objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 31. julij 2010 ob 08:21

Ne pozabimo: Janković je Tovšakovo še pred kratkim hvalil kot boginjo!
Vegrad doživlja totalni poslovni in moralni fiasko: delavce pošiljajo na Karitas in Rdeči križ, firma je pred stečajem, toda ljubljanski župan je Hildo Tovšak do nedavnega branil in hvalil na vse pretege
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Z gradbenim gigantom Vegradom in nesrečnimi delavci, ki jim vodstvo firme na čelu s predsednico uprave Hildo Tovšak dolguje tri plače, se zdaj ukvarjajo vsi, od predsednika vlade Boruta Pahorja, inšpekcij in policije do Karitasa in Rdečega križa. Poslovna usoda podjetja naj bi bila sicer znana šele 5. septembra, ko bo jasno, kako je z dokapitalizacijo, Tovšakova pa naj bi prihodnji teden fasala kazensko ovadbo zaradi kopice kaznivih dejanj.
Po celi vrsti predvsem moralno zavrženih dejanj pa ne smemo kar tako pozabiti, kako je ljubljanski župan Zoran Janković "prvo damo Vegrada" še pred nekaj tedni koval v zvezde, jo široko nasmejan pod roko vodil po Ljubljani, v zloglasnih Celovških dvorih je mestna občina po njegovem nareku nabavila 419 stanovanj, ki se utegnejo znajti v stečajni masi (spomnimo, mestna občina Ljubljana je skupaj s stanovanjskima skladoma občine in države za Celovške dvore odštela skoraj 60 milijonov evrov, kar nekateri tolmačijo kot davkoplačevalsko pomoč zadolženemu Vegradu), poleg tega se je na tiskovnih konferencah obnašal kot eden od komercialistov Vegrada in ljudi - čeprav je župan - bizarno pozival k nakupu Tovšakinih stanovanj. 
Idila med Jankovićem in Tovšakovo naj bi bila pogojena predvsem z nepremičninskimi operacijami družbe Electa, krovnega podjetja družine Janković (vse te očitke, povezane z domnevno korupcijo, Janković zavrača), čeprav vedno ni bilo tako. Ko je bil Zoran Janković predsednik uprave Mercatorja, je ostro nasprotoval gradnji blagovnega centra Spar v ljubljanski Šiški, kjer kraljuje Mercator. Večino projektov za Spar Slovenija, ki ga vodi Igor Mervič, pa je gradil Vegrad. Hilda Tovšak je preko svojih zvez v ljubljanskem mestnem svetu (prejšnji mandat!) lobirala za dovoljenja, ki bi omogočala gradnjo Spara v Šiški, preko naveze z Andrijano Starina Kosem, nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo, kasneje tesno sodelavko padlega tajkuna Pivovarne Laško Boška Šrota in nekaj časa šefinjo založniške hiše Delo, pa je nudila medijsko podporo Dela in Slovenskih novic – proti Jankoviću. Kljub temu je Janković projekt Spara v Šiški učinkovito preprečil, tudi z lobiranjem posameznih mestnih svetnikov Janševe SDS. "Kaj vse je Janković takrat zganjal, počel je vse živo," se spominjajo naši viri. Sestavni del Jankovićevega lobiranja proti Sparu je bila tudi milijonska donacija Mercatorja za gradnjo šišenske knjižnice. Šest milijonov evrov je Janković dal za knjižnico, ki so jo - zanesljivo ne povsem slučajno - gradila takrat "hišna Mercatorjeva gradbenika" Uroš Ogrin (Gradis) in Zlatko Sraka (Energoplan), ja, točno iste firme, ki pod krovno firmo Grep gradijo Jankovićev razvpiti športni park Stožice.
Danes je situacija povsem obrnjena na glavo. Ljubljanski župan Zoran Janković in njegovi ljudje zdaj močno podpirajo Sparov center v Šiški, navezava med Jankovićem in Tovšakovo pa je več kot očitna. Nekateri celo namigujejo, da naj bi bil Janković eden od skritih lastnikov Vegrada. Župan Janković si tudi želi, da bi Sparov center v Šiški gradil Vegrad.
