objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 21. julij 2010 ob 07:54

Vse kaže, da bo tajkun Stane Valant športno sceno zapustil kot milijonar
Janez Kocijančič se je na kosilu hvalil, kako je zvito rešil zaplet med Športno loterijo in smučarsko zvezo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Ko smo 21. junija na našem portalu ekskluzivno objavili, da se med Športno loterijo in Smučarsko zvezo Slovenije hudo zapleta pri prodaji (nakupu) 10-odstotnega lastniškega deleža loterije, ki je lani imela okoli 76 milijonov evrov prometa, si nismo mislili, da bodo o tej zadevi odločali celo v državnem zboru. Prejšnjo sredo se je namreč zaradi loterije na izredni seji sestal parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino zaradi loterije sestal na izredni seji, naši članki so služili kot temeljno gradivo predlagateljem seje iz vrst opozicije, medtem ko so poslanci vladne koalicije zatrjevali, da za sejo ni bilo prav nobene potrebe. Na seji odbora, ki je potekala v dveh delih, dopoldan in zvečer, so bili trije glavni akterji, večinski lastnik NFD Holdinga Stane Valant, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič in novi predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž F. Lovše, vidno nezadovoljni, ker morajo svoje poteze razlagati v parlamentu. Ampak tudi ustanovitev Športne loterije je bila utemeljena in uzakonjena z namenom, da bo ta delovala v javnem interesu za pomoč športu, ne pa kot gospodarska delniška družba za ustvarjanje dobička.
Država in javnost imata pravico, da se vtikata v delovanje Športne loterija, ker to ni neka zasebna delniška družba, ki bi se ukvarjala na primer s prodajo čokolade. Igre na srečo so opredeljene kot področje posebnega pomena in pri loteriji ne bo nikdar mogoče trditi, da gre za Valantovo ali Lovšetovo zasebno podjetje, kot sta, denimo, Lovšetov Diners Club Slovenija ali Diners Club Italija. Športna loterija je ustanovljena z namenom pomagati športnikom, za to še bolj čudi, da je bilo lani kar 36 milijonov evrov porabljenih za razno razne stroške, tudi nagrade upravi in nadzornikom. Na seji v parlamentu je Lovše napovedal rešitev zapleta; smučarska zveza je bila pripravljena plačati za 10-odstotni delež 671 tisoč evrov, loterija pa je zahtevala 790 tisoč evrov. Zaplet naj bi zvito uredil Kocijančič, ki se je s tem prejšnji teden hvalil na nekem kosilu z večjim številom športnih funkcionarjev; Športna loterijo bo razliko v denarju na račun smučarske zveze nakazala v obliki sponzorstva. Obenem se je olimpijski komite, ki želi ostati uradno nevtralen v sporu med Lovšetom in Valantom, potem ko se je 23. junija na skupščini ŠL postavil na Valantovo stran, tako izognil napadom Lovšeta. Slednjega, znanega tudi kot rezidenta mondenega Monte Carla, je v državnem zboru spremljala svetovalka uprave Diners Club Slovenija Brina Černetič, nekdanja novinarka poslovnega časnika Finance, ki nam potrdila sklenitev posla: "Pogodba je bila podpisana v petek, veljavna bo, ko bo soglasje dalo Ministrstvo za finance. Cena je takšna, kot je bilo sklenjeno 23. junija na skupščini, vendar bo razlika med tistim kar je SZS sprva bila pripravljena plačati in tistim kar bo plačala, pokrita s sponzorstvom Športne loterije, tako da smučarska zveza ne bo nič prikrajšana.“
Potem ko si je smučarska zveza povrnila 10-odstotni lastniški delež, pa je Valant udaril z novo bombo: njegovi podjetji Maksima Invest (17,33-odstotni lastnik ŠL) in Fidina (2,67-odstotni lastnik) skupaj prodajata 20-odstotni delež loterije, pri čemer računata, da bosta zanj iztržila kar 3,3 milijona evrov. Spomnimo, Športna loterija je leta 1996 nastala z odločitvijo države, ki je dala možnost, da OKS in SZS (kot organizatorja akcije Podarim Dobim), Smučarski klub Branik in Kranjska Gora (kot prireditelja največjih tekem za svetovni pokal, pa tudi ker nihče ne bi smel imeti več kot 20 odstotkov), Pošta Slovenije in nekaj posameznikov, med drugim legendarni športno-marketinški in medijski strokovnjak Tone Mahkota, vplačajo v novo nastalo družbo Športno loterijo 12.500 takratnih slovenskih tolarjev ali - danadanes - dobrih 50 evrov?!
