objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 10. november 2010 ob 07:06

Na Dnevniku je vse odvisno od tega, kako se bosta zmenila Zavrl in Petan
Miran Lesjak edini kandidat za novega odgovornega urednika, toda Branko Pavlin predlog za njegovo imenovanje še proučuje
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Predlog za imenovanje novega odgovornega urednika Dnevnika še proučujem," nam je v soboto dopoldne povedal predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik Branko Pavlin, edini prijavljeni kandidat pa je Miran Lesjak, znan kot nekdanji odgovorni urednik Dnevnika, ki zdaj urejuje Dnevnikovo sobotno prilogo Objektiv.
Pavlinova odločitev o Lesjaku je po naših informacijah odvisna predvsem od dogovora med Francijem Zavrlom, partnerjem agencije Pristop, ki naj bi prevzel Pavlinovo direktorsko mesto, in predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom, večinskim lastnikom Dnevnika, kdaj naj bi Zavrl zamenjal Pavlina. Pavlinu mandat poteče šele oktobra prihodnje leto, Petan pa naj bi mu ponujal delovno mesto znotraj korporacije DZS, še največkrat se omenja stolček direktorja Marine Portorož. Zadeve pa očitno ne potekajo ravno najbolj gladko, saj naj bi Petan "zavlačeval z odločitvijo," trdijo naši viri, Pavlinu pa se tudi nikamor ne mudi. Če Franci Zavrl vodenja Dnevnika ne bo prevzel januarja ali najkpozneje februarja prihodnje leto (menda predvsem zaradi poslovnih bilanc), bo najverjetneje moral počakati do konca Pavlinovega mandata. Poleg tega vprašanje, ali bo Lesjaku pred imenovanjem uspelo pridobiti primerno visoko podporo uredništva, čeprav je časopisna hiša Dnevnik obvezno soglasje novinarskega kolektiva pri imenovanju odgovornega urednika junija letos stornirala. Soglasje novinarjev je za upravo po novem neobvezujoče, toda Branko Pavlin je že zagotovil, da za odgovornega urednika ne bo imenoval nikogar, ki ne bi imel "dovolj podpore" novinarskega kolektiva, saj bi bilo težko delati, kar naj bi potrjevale izkušnje na Delu, zlasti primer nekdanjega odgovornega urednika časnika Delo Petra Jančiča.
Po mnenju naših virov iz Dnevnika se je Lesjak na razpis prijavil po dogovoru s Francijem Zavrlom, razpis za mesto odgovornega urednika pa je "visel v četrtem nadstropju in ga skoraj nihče ni videl," cinično ugotavlja eden izmed bolj znanih novinarjev Dnevnika. Lesjak naj bi si v uredniškem mandatu med novinarji nakopal tudi kopico zamer, zato je podpora kolektiva vprašljiva, pravijo isti viri, in dodajajo, da se Lesjak "že nekaj časa itak obnaša kot odgovorni urednik." Je pa zanimivo, da so Franci Zavrl, Miran Lesjak in pomočnik predsednika uprave Dnevnika Aleksander Bratina pred nedavnim skupaj potovali v Hamburg, na World Editors Forum, kjer se je Zavrl prijavil kot član ekipe Dnevnika d.d., vendar si je sam korektno plačal stroške potovanja in bivanja. No, to je po svoje tudi logično, se muzajo naši viri, saj "se vendar zelo dobro ve, kako stiskaški je Pavlin z denarjem."
Je pa časnik Dnevnik že zapustil pogodbeni sodelavec Vojko Flegar, ki se je vrnil na svoj spletni portal Razgledi.net. Flegar se je junija prijavil na prejšnji razpis za odgovornega urednika časnika Dnevnik, vendar ni šel skozi. Naši viri trdijo, da ga Pavlin ni imenoval predvsem zato, ker naj bi bil Flegar - menda po Pavlinovi presoji - izpostava vplivnih novinark in urednic gospodarske redakcije Dnevnika Suzane Rankov in Vesne Vukovič, zato je za vršilca dolžnosti odgovornega urednika raje postavil Zlatka Šetinca, odgovornega urednika Nedeljskega dnevnika, ki Dnevnik vodi še danes.
Ker je Miran Lesjak tudi član programskega sveta RTV (imenovan je bil na predlog Golobičeve stranke Zares), smo ga vprašali, ali bo v primeru imenovanja za odgovornega urednika odstopil kot član sveta RTV. Lesjak pravi, da "če se bo kdaj znašel v položaju, da bi se moral o tem odločiti, se bo tedaj odločil. Nobene potrebe ni, da bi danes o tem špekuliral." Je pa zelo verjetno, da se bo na razpis za mesto predsednika uprave RTV Slovenija (če bo nov zakon o RTV preživel decembrski referendum) prijavil Branko Pavlin.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branko Pavlin Miran Lesjak Francijem Zavrlom Bojanom Petanom Petra Jančiča Aleksander Bratina Vojko Flegar Suzane Rankov Vesne Vukovič Zlatka Šetinca Golobičeve

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na Dnevniku je vse odvisno od tega, kako se bosta zmenila Zavrl in Petan