objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 12. november 2010 ob 08:34

Nogometaši brez plač, sindikalistu Stefanoviću pa 5 tisoč evrov na mesec
Obubožani slovenski nogometaši obtožujejo predsednika nogometnega sindikata, da na račun kobajagi sindikalnega dela odlično kasira, medtem ko sami nimajo niti za plačilo položnic
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na dan, ko je selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek objavil seznam igralcev za prijateljsko tekmo v sredo z Gruzijo na novem štadionu v Kopru (vseh 4.000 vstopnic za tekmo na Bonifiki je že pokupljenih), se pričakovano nadaljujejo očitki glede razdelitve denarja v slovenskem nogometu. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič je prejšnji teden v čustvenem, na trenutke tudi zelo nasprotujočem si pojasnilu napovedal, da bo od ustreznih inštitucij zahteval pregled poslovanja Sindikata profesionalnih igralcev nogometa v Sloveniji (SPINS) oziroma njegovega predsednika Dejana Stefanovića.
Simič je napačno navajal določila iz statuta Spinsa, saj je govoril o nekdanjih določilih glede sestave upravnega odbora, ki pa so bila na skupščini spremenjena in ne veljajo več. Spins ima legitimno dovoljenje za delovanje, saj ga je priznala država, podporo ima tudi v Združenju svobodnih sindikatov Slovenije, ki ga vodi Dušan Semolič. Nobena od ustreznih inštitucij (računsko sodišče ali Durs) doslej ni ugotovila nobenih nepravilnosti v dolgoletnem poslovanju Spinsa. Pregled sindikalnega delovanja bi nekdanji direktor Dursa lahko sprožil kadarkoli v zadnjih skoraj dveh letih, odkar je prvi mož slovenske nogometne organizacije, ne pa da se je v vsem tem času bolj pritoževal nad delom novinarjev in izkazoval užaljenost zaradi zapisov anonimnežev na spletnih forumih. Po drugi strani pa je Simič ustrezno opozoril na sumljivo visoke prihodke v zadnjih petih letih, ki jih ima samostojni podjetnik Dejan Stefanović, čigar edino javnosti znano delo je sindikalna dejavnost. Sicer tudi Simičeva plača s polovičnim delovnim časom (3.400 bruto ali 6.800 evrov za polni delovni čas) še zdaleč ni majhna, toda bolj ali manj obubožane igralce prve slovenske nogometne lige je tako zbodlo Stefanovićevo zavzemanje za dobro plačane reprezentante iz tujine in zanemarjanje igralcev, ki so ostali doma, da je eden od nogometašev anonimno opozoril na Stefanovićeva dvojna merila.
Z anonimnega spletnega naslova fusbal79@yahoo.com smo prejeli pismo "anonimnega nogometaša prve lige", ki piše, da si Stefanović v času, ko večina igralcev v večini klubov prve lige več mesecev ni dobila plač, izplačuje mesečno 5 tisoč evrov za svoje delovanje. "Kot veste, v več klubih že po več mesecev nismo dobili plač in smo v igralci v težki situaciji. Sindikat bi naj z svojim delovanjem pomagal igralcem na vseh področjih kot to vedno poudarja Stefanovič. Seveda lahko povem da sam nisem bil deležen še niti evra ali katere druge pomoči, medtem ko vem za igralce, ki so si dobri s Stefanovičem in so dobili tudi po 1000 evrov iz socialnega sklada Spins. Pa tudi to me ne bi motilo, če ne bi pred kratkim izvedel, da Stefanovič kot predstavnik nas obubožanih igralcev zasluži preko 5000 eur neto! Ta denar si bojda iz računa Spins mesečno nakazuje na svoj s.p. kot plačilo za storitve ki jih opravlja za sindikat. Res prefinjen način za praznjenje blagajne. Kakšno delo, to da se krega po medijih? In kaj si naj pol mislim jaz, ki mi klub za več mesecev igranja ni dolžan takšne vsote? Bi mi danes pa 100 eur veliko pomenilo za plačilo računov, potem pa slišim da nekdo živi od moje članarine, ko pa želim pomoč pa je ne dobim in me vedno znova na hitro odpravi ko ga pokličem,“ je eden od očitkov povprečnega slovenskega nogometaša, ki sta mu reprezentančna slava in denar praktično nedosegljiva.
Domači "proizvodni nogometni delavci" nadalje očitajo Stefanoviću tudi to, da naj bi s plačilom sindikalne članarine imeli sindikalno brezplačno pomoč pri sodnih sporih s klubi, a da so morali te odvetniške usluge na koncu vedno plačati sami, pri čemer se je v vlogi njihovega odvetnika pojavljal kar predsednik sindikata. Še bolj so Stefanoviću zamerili, ker je uradno Spins izvajal brezplačno pomoč pri iskanju novih klubov za nogometaše brez pogodb, toda nove klube so našli le tisti, ki so vzeli Stefanovića za svojega agenta. In mu v zahvalo plačali določeno provizijo.
Sindikalni predsednik, ki je trenutno na kongresu mednarodnega igralskega sindikata FIFPro v Maleziji, je po telefonu za naš portal vse te očitke zavrnil in jih označil za lažniva podtikanja: "Ne vem, zakaj se kdo anonimno skriva za navedbami, naj se javi in pove, kaj ga moti. Vse izdatke imamo dokumentirane, vse si lahko ogleda v naši pisarni. Opravljam trikratno funkcijo: predsednika nogometnega sindikata, predsednika športnega sindikata in pomagam pri mednarodnih sporih, pri čemer je znesek mojega dela 4.000 evrov in ddv, vendar je od tega potrebno odšteti vse stroške telefona, avta, prevozov in podobno, tako da je ostanek le kakih 2.000 evrov ali pa samo 1.000 evrov neto. Če ima sindikat sploh denar, saj si zadnja dva meseca nobene plače nisem mogel izplačati. V času stavke sem bil v Amsterdamu in takrat so stroški za telefon znašali 1.650 evrov." Stefanovič še pravi, da "nogometašem nikoli ni bilo potrebno plačati odvetniških storitev, četudi njihov odvetnik Janez Pejovnik trenutno vodi 18 primerov sporov igralcev s klubi pred arbitražnimi organi. Sredstva iz garancijskega sklada pa je bil deležen vsak, ki je za njih zaprosil, če je pred tem plačeval sindikalno članarino." Sicer pa Stefanović trdi, da "proti njegovemu delu v sedmih letih sindikata ni bilo niti ene pripombe iz vrst članstva, da pa če članstvo meni, da ne dela dobro, da ga lahko kadarkoli zamenjajo. Prepričan sem, da za omenjeno anonimko stoji Ivan Simič."

