objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 8. oktober 2010 ob 08:58

Jani Klemenčič je lokal Chilli odprl v hiši, ki pripada nekomu drugemu
Veslač in plejboj se je na Bledu zapletel v bizarno lastniško zmešnjavo z nevarnimi posledicami, kamor ga je potisnila podjetnica in kandidatka za županjo iz vrst LDS Davorina Pirc
2010 Pozareport

Odpri galerijo

V strogem središču Bleda, nedaleč od jezera, se ljubitelji blejskih lepot lahko okrepčajo lični v mehiški restavraciji Chilli, za katero skrbi istoimensko podjetje za trgovino, gostinstvo in turizem, d.o.o. Njegova direktorja in lastnika sta Marjan Ropret in Janez (Jani) Klemenčič. Slednji je seveda bolj znan kot nosilec bronaste olimpijske kolajne iz Barcelone leta 1992 v veslaškem četvercu brez krmarja. Poleg športne dvorane ima Jani Klemenčič še bar Planinček, zadnji dve leti pa plačuje 2.500 evrov mesečne najemnine samozvani lastnici hiše na Cesti svobode 9 Davorini Pirc. Ta se je kljub očitnemu kršenju zakona kot predstavnica LDS pojavila celo v vlogi kandidatke za županjo Bleda, vendar bi bilo pravo čudo, če bi uspela premagati prvega favorita in zdajšnjega župana Janeza Fajfarja, ki kandidira na listi stranke DeSUS.
Velika rumena hiša je pred drugo svetovno vojno pripadla družini Alfonza Breznika. Sledila je nacionalizacija, za njo je v času Jugoslavije skrbelo podjetje Hoteli Jelovica, 24. decembra 1993 pa je bil vložen zahtevek za vrnitev hiše v naravi. Okrajno sodišče v Radovljici je čez leto dni, 30. decembra 1994, ob parcelni številki 363/12 ugotovilo, da se "zaznamuje prepoved odtujitve in obremenitve ter lastninsko preoblikovanje nepremičnin do pravnomočne rešitve denacionalizacijskega postopka." Tega so vložili Breznikovi dediči. Postopek po stari dobri slovenski navadi še do danes ni končan, kar pa direktorja podjetja Hotel Jelovica Bled d.d. Iztoka Noča in Pirčeve sploh ni motilo, da ne bi 28. septembra 1999 podpisala tako imenovano pogodbo o prodaji in nakupu pravic (glej faksimile pogodbe in drugih dokumentov v galeriji fotografij). Pod zavajajočim imenom prodaja in nakup pravic je šlo v resnici za možnost trženja in kopičenja dobička od hiše in posesti, kar je prepovedano že po Zakonu o denacionalizaciji iz leta 1991. Ker Breznikova hiša nikoli ni bila objekt kulturnega, športnega ali javnega pomena, bi morala že zdavnaj biti vrnjena družini Breznik. Od uvedbe denacionalizacijskega postopka do konca postopka se zakonsko s hišo in parcelo ne sme opravljati noben pravni posel (še najmanj pa kupoprodajni), a sta se Noč in Pirčeva na zaznambo v zemljiški knjigi gladko požvižgala. Sicer sta v uvodu pogodbe kot domnevni prodajalec in kupec tuje posesti zapisala, da še teče denacionalizacijski postopek za 462 kvadratnih metrov veliko hišo, in pa cinično opazko, da prodajalec (torej Noč oziroma Hoteli Jelovica Bled, ki so v večinski lasti znane ljubljanske družbe Electa, ergo družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića) sploh ne ve, kakšne pravice do hiše mu pripadajo, kot tudi kolikšna bi bila odškodnina, ko bo hiša vrnjena lastnikom.
Pirčeva, za katero je mogoče reči, da je žalostno, da se ob takšnih nečednostih, ki jih počenja, sploh upa kandidirati za županjo, je Hotelom Jelovica za hišo in parcelo, katere vrednost danes lahko ocenimo na blizu milijon evrov, plačala zgolj šest milijonov tolarjev oziroma današnjih 25 tisoč evrov. Ni težko ugotoviti, da se je kupnina kandidatki za novo blejsko županjo ekspresno hitro vrnila. Pirčeva tujo hišo v zgornjih poslopjih oddaja še podjetju Gem Bau d.o.o, v spodnjih prostorih pa je zadržala zlatarno, registrirano v okviru svojega podjetja Bon Ami (lanski prihodek prodaje je bil 353.091 evrov). Pogodba med Nočem in Pirčevo bi vsekakor morala biti nična, nikoli ne bi smela biti uveljavljena, prav tako so nični vsi posli, ki izvirajo iz te protizakonite pogodbe. Posledično je nična tudi pogodba o najemu poslovnih prostorov, ki jo je veslač Klemenčič (znan tudi kot velik pleboj, ki je prijateljeval z lepoticami, kot so nekdanja miss Slovenije Maša Merc, temnopolta atetinja Merlene Ottey in nekdanja miss Universe Slovenije Minka Alagić) s svojim partnerjem 12. junija 2008 sklenil s Pirčevo, kar seveda pomeni, da bi moral Klemenčič še enkrat plačati najemnino pravemu lastniku, torej dedičem Alfonza Breznika. Izgovarjanje na nevednost, češ da (kljub nedvoumnemu zaznamku v zemljiški knjigi) ni vedel, da mu Pirčeva oddaja tujo lastnino, nekdanjega veslača Klemenčiča ne reši njegove odgovornosti, ki bi lahko imela zanj tudi hude finančne posledice.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Ropret janez Jani Klemenčič Davorini Pirc Janeza Fajfarja Alfonza Breznika Iztoka Noča Zorana Jankovića Maša Merc Merlene Ottey Minka Alagič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jani Klemenčič je lokal Chilli odprl v hiši, ki pripada nekomu drugemu