Športna loterija je bila monopolna, dolgo časa je mirovala, prve stave so organizirali šele leta 1999. Smučarska kluba Branik in Kranjska Gora sta bila pod pretvezo pomoči smučarski zvezi leta 2002 oziroma 2004 prisiljena odstopiti svoja deleža Valantovi SZS, ki ju je takoj prodal naprej svojim podjetjem. Generalni sekretar Organizacijskega komiteja Vitranc Srečo Medven se spominja: "30. septembra 2002 smo s sklepom upravnega odbora kluba prenesli svoj 17,30-odstotni delež Smučarski zvezi Slovenije, ta pa Holdingu NFD 2. Zanj smo dobili okrog 30 milijonov tolarjev v okviru pomoči za izvedbo tekem svetovnega pokala.“ Valant je torej plačal okoli 130 tisoč evrov, zdaj pa bi želel za ta delež imeti tri milijone evrov.
Kako je potekala prodaja v Braniku, še nismo uspeli izvedeti, vendar zagotovo zelo podobno kot v kranjskogorskem klubu. Gre za tipično zlorabo zakona o lastninskem preoblikovanju loterije, netransparentno prodajo oziroma prenos deležev smučarskih klubov Kranjska Gora in Branik pa je odobrilo finančno ministrstvo pod vodstvom Mitje Gasparija in Toneta Ropa. Ker je Valant - kot je znano - v precej dobrih odnosih s sedanjim finančnim ministrom Francijem Križaničem, pričakuje da mu bo pod krinko pravice do nevmešavanja države v poslovne odločitve neodvisnih delniških družb omogočil masten dobiček. NFD Holding sicer sodi pod okrilje holdinga Zvon Ena, ki naj bi imel okoli 240 milijonov evrov dolgov, zato je na prodajo deleža v Športni loteriji mogoče gledati tudi v tej luči. Napoved o prodaji 20-odstotnega deleža Maksime Investa in Fidine (ponudbo je možno oddati do 20. avgusta) je presenetila celo predsednika uprave loterije Janeza Bukovnika, saj bi 20-odstotni delež lahko prešel v roke tujih prirediteljev iger na srečo, ki pri nas nimajo koncesije za prirejanje iger na srečo. Toda v Sloveniji, kjer se po novem glavni posli sklepajo prek poštnih nabiralnikov na Cipru, Nizozemskem, Antilih, Bahamih in podobnih davčnih oazah, je to zelo možno. Tuji prireditelji iger na srečo pri nas niti ne smejo oglaševati, vendar so mediji polni njihovih reklamnih objav, reklamirali so jih celo športni klubi (nogometna Drava Bwin, HK Acroni Jesenice pa Bet at Home). Za Valantov 20-odstotni solastniški delež loterije se bosta potegovali tudi Fundacija za šport in Fundacija za financiranje humanitarnih organizacij, saj bi delež Športne loterije moral ostati v domačih rokah pod institucionalnim nadzorom, sicer bi (tuji) zasebniki lahko še bolj omejili dotok finančnih sredstev loterije za šport in humanitarne organizacije.
Nenazadnje, razvpiti član - zdaj že napol propadle - gorenjske poslovne naveze Stane Valant je s svojim primerom lepo pokazal, kako je možno v Sloveniji tudi s športom odlično zaslužiti. Njegovi finančni skladi niso nikoli sponzorirali športa, lastniške deleže so kupovali za mizerne vsote, zdaj pa bi Valant kot amaterski športni delavec rad športno sfero dokončno zapustil z enormnimi dobički.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Stane Valant janez kocijančič Tomaž F. Lovše Brina Černetič Tone Mahkota Srečo Medven Mitje Gasparija Toneta Ropa Francijem Križaničem Janeza Bukovnika

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vse kaže, da bo tajkun Stane Valant športno sceno zapustil kot milijonar