Po objavi članka nam je Ivan Simič poslal naslednji popravek:
1. Nisem napačno navajal določbe statuta SPINS-a in nisem govoril o nekdanjih določbah statuta SPINS-a, saj je navedeni statut z določbami, ki sem jih citiral glede upravnega odbora, še zmeraj, to je ta trenutek, objavljene na spletni strani SPINS-a. Gre za določbe četrtega odstavka 17. člena, v katerem je določeno, da je upravni odbor SPINSA, katerega sestavljajo trije člani in predsednik SPINS-a, sklepčen, če je na seji prisotna polovica članov upravnega odbora (to je dva člana – op. IS), odločitev pa sprejema z večino prisotnih članov (dva člana – op. IS), pri čemer ima predsednik (Dejan Stefanović) preferenčni glas. To pomeni, da kljub štiričlanskemu upravnemu odboru lahko odloča le ena oseba, to je predsednik SPINS-a. Drugega statuta na spletni strani SPINS-a ni in vaš novinar bi se lahko potrudil vsaj toliko, da bi ga prebral. Sam imam tekst statuta natisnjen s spletne strani SPINS-a in to na današnji dan - 13.11.2010.
2. Nad delom novinarjev, ki svoje delo ne opravljajo v skladu s Kodeksom novinarjev Slovenije, bom imel zmeraj pripombe, saj si nekateri novinarji jemljejo v roke pravico pisati tudi neresnice. Ena izmed zadnjih velikih neresnic, poleg teh v vašem prispevku, je neresnica, ki jo je pred enim tednom v svojem komentarju na spletni strani www.delo.si objavil novinar Rok Tamše, ko je zapisal, da sem jeseni 2008 menjal Matjaža Keka, pa čeprav takrat sploh še nisem bil predsednik NZS. Vsa opravičila in brisanje navedenega teksta, ki so bila opravljena ne morejo izbrisati zapisane in javnosti posredovane neresnice. To, da so nekateri novinarji pisali neresnice o meni je že ugotovilo sodišče in tudi novinarsko častno razsodišče. Najlažje je o drugemu pisati neresnice, bralci to neresnico pograbijo in nihče se več ne ukvarja s tem kar je res.
3. Neresnična in nepopolna je navedba vašega novinarja, da moja plača, s polovičnim delovnim časom znaša 3.400,00 evrov, saj od 1. julija 2010 nisem več zaposlen na NZS. Ko pa sem bil zaposlen (od 01.01.2010 do 30.06.2010) na NZS, je moja bruto plača znašala 3.000,00 evrov in ne 3.400,00 evrov, kot je zapisal vaš novinar, toda z enim dodatkom, katerega pa je novinar pozabil navesti (namerno ali nenamerno, ve le on), da sem denar za svojo šestmesečno plačo, za polovični delovni čas (čeprav sem delal po več kot 150 ur mesečno) zagotovil na ta način, da sta moje podjetje in še eno podjetje sklenili sponzorsko pogodbo z NZS ter na ta način zagotovili sredstva za mojo plačo. Zato menim, da mora novinar pisati resnico in ne prirejati dejstev potrebam svojega prispevka.
4. Glede anonimke, katero vam je nekdo poslal, lahko le povem, da je nisem poslal jaz. O Stefanoviću mi ni potrebno pisati anonimk, saj vse kar ima povedati o njemu povem javno, polega tega pa vse, kar sem povedal na tiskovni konferenci, izhaja iz uradnih letnih poročil. O tem ali je etično, da predsednik SPINS-a preko svojega s.p. zaračunava SPINS-u 4.000,00 evrov in DDV (kot trdi sam), kar znese 4.800,00 evrov mesečno, naj odločajo člani SPINS-a, če sploh obstajajo, saj kot je razvidno iz letnega poročila SPINS-a, le-ta zadnji dve leti (2008 in 2009), za razliko od prejšnjih let, ni imel prihodkov iz naslova članarin.
Mag. Ivan Simič
Predsednik NZS

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaž Kek Ivan Simič Dejana Stefanovića dušan semolič Janez Pejovnik Mag. Ivan Simič
Predsednik NZS

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nogometaši brez plač, sindikalistu Stefanoviću pa 5 tisoč evrov na mesec