objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 4. november 2010 ob 15:09

Janez Janša išče novega glavnega tajnika stranke
Zakulisna pogajanja o tako imenovani veliki mariborski koaliciji med županom Francem Kanglerjem in Janševo SDS se zapletajo zaradi velikih egov Kanglerja in Gregorja Pivca
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pred jutrišnjo sejo sveta SDS v Trbovljah išče novega glavnega tajnika stranke namesto Dušana Strnada, ki je bil v drugem krogu nedavnih lokalnih volitev izvoljen za župana Ivančne Gorice. Strnada že, odkar je vstopil v predvolilno kampanjo, nadomeščata ljubljanska mestna svetnica Anja Bah Žibert (spomnimo, Bah Žibertova je "medijsko zaslovela" marca 2008, ko jo je razvpita Andrijana Starina Kosem, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in bivša predsednica upravnega odbora Dela ter velika zaupnica padlega tajkuna Boška Šrota javno obtožila, da naj bi prisluškovala njenim telefonskim pogovorom v znanem ljubljanskem frizerskem salonu Mirjam na Miklošičevi ulici) in Borut Petek, bivši svetovalec v kabinetu Janeza Janše, ko je bil slednji predsednik vlade. Borut Petek naj bi se ukvarjal predvsem s poslovnimi zadevami, Anja Bah Žibert pa z lokalnimi odbori stranke.
Maja letos je programskega tajnika SDS Dragutina Mateja zamenjal Tomaž Lisec, potem ko je Mate postal predsednik lokalnega odbora SDS v Ljubljani.
Mariborski lokalni odbor Janševe SDS pa je medtem v odločilni fazi zadnjih pogajanj z mariborskim županom Francem Kanglerjem za sklenitev tako imenovane "velike koalicije." Čeprav naj bi bilo že vse dogovorjeno med Kanglerjem in predsednikom mariborske SDS Gregorjem Pivcem, se je zalomilo na prvi seji mestnega sveta, ker je Kangler hotel v Kviaz (komisija mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja) spraviti svojega človeka Andreja Verliča, nekdanjega predsednika mariborske LDS in podžupana v prejšnjem mandatu, ki je bil v mestni svet izvoljen na Listi ekipe za Maribor. Če bi bil Verlič izvoljen, bi sedemčlanski Kviaz obvladoval Kangler sam, brez SDS, toda Pivec & Co. so glasovali proti in po tretjem glasovanju je preglasovani Kangler moral popustiti. Verlič je ostal zunaj, v Kviaz pa je prišel Primož Juhart, mestni svetnik na Listi za pravičnost in razvoj, ki jo vodi Stojan Auer. Po glasovanju je bil Kangler strašno jezen in užaljen ter prekinil vse pogovore s Pivcem. Mimogrede, Gregor Pivec, sicer direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je bil na predzadnji seji izvršilnega odbora SDS tarča kritik Janeza Janše zaradi napak v predvolilni kampanji, težave s koalicijskimi pogajanji pa naj bi imela oba, Pivec in Kangler, predvsem zaradi njunih "velikih egov" in politične zgodovine, ko je pred štirimi leti na županskih volitvah Kangler v drugem krogu premagal Pivca.
Hkrati zakulisno potekajo pogovori med Janševo SDS in arhitektom Tomažem Kanclerjem, ki se je s podporo SDS potegoval za župansko mesto, v mestni svet pa je bil izvoljen na Listi Tomaža Kanclerja. Prvo ponudbo SDS, da Kancler postane član stranke, SDS pa ga Kanglerju ponudi za podžupana, v primeru podpisa koalicijske pogodbe med Kanglerjem in SDS, je Kancler zaenkrat zavrnil. Potem so se sporazumeli, da se Kancler samo pridruži svetniški skupini SDS, njegova lista pa bi v tem primeru enostavno "usahnila." Če bi prišlo do koalicijske pogodbe med Kanglerjem in SDS, bi Kancler tudi v tem primeru zasedel podžupanski stolček, zadolžen pa bi bil za gospodarstvo, okolje in prostor. Ko je počilo med Kanglerjem in SDS, je zviti Kangler minuli torek na pogovor poklical Kanclerja in mu sam ponudil podžupansko mesto, če svojo listo pripelje v Kanglerjevo koalicijo, vendar brez SDS. Tomaž Kancler bi v tem primeru pomenil odločilni 23. sedež v Kanglerjevi koaliciji SLS, Županove liste in stranke DeSUS. Med pogovorom je Kangler pred Kanclerja porinil list papirja, kjer je bil že napisan sklep o imenovanju Kanclerja za podžupana, Kancler pa bi ga moral le še podpisati. Toda Kancler je ponudbo zavrnil.
Vmes je Kangler za podžupana že imenoval Janeza Ujčiča (DeSUS) in ponovno dosedanjega podžupana Milana Mikla (Županova lista), po telefonu pa sta se spet slišala Kangler in Pivec. Danes zvečer, ko se Kangler vrne iz Bruslja, naj bi se sestali Kangler, Pivec in Kancler, na sestanku pa naj bi dosegli dogovor o tretjem podžupanu Kanclerju in koalicijski pogodbi z SDS. Po naših informacijah naj bi Kancler čez nekaj mesecev prestopil v SDS in čez dve leti kandidiral za poslanca v državnem zboru.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Dušana Strnada Anja Bah Žibert Andrijana Starina Kosem Boška Šrota Borut Petek Dragutina Mateja Tomaž Lisec Francem Kanglerjem Gregorjem Pivcem Andreja Verliča Primož Juhart Stojan Auer Tomažem Kanclerjem Janeza Ujčiča Milana Mikla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janez Janša išče novega glavnega tajnika stranke