objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 21. oktober 2010 ob 07:43

Afera Simone Dimic: od kod jima sploh toliko denarja?
Romana Horvata, zasebnega partnerja šefinje kabineta predsednika vlade, že preiskujejo kriminalisti in davčna uprava, on pa je včeraj na vlado z beemwejem vozil dvomljive račune za hišo v Murglah
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Afera Simone Dimic dobiva vedno bolj dramatične razsežnosti, pa tudi komične in celo bizarne vložke. Tako je včeraj cel dan svetovalka za odnose z javnostmi predsednika vlade Špela Vovk novinarjem kazala kopije računov, delno prekritih s črnim flomastrom, ki naj bi dokazovali, da hišo njene šefinje Simone Dimic in podjetnika Romana Horvata v Murglah ni obnavljal Vegrad, medtem ko je Horvat – vozil je črni terenec znamke BMW X5 - na Gregorčičevo ulico, kjer je sedež vlade, te račune prinašal. Ker so računi in položnice kapljali po kosih, so nekateri novinarji na Gregorčičevo prišli celo po trikrat; toda spomnimo, še prejšnji teden je Simona Dimic javno zatrjevala, da gre pri njenem premoženju in obnovi hiše v Murglah za čisto zasebne zadeve, Roman Horvat pa je medijem zagrozil s tožbami.
Pokazani izdani računi, ki jih novinarji niso smeli fotokopirati, niti fotografirati, po splošnem prepričanju ne dokazujejo ničesar, prav tako ne pogodba med Horvatom in ljubljanskim gradbenim podjetjem Keras d.o.o., ki jo je Simona Dimic medijem pošiljala v torek popoldne. Še več, številni menijo, da gre za "spin" in pogodbo, ki je "fake," napisana naj bi bila celo za potrebe saniranja afere. Hkrati je za TV Slovenija trideset delavcev Vegrada z imeni in priimki potrdilo, da so na črno delali v Murglah, tja vozili material iz Celovških dvorov, znana so celo imena dveh delovodij Vegrada, ki sta vodila projekt Celovški dvori in obnovo hiše šefinje kabineta Boruta Pahorja v Murglah.
Novinarka informativnega programa TVS Urši Srdič, ki je v Murglah delala prispevek, je doživela celo grožnje. Okoli hiše Simone Dimic in Romana Horvata je krožil bel mitsubishi pajero z dubajsko registracijo, iz katerega je neznani moški novinarki zavpil, naj bi "šla delat kaj drugega, ne pa te stvari." Ekipa TVS je grožnjo že prijavila policiji. Toda zanimiva je dubajska registracija. Govori se namreč, da naj bi Roman Horvat kupil hišo tudi v Dubaju, kjer naj bi jo oddajal. Horvat naj bi bil tudi rezident Dubaja, kar pomeni, da tam res mora imeti nepremičnino, sicer po dubajskih zakonih ne more dobiti statusa rezidenta. Ko so novinarji pred časom pri Horvatu preverjali govorice, ali je res rezident Dubaja, Horvat tega ni hotel komentirati.
Predsednik vlade Borut Pahor je nekaj ur po objavi našega včerajšnjega članka, kjer smo napovedali, da bo Pahor glede nadaljnje usode Simone Dimic na mestu šefinje svojega kabineta zanesljivo počakal na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, ki Simono Dimic - kot je znano - že preiskuje, potrdil naše pisanje. "Tisto, kar je bistveno in je novost, je, da je Dimičeva subjekt dela protikorupcijske komisije in da se lahko osredotoči na svoje delo, jaz na svoje, protikorupcijska komisija pa bo opravila svoje delo in potem bo veliko lažje sprejemati odločitve in ne bo tukaj stvar moje arbitrarne presoje, ali ji zaupam ali ne," je Pahor dejal po včerajšnji seji strateškega sveta za energetiko. Kljub temu, da je premier Pahor priporočil svoji šefinji kabineta, naj komunicira z javnostjo, če ji čas dopušča, se je Simona Dimic zavila v molk in do odločitve protikorupcijske komisije ne namerava več dajati izjav za javnost.
Afera pa tudi "zelo neposrečeno komuniciranje ogroža verodostojnost in integriteto urada predsednika vlade, s tem pa tudi vlade kot celote," trdijo poznavalci politične in medijske scene. Dejan Verčič, nekdanji partner agencije Pristop ter predavatelj na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, je za časnik Finance povedal, da "če je samo pol tega, kar beremo in slišimo, res, ne razumem, kaj Simona Dimic še dela tam, kjer je. Če pa to ni res, ne razumem, zakaj ne pride nemudoma s papirji na dan. Pa ne po kapljicah ali samo kot odgovor na posamezne zadeve, ampak v celoti. Vse drugo še bolj uničuje njeno in vladno verodostojnost." Dejan Verčič ima prav, čeprav je njegove izjave glede na okoliščine, da je plačan pogodbeni svetovalec predsednika republike Danila Türka, zadnje čase treba jemati z nekoliko rezerve.
Po razkritju dokumentacije, povezane z nakupom in obnovo hiše v Murglah, se velike težave začenjajo tudi za Romana Horvata. Za kredit v višini 350 tisoč evrov, ki ga je pri Novi ljubljanski banki dobila Simona Dimic, se je namreč izkazalo, da ga je porabila za nakup, ne pa obnovo hiše, kot je zatrdila v oddaji Pogledi Slovenije na TVS. Ker naj bi po doslej znanih podatkih za adaptacijo hiše Horvat plačal najmanj 200 tisoč evrov, od tega precej v gotovini (kopalnica, denimo, naj bi stala 34 tisoč evrov, vrata pa 30 tisoč evrov), se postavlja vprašanje, od kod mu (jima) sploh toliko denarja. V zadnjem letu dni je namreč kupil še stanovanje v Kosezah in zanj pri deželni banki najel 530 tisoč evrov kredita. Penthouse v Kosezah je Horvat kupil od podjetja Ganamm, solastnika letalske družbe Linxair, kjer kabinet predsednika vlade najema letala za službene polete Boruta Pahorja. Ganamm in Linxair vodita brata Aleš in Nikola Musić. Poleg tega je Horvat nabavil prestižno jahto Princess V70, za katero naj bi plačeval okoli 15 tisoč evrov mesečnega leasinga. Skupni dobiček njegove mini turistične agencije Escape, kjer je polovični lastnik, pa v zadnjih treh letih znaša komaj 62 tisoč evrov?! Simona Dimic je v dveh letih, odkar je postala šefinja kabineta predsednika vlade, zaslužila 96 tisoč evrov bruto. Po navedbah časnika Dnevnik Horvata in "cash flow" pri adaptaciji hiše že preiskujejo davčna uprava in kriminalisti generalne policijske uprave.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Simone Dimic Špela Vovk Romana Horvata Boruta Pahorja Urši Srdič Dejan Verčič Danila Türka Aleš Nikola Musić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Simone Dimic: od kod jima sploh toliko denarja?