objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 16. julij 2010 ob 08:28

Na športnem faksu si kar polnijo žepe: dekan Žvan podpisuje, Jurak kasira
Razkrivamo zasebne posle na Fakulteti za šport; omenjeni: Milan Žvan, Gregor Jurak, Goran Jurak, Edi Kolar, Jakob Bednarek, Aleš Leo Vest, Janez Vodičar, Nadja Blagojević, Gregor Starc in Saša Erpič Cecić
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Prelivanje javnega denarja v zasebne žepe postaja slovenski nacionalni šport številka 1. Tovrstno početje sta si na ljubljanski Fakulteti za šport privoščila tudi dekan Milan Žvan in profesor Gregor Jurak; slednji skupaj s trenerjem gimnastike Edijem Kolarjem in podpredsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Jakobom Bednarikom - glede na začetnice njihovih imen in priimkov - tvori zloglasno navezo KGB, o čemer smo na našem portal že pisali.
Najprej, Milan Žvan in Gregor Jurak sta na fakulteti redno zaposlena in vsak mesec dobivata plačo. Jurak dela v oddelku Didaktike za šport pri Janku Strelu, nekdanjemu dekanu in bivšemu državnemu sekretarju za šport. Očitno pa ima Jurak, kot nekdanji direktor Fundacije za šport (spomnimo, zaradi domnevno neupravičene porabe športnega denarja ga je ljubljanska policija kazensko ovadila, kar smo prav tako razkrili na našem portalu), na voljo dovolj časa in prava poznanstva, zato je z dekanom Žvanom konec lanskega leta sklenil podjemno pogodbo za tako imenovano poslovodenje Športnega centra Fakultete za šport. Pogodba velja od 2. novembra 2009 do 31. avgusta 2011. Vsebina pogodbe je upravljanje vseh poslovnih procesov v okviru objektov na fakulteti, zgrajenih z davkoplačevalskim denarjem, postavljeni pa na zemljišču, ki je pred drugo svetovno vojno pripadalo znameniti družini Codelli, katerih denacionalizacijski upravičenci se že 19 let sodno borijo za vrnitev lastnine ali vsaj priznanje odškodnine. Žvan je Juraku zaupal oddajo razpoložljivih vadbenih prostorov (osem športnih dvoran in dva plavalna bazena) ter ga brez zadržkov pooblastil, da sme izkupiček od najemnin lepo pokasirati za svoj žep. V 2. členu pogodbe (faksimile pogodb si lahko ogledate v galeriji fotografij) je Žvan redno zaposlenemu profesorju na fakulteti omogočil, da si vzame 20 odstotkov od presežka prihodkov nad stroški brez stroškov prostorov, in 15 odstotkov od sklenjenih najemnih pogodb za omenjenih osem športnih dvoran (Krn, Škrlatica, Stol, Mangart, Grintovec, plesna delavnica, delavnica za fitnes, gimnastična dvorana) in dveh bazenov.
In koliko pri tem zasluži Jurak? Poglejmo. Za polno zasedenost osmih športnih dvoran morajo najemniki, predvsem rekreativci, plačati 400 evrov na uro. Tako ob (samo) stotih urah polne mesečne zasedenosti ali treh urah polne dnevne zasedenosti čisti prihodek znaša zavidljivih 40 tisoč evrov, v tem primeru zasebniku Juraku pa vsak mesec iz tega naslova kapne v žep 6 tisoč evrov! Ampak to še ni vse. Nekdanji plavalec Jurak pobira smetano (15 odstotkov) tudi pri obeh fakultetnih bazenih, kjer pa so ceniki določeni glede na plavalno progo, časovno uporabnost bazena ali števila sezonskih kart (381,80 evrov za odraslega plavalca), zato njegovega čistega dobička tukaj ni mogoče tako preprosto izračunati. Jurak provizijo kasira tudi na račun otrok, ki v športnih objektih na Kodeljevem prirejajo zabave za rojstni dan.
Gregor Jurak, brat bolj znanega košarkarja Gorana Juraka (Gregor Jurak je bil pred leti prodekan za gospodarjenje s fakultetnimi objekti, toda funkcijo je moral zapustiti zaradi očitkov korupcije) bogati še pri eni pogodbi. Gre za za izvedbeni in finančni inženiring pri gradnji in obnovi dvorane Škrlatica, ki mu ga je prav tako zaupal Žvan. Jurak je samo v treh mesecih dela, verjetno popoldanskega (pogodba je namreč veljala od 2. novembra lani do 31. januarja letos; no, 2. novembra 2009 sta Žvan in Jurak očitno podpisovala celo vrsto poslov), za to pokasiral neverjetnih 13.400 evrov! Spet poleg svoje redne plače, seveda. Jurakova edina pogodbena dolžnost pa je bila z denarjem fakultete kupovati primerno opremo, pri čemer je moral paziti, da investicija ne bi presegla 240 tisoč evrov.
