objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 14. september 2010 ob 07:21

Zavrl in Jurenec menjujeta Pavlina, po Pirkerju leti tudi Schweighofer?!
Za stolček predsednika uprave časnika Dnevnik se borita Franci Zavrl in Marijan Jurenec, milijonske izgube brezplačnika Žurnal24 pa utegnejo odnesti Avstrijca Klausa Schweighoferja
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Franci Zavrl, partner oglaševalske in lobistične agencije Pristop, in Marijan Jurenec, nekdanji generalni direktor Pro Plusa (Pop TV, Kanal A, TV Brio), se potegujeta za stolček predsednika uprave časnika Dnevnik. Zavrl je "kandidaturo" za vodenje Dnevnika najavil s člankom v Financah, kjer je prejšnji teden javno potrdil zanimanje in svoje kompetence za vodenje druge največje časopisne hiše v državi. To je bilo prvič, da je Zavrl eksplicitno priznal, bolje rečeno kar navedel, da je v igri za direktorsko mesto, ki ga še vedno drži Branko Pavlin (mandat predsednika uprave Dnevnika Pavlinu preneha šele septembra prihodnje leto), čeprav je že poleti leta 2006 malo manjkalo, pa bi Bojan Petan, predsednik uprave DZS, večinske lastnice Dnevnika, zamenjal Pavlina in na čelo Dnevnika nastavil Zavrla. Trenutno hudo razvpitega podpredsednika nogometnega kluba Olimpije Francija Zavrla (Green Dragonsi so mu na zadnji ligaški tekmi med Olimpijo in Domžalami pred nosom izobesili transparent, kjer je pisalo Pravi Pristop je odstop) insajderji omenjajo tudi kot bodočega kandidata LDS za ljubljanskega župana (na volitvah leta 2014, po odhodu Zorana Jankovića, če bo oktobra spet izvoljen, ali pa že dve leti prej, če se bi Janković odločil iti na parlamentarne volitve), zato naj bi Zavrl pred časom postal tudi član lokalnega vodstva LDS v Ljubljani.
Zdaj pa je v zakulisno igro za prvega človeka Dnevnika vstopil še Marijan Jurenec, ki se na vsak način želi vrniti v medijski posel. Pred dvema mesecema se je ponujal tudi za izvršnega direktorja Info TV, vendar ni dobil prave podpore drugega največjega lastnika Info TV, družbe Triglav Naložbe, hčerinske firme Zavarovalnice Triglav. Jurenec trenutno vodi turistično poslovalnico Moje potovanje in produkcijo spletnih vsebin.
Mimogrede, Jurenčev naslednik v Pro Plusu, novi generalni direktor Pavle Vrabec, je mnoge "šokiral" z intervjujem v sobotni prilogi časnika Dnevnik, Dnevnikovem objektivu, kjer je – na trenutke celo žaljivo - govoril o postavljanju novinarskih standardov, kar naj bi furali na Pop TV, zato naj bi se znebili vseh novinarjev, ki teh standardov dosegajo. Pri tem je omenil Bojana Travna in Uroša Slaka, ki sta pristala na TV Slovenija in štartala oddajo Pogledi Slovenije. Vrabec je del novinarske srenje šokiral predvsem zato, ker navidez samozavestno besediči o novinarskih standardih, čeprav ni bil novinar niti ene same minute in se je vedno ukvarjal samo z medijsko komercialo. Po mnenju poznavalcev sta mu odgovore pomagala sestaviti direktor informativnega programa Pop TV Tomaž Perovič in urednica informativnega programa Špela Šipek, intervju pa naj bi bil sestavni del tako imenovanega kriznega piarja po odličnih rezultatih gledanosti prvih dveh oddaj Pogledi Slovenije, medijskemu razkritju enormnih prihodkov vodstva Pop TV in očitkom, da vodilni posamezniki Pop TV podlegajo političnim pritiskom.
Veliki kadrovski premiki se dogajajo tudi v avstrijskem založniškem podjetju StyriaMedia Group, kjer so lastniki zamenjali predsednika uprave Horsta Pirkerja. Pirker uradno odhaja zaradi "različnih pogledov na usmeritev skupine Styria v prihodnosti," za Slovenijo pa je to zanimivo zato, ker Styria pri nas izdaja brezplačni časnik Žurnal24, lastniško je udeležena v Dnevniku in založniškem podjetju Adria Media (kjer izdajajo celo vrsto tabloidnih revij), omenja pa se tudi med kupci Večera in Dela. Slišati je namreč, da naj bi po Pirkerju "padel" tudi član uprave Styrie Klaus Schweighofer, ki v Sloveniji in na Hrvaškem vodi posle avstrijske Styrie. Na Hrvaškem naj bi pozitivno posloval samo tabloid 24sata, medtem ko se Večernji list in Poslovni dnevnik utapljata v izgubah. Ogromno finančno luknjo ima tudi brezplačnik Žurnal24. Uradno gre za 7,8 milijona evrov, neuradno pa naj bi šlo že za več kot 20 milijonov evrov nakopičenih finančnih izgub, te številke, ki jih praktično ni mogoče sanirati, pa naj bi kmalu odnesle Schweighoferja, pravijo naši viri. Razen če Schweighoferju uspe veliki met, to je nakup enega od večjih slovenskih časopisnih družb. Če bi avstrijska Styria slučajno prevzela Večer ali Delo, bi zanesljivo takoj prenehali izdajati Žurnal24, pripovedujejo isti viri.
In če je generalni direktor Pro Plusa Pavel Vrabec spravil ob živce del novinarske srenje z intervjujem v Dnevnikovem Objektivu ter svojevrstnim tolmačenjem novinarskih standardov, je eden od direktorjev Žurnala24, Tomaž Bergoč, nekdanji vodja tržnega komuniciranja v Mobitelu, poslovni del medijske scene presenetil z rahlo neresnimi tezami, ki jih je izpovedal v nedavnem intervjuju za marketinško revijo MM. Po Bergočevem strokovnem mnenju je "medijska prihodnost brezplačna," kar je diametralno nasprotno z najnovejšimi trendi in procesi v medijski industriji. Če pogledamo, kaj se dogaja v medijsko razvitem svetu, namreč vidimo, da je prihodnost medijev, vključno z internetom, izrazito plačljiva, medtem ko izginjajo - brezplačniki …
Branko Pavlin morebitnih kadrovskih zamenjav na Dnevniku noče komentirati, pravi le, da je "zadovoljen, ko vidi, kako velik interes vlada za njegovo mesto predsednika uprave Dnevnika, kar pomeni, da je firma v dobrem stanju. Ko sem pred osmimi leti prihajal na Dnevnik, takšnega zanimanja za to delovno mesto ni bilo," dodaja Pavlin. Kar zadeva govorice, da naj bi postal direktor Marine Portorož, Pavlin pravi, da je "tudi on to slišal," komentarja pa nima.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
franci zavrl Marijan Jurenec Branko Pavlin Bojan Petan Zorana Jankovića Pavle Vrabec Bojana Travna Uroša Slaka Tomaž Perovič Špela Šipek Horsta Pirkerja Klaus Schweighofer Tomaž Bergoč

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zavrl in Jurenec menjujeta Pavlina, po Pirkerju leti tudi Schweighofer?!