objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 9. november 2010 ob 07:10

Od kod skrivnostni milijoni bivšega direktorja Pop TV in Kanala A?
Marijan Jurenec, ki so ga lani novembra ameriški lastniki največje slovenske komercialne televizijske hiše spodili na cesto, je nenadoma izjemno obogatel, in to z bagatelno turistično in erotično ponudbo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Marijan Jurenec, nekdanji generalni direktor Plus Plusa (Pop TV, Kanal A Pop Brio), se je letos razmeroma nepričakovano uvrstil na medijsko razvpito lestvico 100 najbogatejših Slovencev po izboru revije Manager, kjer je pristal na zelo solidnem 46. mestu, z 18,6 milijona evrov premoženja.
Pri tem je zanimivo, kako je nekdanji direktor Pro plusa jezno poskočil, ko je izvedel, da bo na top lestvici slovenskih bogatašev. Uredništvu revije Manager je pisno prepovedal objavo podatkov o njegovem premoženju (z besedama Ne dovoljujem!), čeprav gre za javno dostopne podatke (objavljene bilance in podobno), še posebej pa jim je zabičal, da ne smejo ničesar "primerjati in komentirati." Kar je skrajno nenavadno, saj je bil Jurenec edini med stotimi slovenskimi bogataši, ki je skušal preprečiti objavo javnih podatkov, poleg tega je bil direktor medija in bi lahko razumel novinarski posel. Nenazadnje, ljubljanska televizijska družba Pro Plus je v lasti ameriške korporacije Central Media Enterprises (CME), ki kotira na newyorški borzi, kjer – korektno pridobljeno – premoženje pač ni stigmatizirano.
No, poznavalci razmer in naši viri s Pop TV in Kanala A pa trdijo, da se v neverjetni rasti in kopičenju Jurenčevega premoženja, predvsem v zadnjih dveh letih, skriva ključni razlog nenadnega Jurenčevega padca z mesta generalnega direktorja Pro plusa in njegovega bliskovitega odhoda iz CME, čeprav je še dva meseca prej napovedoval, da bo prevzel mesto podpredsednika korporacije, poslovno kariero pa nadaljeval v Pragi, kjer naj bi vodil internetno divizijo CME. Spomnimo, Marijan Jurenec je na lanski tradicionalni promenadi Kanala A (septembra v ljubljanskih Križankah) napovedal, da odhaja v češko prestolnico, kjer prevzema mesto vicepresidenta CME, toda čez dva mesece se je zgodil preobrat; ne samo, da Jurenec ni odpotoval v Prago, Američani so ga novembra brez službe postavili na cesto. Čeprav je bil prvi človek največje komercialne televizije v državi in razglašen za menedžerja leta 2008, je njegov odhod komajda našel prostor v medijih. Celo v reviji Stop, specializirani tabloidni reviji za televizijo, so, denimo, prestopu novinarke Vere Ladžić iz Info TV nazaj na Pop TV namenili trikrat več prostora kot nenadnemu slovesu direktorja Jurenca.
Marijan Jurenec že nekaj let posluje preko treh stebrov. Na Prečni ulici 1 v Radomljah ima registriran status samostojnega podjetnika (za poslovno in podjetniško svetovanje) ter družbo I.R.V. Investicije, razvoj in vodenje d.o.o. Poleg tega je večinski lastnik in direktor družbe VSN, videospletni nasveti d.o.o. Uredništvo revije Manager je največji kapital (kar 14,5 milijona evrov) pripisalo podjetju I.R.V., ki se ukvarja s trženjem eksotičnih turističnih potovanj in aranžmajev (www.mojepotovanje.si), ki stanejo od 78 evrov navzgor. Kako je možno, da je Jurenec v času gospodarske recesije in splošno znanih težav turistične panoge prihodke podjetja na slovenskem turističnem tržišču povečal od dobrih 21 tisoč evrov (leta 2006) na skoraj tri milijone evrov leta 2009 (in ob tem zabeležil dobrih 1,7 milijonov evrov čistega dobička), je ena sama velika uganka. Sredstva podjetja pa je v tem času celo podvajseteril, od 214 tisoč evrov na 4,8 milijona evrov!?
