objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 30. september 2010 ob 07:23

Jezni uslužbenci: Pahor zahteva varčevanje, minister Zalar pa živi kot car
Nova Ruplova metla: Zalarjeva hčerka naj bi sodnice z avtomobilom ministrstva za pravosodje peljala na zasebni šoping v Italijo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Med sindikalnimi zaupniki javnih uslužbencev je zaokrožilo "Odprto pismo javnih uslužbencev," naslovljeno na predsednika vlade Boruta Pahorja, prejeli pa so ga tudi nekateri poslanci državnega zbora in mediji. Anonimni javni uslužbenci sprašujejo Pahorja, če se heca, ko zapoveduje varčevanje in zamrzuje plače, medtem ko njegov minister za pravosodje Aleš Zalar živi v zapravljivem slogu vladanja, začinjenega z eksotičnimi potovanji, elitnimi VIP saloni in protokolarnimi darili … vse to pa na račun davkoplačevalcev. Jezni javni uslužbenci ministru Zalarju tudi očitajo, da kot pravosodni minister skrbi predvsem za svoje zasebne in poslovne interese.
Poglejmo nekaj očitkov, ki jih navaja Odprto pismo predsedniku vlade Pahorju:
Po nedavnem zadnjem obisku v ZDA naj bi minister Zalar svoje prijatelje obdaril z darili, kupljenimi s proračunskim denarjem, na potovanje pa je vzel tudi svojo hčerko, ki se je pojavila celo na fotografiji članov Zalarjeve delegacije, posneti pred slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu in pozneje objavljeni na spletni strani ministrstva za pravosodje.
Minister Zalar je v začetku septembra gostil delegacijo ameriških pravosodnih strokovnjakinj, med njimi dveh s Floride (anonimni javni uslužbenci preprosto pišejo, da gre za sodnice s Floride), ki naj bi jim ministrstvo plačalo letalske karte in hotelske nočitve ter jih bogato gostilo v restavracijah. Samo za večerjo v neki piranski restavraciji naj bi plačali 1500 evrov, dodatnih 1000 evrov pa naj bi porabili za degustacijo buteljčnih vin na Zalarjevem vikendu nekje blizu Bleda. Obisk pravosodnih strokovnjakinj naj bi bil povezan z zasebnimi poslovnimi načrti ministra Zalarja (ki je tudi predsednik ljubljanskega lokalnega odbora LDS) na področju svetovalnih storitev pri alternativnem reševanju sodnih sporov. Spomnimo, Zalar je lastnik ljubljanskega podjetja Arbiter d.o.o., ki je trenutno v mirovanju. No, očitke, da preveč potuje in troši dnevnice, je Zalar doživljal tudi kot predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča.
Hči ministra Zalarja naj bi 2. septembra "Zalarjeve sodnice" peljala s službenim vozilo in voznikom na zasebne nakupe v Italijo. Šlo naj bi za zlorabo službenega avtomobila ministrstva za pravosodje, podobno razvpiti aferi z metlo Mete Rupel, ženo nekdanjega ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla.
Minister Aleš Zalar po navedbah pisma javnih uslužbencev 1. novembra načrtuje obisk Karibov, natančneje eksotične državice Trinidad in Tobago, kjer naj bi šel na srečanje "International Association For Court Administration," tema srečanja pa je (spet!) alternativno reševanje sporov. Nedavno potovanje v delegaciji predsednika vlade Pahorja na Kitajsko in Hong Kong pa naj bi ministru Zalarju osebno in pravočasno preprečil nihče drug kot – Pahor.
Za komentar navedb Odprtega pisma javnih uslužbencev (objavljamo ga v celoti, glej faksimile) smo zaprosili tudi ministra Aleša Zalarja in predsednika vlade Boruta Pahorja. Ker gre za hude in povsem konkretne očitke zapravljanja davkoplačevalskega denarja in celo zlorabo službenega avtomobila, smo ministra Zalarja dodatno zaprosili, naj posamezne očitke, če ne držijo, tudi dokazljivo demantira.
Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja so nam sporočili, da na anonimna pisma ne odgovarjajo

Popravek
V spletnem časopisu www.pozareport.si avtor Bojan Požar v članku z naslovom 'Pahor zahteva varčevanje, minister Zalar pa živi kot car« objavljen 30. septembra 2010' navaja neresnične informacije oz. Odprto pismo javnih uslužbencev, ki naj bi po navedbah avtorja bilo naslovljeno na predsednika vlade RS, nekatere poslance državnega zbora in medije.
