objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 21. avgust 2010 ob 06:59

Jankovićeve Stožice celo na filmu. Snema ga Kozole, režiser Slovenke
Damjan Kozole, trenutno eden izmed najuspešnejših slovenskih filmskih režiserjev, snema dokumentarec, kjer glavno vlogo igrata športni park Stožice in ljubljanski župan Zoran Janković
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Nastajanje športnega parka v Stožicah bo ovekovečeno celo na filmu. Dokumentarec, ki naj bi bil dolg okoli 50 minut, že leto in pol snema režiser Damjan Kozole, ki je ravno ta teden izvedel, da je njegov celovečerni film Slovenka v tekmi za nominacije evropskih oskarjev. Mimogrede, glavno junakinjo filma Slovenka, Nino Ivašin, je ameriška revija Variety razglasila za "eno najbolj hladnih in preračunljivih antijunakinj v zgodovini filma."
Dogovor za snemanje filma o Stožicah je "padel" med Grepom in arhitekturnim birojem Sadar Vuga arhitekti, naročnik film je torej družba Grep. Mestna občina Ljubljana filma ne bo financirala, niti sofinancirala, kar so nam potrdili tudi v kabinetu župana Zorana Jankovića. Denarja za film režiserju Kozoletu ne bo primaknilo niti ministrstvo za kulturo.
Damjan Kozole nam je povedal, da "ne gre za političen film," čeprav se glavni vlogi ljubljanskega župana Zorana Jankovića ne more izogniti. "Snemanje filma o Stožicah brez Jankovića seveda ni mogoče," pojasnjuje Kozole. Film, ki se začne s kopanjem jame (spomnimo, izkop je opravilo podjetje Leka Transport, ki je plačilo od Grepa (dobrih tri milijone evrov) izsililo tik pred otvoritvijo dvorane, z grožnjo blokade Stožic) in konča s prvo podajo žoge na nogometnem stadionu, naj bi prikazoval "tudi silne napore in trpljenje delavcev, podnevi in ponoči, vročini in snegu," zagotavlja Kozole. Ljubljanski režiser je ob tem demantital namige, da bo "nova Leni Riefenstahl," slovita nemška režiserka, vidna osebnost tretjega rajha in avtorica razvpitih propagandnih filmov Hiterjeve Nemčije, Olympia in Triumf volje. No, holivudski filmar Quentin Tarantino je med snemanjem filma Neslavne barabe z Bradom Pittom v glavni vlogi, umeščenem v čas 2. svetovne vojne, dejal, da je Leni Riefenstahl najboljša filmska režiserka vseh časov.
Film o Stožicah zanesljivo ne bo končan do jesenskih lokalnih volitev, tudi zato, da Kozoletu ne bi očitali političnih ambicij, čeprav je film že skoraj zmontiran. Prav tako se še ne ve, kjer ga bodo predvajali. "Na TV Slovenija ali Pop TV se še nismo pogovarjali, morda bi bilo še najbolj zanimivo, če bi si ga ljudje ogledali šele čez dvajset let," pravi režiser Damjan Kozole.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjan Kozole Nino Ivašin Zorana Jankovića Leni Riefenstahl Hiterjeve Quentin Tarantino Bradom Pittom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićeve Stožice celo na filmu. Snema ga Kozole, režiser Slovenke