Verjetno komajda kdo pozna Saša Radiloviča. Gre za javnosti neznanega podjetnika in lobista Hilde Tovšak, ki za Spar Slovenija išče lokacije, skupaj z Damijanom Jankovićem, direktorjem in solastnikom Electe, pa vodita ljubljansko nepremičninsko podjetje Grajski vrt, registrirano na istem naslovu kot Electa, Mestni trg 8. In pozor: firma je bila ustanovljena šele 19. junija lani, v prvih petih mesecih poslovanja pa je zabeležila neverjetnih 2 milijona in 84 tisoč evrov prihodkov. Damijan Janković sicer pravi, da mu ni znano, da naj bi Sašo Radilovič delal za Vegrad. Janković naj bi – tudi s pomočjo Tovšakove – računal na sponzorski denar Spara, ki naj bi se preko košarkarskega kluba Olimpije prelil v predvolilno kampanjo ljubljanskega župana tik pred jesenskimi lokalnimi volitvami, trdijo naši viri. To naj bi zdaj preprečilo imenovanje novega vodstva košarkarjev Olimpije, tudi imenovanje Janeza Rajglja za novega direktorja kluba. Janković je na to delovno mesto nameraval inštalirati Petra Vilfana, mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića, toda Rajglja naj bi pred nekaj tedni v Tivoli pripeljala tako imenovana "velika koalicija" in Jankovića posledično tako rekoč vrgla iz kluba. Za osvežitev spomina: Rajgelj je direktor košarkarjev Olimpije prvič postal med Janševo vlado, ko ga je v klub pripeljal tedanji minister za gospodarstvo Jože Zagožen, zato Rajgelj med poznavalci športno-politične scene velja za rahlo desnega; operacijo tokratne vnovične postavitve Janeza Rajglja pa naj bi iz ozadja koordiniral eden izmed poslovnežev, ki je zelo blizu Pahorjevim Socialnim demokratom.
Precej močne zveze ima Hilda Tovšak tudi blizu LDS. Eden izmed njenih odvetnikov je namreč Miro Senica, zasebni partner ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, oficir za zvezo med Senico in Tovšakovo pa je njen dolgoletni prijatelj Marko Pogorevc, bivši generalni direktor policije, zdaj že nekaj let eden od vodilnih uslužbencev družbe Mobitel. Spomnimo, Tovaškova je bila pred leti generalna sekretarka Slovenskih krščanskih demokratov, ko jih je vodil sedanji evropski poslanec in politik Nove Slovenije Lojze Peterle, Pogorevc pa je bil član Peterletovega predvolilnega štaba na predsedniških volitvah leta 2007, dokler ni njegove izločitev dosegel koprski župan Boris Popovič. Verjetno tudi ni naključje, da je ženska revija Jana (Hildo Tovšak so kandidirali celo za Slovensko leta), februarja letos objavila članek o Hildi Tovšak, "železni lady slovenskega gradbeništva, ki je menda hladna kot špricer," kjer je novinarka "socialno čuteče revije Jana" predsednico uprave Vegrada prehvalila do pisunske onemoglosti. Lastnik ljubljanskega založniškega podjetja Delo Revije in revije Jana je Matej Raščan, ki je za svojega namestnika na Delu Revijah zaposlil Romana Repa, nekdanjega sodelavca in tesnega prijatelja Marka Pogorevca. Raščan, Rep in Pogorevc so pred kratkim tudi skupaj potovali v Združene države Amerike.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Hildo Tovšak Boruta Pahorja zoran janković Igor Mervi Andrijano Starina Kosem Boška Šrota Janševe Uroš Ogrin Zlatko Sraka Saša Radiloviča Damijanom Jankovićem Janeza Rajglja Petra Vilfana Jože Zagožen Pahorjevim miro senica Katarine Kresal marko pogorevc lojze peterle Boris Popovič Matej Raščan Romana Repa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ne pozabimo: Janković je Tovšakovo še pred kratkim hvalil kot boginjo!