Avtor članka ministrstvo za pravosodje pred objavo prispevka ni zaprosil za nobeno pojasnilo, niti odgovore na navedbe, ki jih omenja, to je storil šele po objavi prispevka (30.9.2010, 07:30). Menimo, da je način podajanja informacij oz. poročanje s strani omenjenega spletnega medija popolnoma neprofesionalno in v nasprotju z novinarsko etiko in novinarskim kodeksom.
Na ministrstvu za pravosodje ne razpolagamo z anonimnim pismom, na katerega se avtor sklicuje in praviloma na številne anonimke nepodpisanih avtorjev pisem, kar je tudi slednje, ne odgovarjamo. V tem primeru gre za poizkus zlonamernih podtikanj, ki jih v celoti zavračamo.
Med junijskim obiskom ZDA, ki je bil potrjen s sklepom vlade 10. junija 2010, se minister za pravosodje v okviru programa ni srečal z nobenim svojim prijateljem, pač pa se je v okviru obiska minister srečal z vrhovnim sodnikom ZDA Anthonyjem Kennedyjem, namestnikom ministra za pravosodje ZDA Garyjem Grindlerjem, predstavnikoma ameriškega State Departmenta Pamelo Quanrud ter Stuartom Jonesom, predsednikom Odbora za zunanje zadeve Zvezne sodniške konference Charlesom Simpsonom. Vsakemu od njih je podaril po eno promocijsko knjigo o Sloveniji v vrednosti 41 EUR, ki pa ni bila nabavljena posebej za ta namen, ampak je bila koriščena zaloga promocijskih daril Direktorata za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč. Poleg ministra je bil član slovenske delegacije na omenjenem obisku samo vodja Sektorja za mednarodno sodelovanje pri ministrstvu za pravosodje Rok Šteblaj. Ministrova hči se je v ZDA nahajala zasebno in v celoti na lastne stroške.
Od 1. do 4. septembra 2010 je ministrstvo za pravosodje na delovnem obisku gostilo predsednico Zveznega okrožnega sodišča za srednje okrožje Floride Anne Callaghan Conway, direktorico Zveznega sodišča v Orlandu za srednje okrožje na Floridi Sheryl Unruh Loesch ter vodjo oddelka administrativnega urada za ameriško zvezno sodišče Margaret Ann Irving.
Ameriške strokovnjakinje so se na ministrstvu za pravosodje prvi dan udeležile delovnega srečanja s sodniki, direktorji sodišč in uradniki ministrstva za pravosodje, kasneje pa delovnega srečanja na Centru za izobraževanje v pravosodju. Drugi dan je dopoldan potekalo delovnega srečanja s Sodnim svetom, kasneje pa na Okrožnem sodišču v Ljubljani še srečanje z začasno predsednico Okrožnega sodišča v Ljubljani Martino Erzin skupaj z okrožnimi sodniki ter podpis sporazuma o sodelovanju med obema sodiščema, ki predstavlja nadgradnjo že obstoječih dobrih praks med slovenskim in ameriškim sodstvom. Tretji dan delovnega obiska pa je potekalo srečanje predstavnikov sodišč v Kopru, kjer so na delovnem sestanku izmenjali izkušnje o snemanju narokov, kar je bil pilotski projekt koprskega sodišča in se bo začel v oktobru izvajati tudi na drugih sodiščih v Sloveniji.
Omenjene strokovnjakinje so s svojim delovnim obiskom  posredovale bogate izkušnje na področju priprave ukrepov za racionalizacijo in modernizacijo poslovanja sodišč ter s številnimi delovnimi srečanji in osebnimi poznanstvi z najvišjimi predstavniki pravosodja v Sloveniji prispevale k izmenjavi izkušenj in dobrih praks med državama.
V okviru delovnega obiska, na sodišču v Kopru, ministrstvo za pravosodje ameriški delegaciji ni plačalo nobene večerje. V programu obiska je bilo predvideno delovno kosilo, ki so se ga udeležili predstavniki vseh koprskih sodišč, predstavniki ministrstva za pravosodje in strokovnjakinje iz ZDA. Stroški kosila so bili v mejah porabe, ki jih določa uredba vlade za takšne aktivnosti. Degustacije buteljčnih vin na ministrovem vikendu ni bilo, in tudi v tem delu gre za navadna neresnična podtikanja.
