objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 15. julij 2010 ob 07:13

Čudno: Guzej in Možina prikrivata pogodbi s Travnom in Slakom
Uroš Slak in Bojan Traven naj bi mesečno zaslužila med pet in sedem tisoč evri, pogodbi, ki jih vodstvo noče razkriti, pa sta podpisala za tri leta, kar je menda precej nenavadno. Kaj poreče Lidija Hren?
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Kmalu potem, ko smo na našem portalu prvi objavili novico o podpisu pogodbe med Bojanom Travnom in Urošem Slakom, nekdanjima novinarjema in urednikoma Pop TV in Kanala A, in vodstvom TV Slovenija, smo vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Antona Guzeja in vršilca dolžnosti direktorja TVS Jožeta Možino korektno zaprosili še za transparentno razgrnitev finančnih in drugih podrobnosti obeh pogodb. Guzej in Možina doslej še nista odgovorila in očitno tudi ne nameravata, zato bomo podatke zahtevali prek informacijske pooblaščenke. Spomnimo, RTV Slovenija, ki dela tudi z javnim denarjem, je bila javnosti doslej že nekajkrat dolžna posredovati denarne zneske, ki jih, denimo, dobiva zvezdniški voditelj razvedrilnega programa Mario Galunič, ali pred časom posebno pogodbo, ki jo je imel takrat razvpiti novinar Vladimir Vodušek. Zakaj Možina in Guzej tokrat trmasto prikrivata pogodbi s Travnom in Slakom, ni znano in lahko samo ugibamo.
Uroš Slak je že pred časom za naš portal neuradno povedal, da "sam ne vidi ovir za javno razgrnitev njegove pogodbe, saj bomo presenečeni, ko bomo videli, da sploh ni najbolje plačan" voditelj oziroma novinar na TV Slovenija; za nekatere druge medije je kasneje dodal, da "ni najbolje plačan voditelj niti v informativnem programu." Po naših informacijah, ki so nam jih potrdili tudi naši viri na TVS, sta Traven in Slak pogodbi podpisala za tri leta, kar je - glede na dosedanjo prakso RTV - sicer malce nenavadno, saj so se tovrstne pogodbe o poslovnem sodelovanju na Kolodvorski 2-4 doslej podpisovale za dobo enega leta. Tako je bilo tudi v primeru Vladimirja Voduška, zdaj direktorja in večinskega lastnika Info TV. Travnovo in Slakovo triletno pogodbo naj bi vezali na tako imenovano prenovo informativnega programa, ki jo po direktivi Antona Guzeja vodi Marko Prpič. Bojan Traven in Uroš Slak sta pogodbi z RTV podpisala preko njunih statusov samostojnih podjetnikov, na mesec pa naj bi kasirala med 5 in 7 tisoč evri (bruto), trdijo naši viri.
Da sta Guzej in Možina z novinarjema podpisala pogodbi za tri leta, je skoraj zanesljivo posledica strahu, da bi se novo vodstvo RTV, ki vajeti javne televizije prevzema jeseni, želelo Travna in Slaka čim prej odkrižati. Zato so Slaka tudi nemudoma vključili v vodenje oddaje Odmevi; saj, kot gledalci voditelja vidijo na malih ekranih, ga je nekako težje nagnati. Tudi odločitev vodstva TVS, da bosta Traven in Slak vodila prenovljeno ponedeljkovo oddajo Polemika (ki bo morda dobila celo drug termin), je povezana z razmerjem moči v programskem svetu RTV, katerega že nekaj mesecev obvladuje vladajoča koalicija. Če bi namreč vodstvo TVS hotelo Slaku in Travnu dati novo oddajo, ki je ni v letošnjem PPN (programsko-poslovnem načrtu), bi se večina svetnikov, predvsem tisti, ki so blizu stranki Zares in Gregorju Golobiču, temu verjetno uprli; ker pa gre formalno le za prenovo obstoječe oddaje Polemika, programski svet tukaj nima več pristojnosti. Še vedno pa ostaja odprto, ali bo Traven, ki zdaj pripravlja prenovo Polemike, postavljen tudi za urednika oddaje. Naši viri trdijo, da si glede tega Možina, Guzej in odgovorni urednik informativnega programa TVS Rajko Gerič niso čisto enotni, saj Travnu menda ne zaupajo v celoti. "Če dobi uredniško mesto, bi lahko preveč haral po svoje," pravijo naši viri. Nekaj novinarjev in urednikov v informativnem programu tudi sicer ni ravno zadovoljnih, da sta prišla Slak in Traven, saj naj bi TV Slovenija tako "priznala in pristala na tabloidne standarde poročanja oddaje Svet na Kanalu A." Rajku Geriču tudi očitajo, da je pred časom, ko je Slak prevzel vodenje oddaje Svet na Kanalu A, govoril, da se Uroš Slak zdaj pa ne res ne more več vrniti na TVS. "Me prav zanima, kaj bo zdaj rekla Lidija Hren (voditeljica oddaje Tarča; op.p.), ki je imela toliko pripomb čez poročanje in novinarsko delo Vladimirja Voduška," nam je dejal eden izmed novinarjev informativnega programa TVS. Lidija Hren velja za nekakšno sivo eminenco informativnega programa, Gerič, Slak, Traven in Petra Kerčmar pa so sodili v njen ožji novinarski krožek.
Na našem portalu smo že poročali, da naj bi predsednik nadzornega sveta RTV Lenart Šetinc direktorju Guzeju "odsvetoval" zaposlitev Uroša Slaka in Bojana Travna, kar Šetinc sicer zanika, je pa Šetinc menda že zahteval pregled pogodb novih sodelavcev; po mnenju odhajajočega direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta naj bi nekateri člani programskega in nadzornega sveta iskali tudi možnost razveljavitve njunih pogodb.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojanom Travnom Urošem Slakom Antona Guzeja Jožeta Možino Mario Galunič Vladimir Vodušek Marko Prpič Gregorju Golobiču Rajko Gerič Lidija Hren Petra Kerčmar Lenart Šetinc Vinka Vasleta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Čudno: Guzej in Možina prikrivata pogodbi s Travnom in Slakom