstvom novega predsednika komisije Gorana Klemenčiča, ki preiskuje domnevno koruptivna dejanja Simone Dimic.
Spomnimo, Dimičeva bi se morala minulo sredo dopoldne pojaviti na zaslišanju pred komisijo, vendar ni prišla, menda na podlagi predhodnega dogovora z odvetniško pisarno Čeferin, ki je sprožila postopek ustavne presoje protikorupcijske zakonodaje in hkrati predlagala zadržanje začasnega izvajanje nekaterih, spet domnevno spornih členov prej omenjenega zakona. Predvsem tistega, ki Dimičevi narekuje pričanje pred komisijo, odvetnik Peter Čeferin pa Klemenčičevi komisiji očita "pristranskost in kršitev pravic" Simone Dimic.
Uradno potrditev odločitve ustavnega sodišča še čakamo. Odvetnik Peter Čeferin nam je po telefonu sicer že potrdil navedeno odločitev ustavnega sodišča, vendar poudarja, da "o glavni stvari," to je "pobudi za oceno ustavnosti 5. odstavka 16. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ustavno sodišče še ni odločalo." Mimogrede, sodnik poročevalec v tej zadevi je ustavni sodnik Mitja Deisinger.
Odločitev ustavnega sodišča nam je po objavi članka potrdila tudi tiskovna predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije Barbara Fuerst. V posebnem sporočilu komisije so zapisali, da "Komisija za preprečevanje korupcije potrjuje, da je prejela sklep, s katerim je Ustavno sodišče Republike Slovenije soglasno zavrnilo predlog Simone Dimic, ki jo zastopa Odvetniška družba Čeferin, da se do dokončne odločitve o domnevni neustavnosti nekaterih členov protikorupcijske zakonodaje zadrži njeno izvajanje.
Komisija tako odločitev pozdravlja, saj je s tem Ustavno sodišče pritrdilo našemu stališču, da ne obstaja nevarnost nastanka nepopravljivih posegov v človekove pravice Simone Dimic ali oseb, ki bi jih Komisija vabila na svoje seje v zvezi z zadevami, ki jih obravnava.
Ustavno sodišče bo dopustnosti vloge Simone Dimic in njenih pooblaščencev ter o ustavnosti izpodbijanih določb protikorupcijske zakonodaje še odločalo. Smo prvi, ki imamo interes, da je zakonodaja, na podlagi katere delujemo, skladna z ustavo, jasna in nedvoumna. Ne pišemo jo sami, smo jo pa dolžni izvrševati - v duhu zakona, ki nam daje mandat omejevanja korupcije in krepitve integritete v Republiki Sloveniji. Omenjena odločitev Ustavnega sodišča je pomembna, ker Komisiji omogoča, da svoje pristojnosti do končne odločitve sodišča izvaja naprej. V skladu z ustavo in zakoni ter z vsem dolžnim spoštovanjem osebnosti in dostojanstva oseb, ki so predmet naših postopkov. Vendar tudi dosledno in odločno.
"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ernesta Petriča Simone Dimic Boruta Pahorja Gorana Klemenčiča Peter Čeferin Mitja Deisinger Barbara Fuerst

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Simone Dimic: ustavno sodišče dalo prav Klemenčiču, ne Čeferinom