Popolnoma neresnična je trditev, da naj bi bil obisk ameriških strokovnjakinj povezan z ministrovimi zasebnimi ambicijami na področju alternativnega reševanja sodnih sporov. Napačna je tudi trditev, da je podjetje Arbiter d.o.o. v katerem je bil Aleš Zalar zaposlen predno je postal minister za pravosodje, v mirovanju. Minister Zalar je takoj po nastopu ministrske funkcije to podjetje likvidiral in je bilo izbrisano iz sodnega registra.
Avtor v članku navaja, da naj bi se hči ministra peljala s službenim vozilom in voznikom omenjene sodnice na zasebne nakupe v Italijo. Tudi tukaj gre za popolna podtikanja in neresnice. Hči ministra za pravosodje ni peljala ameriških strokovnjakinj v Italijo, niti ni vozila službenega vozila, niti v Sloveniji niti v Italiji, niti se niso odpeljale ameriške gostje v Italijo s službenim vozilom in šoferjem.
Minister za pravosodje se ne bo udeležil konference Mednarodnega združenja za upravljanje sodišč v Trinidad in Tobagu in te udeležbe tudi ne načrtuje. S strani organizatorja je bil sicer povabljen, da bi imel referat na tej konferenci, vendar je minister to povabilo odklonil.
Dne, 26. maja 2010, je minister za pravosodje dobil povabilo s strani Kabineta predsednika vlade RS, da bi bil del vladne delegacije, ki se je od 22. do 26. junija 2010 mudila na delovnem obisku na Kitajskem. Obisk ministra za pravosodje Aleša Zalarja v Pekingu je bil načrtovan s sklepom vlade z dne, 16. junija 2010, in je bil odpovedan v zadnjem trenutku, ker je imel kitajski minister za pravosodje Wu Aiying v času obiska delegacije predsednika vlade v Pekingu, 22. in 23. junija 2010,  druge nepričakovane obveznosti in se načrtovanega srečanja ne bi mogel udeležiti. Ker je Ljudska republika Kitajske zadnji hip ponudila možnost srečanja na nižjem uradniškem nivoju, je minister za pravosodje obisk odpovedal oziroma preložil. Namen obiska ministra za pravosodje je bil namreč povezan s pripravo sporazuma o pravosodnem sodelovanju med državama, t.i. Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za pravosodje Republike Slovenije ter Ministrstvom za pravosodje Ljudske republike Kitajske. Obe državi takega sporazuma do sedaj še nimata sklenjenega. Tako, da s strani predsednika vlade ni bilo nobenega takega poziva, ki je navedeno v anonimnem pismu.
Iz vsega navedenega izhaja, da so anonimni očitki o zapravljanju davkoplačevalskega denarja in zlorabah očitno izmišljeni in zlonamerni ter usmerjeni v diskreditacijo ministra za pravosodje in njegovega dela.

Vanja Režonja Utenkar
vodja Službe za odnose z javnostmi
Ministrstvo za pravosodje

Pojasnilo in opravičilo
V zgornjem članku se mi je napačno zapisalo, da je zasebno podjetje Arbiter d.o.o. v "mirovanju." Kot je pojasnil ustanovitelj podjetja, minister za pravosodje Aleš Zalar, je podjetje "likvidirano in izpisano iz sodnega registra." Za napako se ministru Zalarju in bralcem portala opravičujem.
Kar se pa tiče objave anonimnega pisma: zdaj že bivši predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je javno povedal, da so "anonimke" pomemben vir odkrivanja korupcije. Anonimna pisma, ki zadevajo domnevne nepravilnosti, povezane z vodenjem države, opravljanjem javnih funkcij in davkoplačevskim denarjem, bomo zato objavljali tudi v prihodnje.
Bojan Požar
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Aleš Zalar Mete Rupel Dimitrija Rupla popravek bojan požar Anthonyjem Kennedyjem Garyjem Grindlerjem Pamelo Quanrud Stuartom Jonesom Charlesom Simpsonom Rok Šteblaj Anne Callaghan Conway Sheryl Unruh Loesch Margaret Ann Irving Martino Erzin Wu Aiying Drago Kos Bojan Požar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jezni uslužbenci: Pahor zahteva varčevanje, minister Zalar pa živi kot car