Kaj takšnega ni uspelo niti razvpiti ljubljanski turistični agenciji Escape, ki jo vodi Roman Horvat, spremljevalec Simone Dimic, bivše šefinje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja. Dodajmo še to, da Jurenčevo mojepotovanje.si in Horvatova agencija Escape na slovenskem turističnem tržišču nimata praktično nobenega tržnega deleža.
Nenavadno posluje tudi podjetje VSN d.o.o., ki izdaja erotični spletni portal Intimantemedicine.si, pred časom imenovan Sexation.info. Lastniki tega portala so bili člani vodstva Pro Plusa, med njimi tudi sedanji generalni direktor Pavel Vrabec, glavna finančnica Marjetka Horvat in direktor informativnega programa Pop TV Tomaž Perovič, o čemer smo na našem portalu že poročali. Najprej je svoj delež Jurencu prodal Perovič, 25. oktobra letos sta to storila še Vrabec in Horvatova, manjšinski lastnik pa je še vedno Vasja Zupan, nekdanji Jurenčev sodelavec na Pro plusu, kjer je skrbel ta internetno platformo Pop TV in Kanala A. Zupan zdaj dela v Pragi, na CME, kjer naj bi delal Jurenec, če ga ne bi postavili na cesto. Tudi podjetje VSN posluje dokaj nenavadno. Leta 2008 je imelo 121 tisoč evrov prihodkov in skoraj pol milijona evrov izgube, lani pa dobrih 456 tisoč evrov prihodkov in skoraj 260 tisoč evrov čistega dobička. Nobeno od Jurenčevih podjetij nima zaposlenih, zato ni znano, kdo in kako tako super uspešno trži Jurenčevo turistično in erotično spletno ponudbo, pri čemer je portal Intimantemedicine.si – po meritvah Alexa.com - približno petkrat manj obiskan kot portal, ki ga pravkar berete. Na svojem espeju pa ima Jurenec – zanimivo - vedno manj prihodkov, čeprav je lani še vedno pridelal 476 tisoč evrov, vendar hkrati zabeležil 117 tisoč evrov izgube. Ima pa več kot dobrih 5,6 milijonov evrov kapitala, kar naj bi po oceni uredništva Manager pomenile investicije v nepremičnine.
Kljub milijonom evrov Marijan Jurenec pospešeno išče službo in obiskuje družabne dogodke, kjer se zbira elita. Po naših informacijah se je ponujal za direktorja Info TV in časnika Dnevnik (kjer ga je iz igre hitro izločil prvi človek agencije Pristop Franci Zavrl), zdaj pa menda razmišlja, da bi se prijavil za predsednika uprave RTV Slovenija, če bo sprejet nov zakon o RTV. Bojan Traven, novinar oddaje Pogledi Slovenije, nam je zanikal govorice, da z Jurencem, ki naj bi bil obseden z idejo "uničenja" Proplusovega spletnega portala 24ur.com, pripravljata nov spletni informativni portal BrezCenzure.com, katerega podobna različica že obstaja na sosednjem Hrvaškem. Traven pravi, da sta se z Jurencem nekajkrat res dobila, toda BrezCenzure.com je projekt nekdanjega uslužbenca Telekoma Matjaža Gerdena, direktorja in solastnika ljubljanske družbe Progresiva d.o.o., ne pa Marijana Jurenca. Traven pri nastajanju portala sodeluje kot svetovalec, na portal pa naj bi prestopilo nekaj novinark in novinarjev oddaje Svet na Kanalu A, če bo seveda spletni portal BrezCenzure.com, ki naj bi bil vsebinsko "nekje med Financami in Požareportom," dejansko štartal.
Kakorkoli, nekdanji menedžer leta Marijan Jurenec očitno že ve, zakaj je hotel novinarjem revije Manager žolčno prikriti svoje premoženje.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marijan Jurenec Vere Ladžić Roman Horvat Simone Dimic Boruta Pahorja Pavel Vrabec Marjetka Horvat Tomaž Perovič Vasja Zupan franci zavrl Bojan Traven Matjaža Gerdena

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

Četrtek, 19. marec 2015 ob 08:29


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Od kod skrivnostni milijoni bivšega direktorja Pop TV in Kanala A?