Ne preveč zapleteno delo, bi si upali trditi. Ali pač, kajti ob inšpekcijskem nadzoru posebne komisije Fundacije za šport, ki je 9. julija opravila nadzor porabe sredstev, se je pokazala cela vrsta nepravilnosti. Predvsem pri laboratoriju za meritve in svetovanje vrhunskim športnikom, za katerega sta bila vsaj do 30. novembra lani neposredno odgovorna tedanji predstojnik Inštituta za šport Jurak in dekan Žvan. Konec leta 2009 je namreč Juraka zamenjal biatlonski funkacionar Janez Vodičar, čisto slučajno sopodpisnik zapisnika o nadzoru porabe finančnih sredstev Fundacije za šport. Lani je Fundacija za projekt laboratorija nakazala 100 tisoč evrov, predlani 300 tisoč, letos pa je predvidenih kar pol milijona evrov. Ko so člani nadzorne komisije, ki jo je vodil Aleš Leo Vest, hoteli preveriti, kako je bilo pri nakupu laboratorijske opreme porabljenih 400 tisoč evrov, so naleteli na šokantne ugotovitve. En LCD zaslon, vreden nekaj manj kot sedem tisoč evrov, je preprosto izginil (članom komisije so neformalno povedali, da je bil ukraden), za hrambo opreme (rekorder, video kamere, platno s stojalom) v skupni vrednosti 11 tisoč evrov pa so zadolžene osebe, ki sploh niso zaposlene na Fakulteti za šport. Nadja Blagojević, denimo, je uslužbenka OKS-Olimp, d. o. o., zato je komisija ni mogla vprašati, kje je ta laboratorijska oprema. Ali pa se za opremo zadolžene osebe na fakulteti ukvarjajo s povsem drugimi rečmi; kot recimo Gregor Starc, ki bi moral skrbeti za 12 tisoč evrov vredno napravo za merjenje moči mišic, imenovano Spinal Mouse Medpro. Neverjetno, ampak člani nadzorne komisije tako ni mogli ugotoviti niti tako preprostih dejstev, kaj se s to športno opremo dejansko dogaja in kje ta oprema sploh je.
Dekan Milan Žvan, ki ga - tako kot Gregorja Juraka – nismo uspeli dobiti za komentar, menda zaradi fakultetnih počitnic, naj bi se v pogovoru z inšpekcijo strinjal (kar nam je potrdil Aleš Leo Vest), da ne gre za fizično obstoječi ampak virtualni laboratorij. Takšnega, ki si ga pač lahko samo zamislimo, videti pa ne moremo?! Je pa bilo za ta virtualni laboratorj doslej porabljenih že 400 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja in še več ga bo! O tem smo želeli govoriti tudi z Janezom Vodičarjem, ki pa je bil zelo kratek: "Za te informacije nisem pooblaščen, pač pa samo dekan profesor dr. Žvan. Prav tako ne morem odgovarjati za stvari, ki so se zgodile pred mojim nastopom funkcije, inšpekcijski pregled pa je zadeval obdobje pred mojim prihodom." Skrivnostna in neodločna je bila tudi predsednica upravnega odbora fakultete Saša Erpič Cecić, ki je po funkciji dolžna nadzirati delo dekana Žvana. Lakonično nam je odgovorila, da je "s pogodbami, ki jih omenjate, seznanjena, vendar jih ne želim komentirati. Zdaj je čas počitnic."
No, dodajmo še to, da Gregor Jurak s pomočjo Milana Žvana, sicer moža znane ljubljanske nevrologinje Bojane Žvan, zdravnice nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, tudi med fakultetnimi počitnicami, ali pa zdaj še toliko bolj, pobira smetano od najemnin na športnih terenih in bazenih, saj ga pri tem početju očitno nihče ne namerava zaustaviti. Naši viri še trdijo, da naj bi dekan Žvan Fakulteto za šport tretiral kot "svoje zasebno podjetje."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Žvan Gregor Jurak Edijem Kolarjem Jakobom Bednarikom Janku Strelu Codelli Gorana Juraka Janez Vodičar Aleš Leo Vest Nadja Blagojević Gregor Starc Saša Erpič Cecić Bojane Žvan Boruta Miklavčiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na športnem faksu si kar polnijo žepe: dekan Žvan podpisuje, Jurak kasira