objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 13. julij 2010 ob 07:42

Razkrivamo: gejevsko in lezbično Parado ponosa plačali davkoplačevalci!
Ponosni, istospolni, bogati: za financiranje številčno skromne Parade ponosa po raznih kanalih namenjeno 100 tisoč evrov javnega denarja
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Štiri mesece pred letošnjo Parado ponosa so se v ljubljanskem lokalu Cafe Open na posebni okrogli mizi z naslovom Format pro et contra ter novinarska odgovornost zbrali vodja Kampanje za vse družine in gejevski aktivist Mitja Blažič, tako imenovana medijska strokovnjakinja Sandra Bašič, sicer profesorica na univerzi v Kopru, predsednica Novinarskega častnega razsodišča in novinarka časnika Dnevnik Ranka Ivelja, urednica dnevnoinformativnih oddaj na Pop TV Špela Šipek in seveda predsednik Društva novinarjev Slovenije ter odgovorni urednik tednika Mladina Grega Repovž. Naslov famozne okrogle mize je bil Format pro et contra ter novinarska odgovornost.
Po mnenju Mitje Blažiča se o različnih vrstah družin in pravicah otrok sploh ne bi smelo razpravljati, ker gre za ustavno kategorijo. Večjega javnega enoumja (razen petkove tiskovne konference predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki je opozarjanje na njegove klientelistične povezave označil celo s fašizmom) v zadnjem času pri nas ni bilo mogoče zaslediti. Moto okrogle mize je na videz samovšečni Repovž predstavil z besedami, da tisti, ki nasprotujejo pravicam istospolnih do posvojitve otrok, v medijih nimajo kaj iskati. Za Repovža zagovorniki ideje, da mora vsak otrok imeti enega očeta in eno mater (denimo pristaši Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki jih vodi nekdanji politik Slovenske ljudske stranke Aleš Primc), niso dovolj pametni, ampak enostavno debilni, zato jim sploh ni treba dajati pravice, da v medijih izražajo svoje argumente; tako je javno povedal predsednik Društva novinarjev Slovenije in urednik Mladine. Repovž je za nameček tudi šokantno žalil slovenske novinarje, ki naj bi bili zadovoljni, če jih nekdo povabi na novoletni sprejem, in se potem zaradi vabila sami sebi zdijo bolj pomembni, kot v resnici so.
Repovžev klan bi s svojim rasističnim stališčem o pravici do demokratičnega izražanja zagotovo kolektivno padel v nezavest, če bi v nedeljo gledali enega izmed najbolj znanih znanih televizijski voditeljev na CNN - Fareeda Zakarijo in njegovo oddajo GPS. Zakarija je v studio povabil Anjema Choudaryja, šefa prepovedane ekstremistične islamske organizacije Islam4UK, ki je napovedal nove bombne napade v Londonu in javno zagovarjal džihad. Islamski ekstremist je na CNN opravičeval napade Al Kaide, vključno z 11. septembrom 2001 v New Yorku in 7. julijem 2005 v Londonu. Zahodni mediji v imenu pravice do svobode javnega izražanja dajejo možnost tudi tistim, ki so izrazito radikalni in upravičujejo celo nedolžne smrtne žrtve, medtem ko predsednik slovenskih novinarjev pri obrambi stališč Mitje Blažiča do družinskega zakona drugače mislečim ne bi dovolil nobenih medijskih priložnosti?! Blažič pa bi oddaje tipa Za in proti (Odmevi, Polemika, nekdanja Trenja), ko gre za spremembo družinskega zakonika, enostavno prepovedal, saj o pravilnosti njegovih stališč pač ne sme biti nobene razprave.
Zato ni čudno, da se, resda maloštevilni, slovenski gejevski aktivisti močno upirajo, da bi javnost izvedela, koliko je stala nedavna ljubljanska Parada ponosa in da so Parado ponosa v resnici plačali slovenski davkoplačevalci. Po naših informacijah naj bi se ob robu okrogle mize Repovž, Ivelja in Šipkova zarotniško dogovorili, da v medijih, ki jih obvladujejo, te teme enostavno ne bo.
Petra Salaj, predsednica društvo Parada ponosa, pravi, da "so njihovo društvo ustanovili lani, glavni projekt pa sta Parada in Teden ponosa. Trenutno je v društvo aktivnih okoli petnajst članov. To so večinoma prostovoljci, ki delujejo tudi v drugih LGBTIQ društvih. Tako da iste osebe delamo tudi na drugih projektih." Mi pa poglejmo, s koliko davkoplačevalskega denarja v resnici razpolaga ta skupinica aktivistov? Hja, hitro smo ugotovili, da je bilo na račun letošnje Parade ponosa izplačanih okoli 100 tisoč evrov javnega denarja! Ampak, bodimo natančni in pojdimo po vrsti:
Urad za mladino pri mestni občini Ljubljana je gejem in lezbijkam neposredno namenil 24.740 evrov. Sprejel je namreč kar sedem njihovih projektov, katerih edina vidna točka pa je bilo organiziranje in izvedba Parade ponosa. Gre za društvo Informacijski center Legebitra in projekt Ustavimo homofobijo! (5.200 evrov), društvo Informacijski center Legebitra - izobraževalni program Legebitra (3.250 evrov), društvo Parada Ponosa 2010 (2.880 evrov), društvo SKUC - Info center (5.200 evrov), Zavod za kulturo raznolikosti Open - Odprto o družbenih problemih (3.160 evrov), Društvo SKUC - Dialogi (2.450 evrov), DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti, za projekt Zadihajmo pa 2.600 evrov. Mimogrede, mestna občina pod vodstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića je v istem paketu razdeljevanja javnega denarja kot vsebinsko neustrezne zavrnila naslednje projekte: društvo Humanitas - Kampanja mladih za vodo, Društvo UNICEF Slovenija - UNICEF-ovi mladi prostovoljci, društvo Za motopedagogiko in psihomotoriko - Mladi pomagajo otrokom – neformalno usposabljanje za prostovoljce, Društvo za nenasilno komunikacijo - Individualno delo z mladimi, ki povzročajo nasilje ali pa Mestno knjižnico Ljubljana - projekt Znameniti Slovenci in Slovenke Ljubljani, Sloveniji in svetu.
Tudi na Uradu Republike Slovenije za mladino, ki ga vodi Peter Debeljak, so množično ustregli potrebam organizatorjev Parade ponosa, saj bo Društvo za integracijo homoseksualnosti letos od države dobilo 8.989 evrov, Društvo Legebitra pa 8.352 evrov. Skupni denarni znesek istospolnih organizacij iz državnega proračuna v višini 17.341 evrov je tudi bistveno večji, kot ga bodo letos dobile nekatere vladne organizacije precej širšega pomena in pri katerih je prav tako mogoče zaznati probleme hendikepiranosti. Država je prek Debeljakovega urada Zvezi prijateljev mladine Slovenije namreč namenila 11.629 evrov, Društvu Drogart 10.650 evrov, Društvu za nenasilno komunikacijo med mladimi pa 9.740 evrov. V primerjavi z "istospolnima združenjema" torej zelo malo.
Tretji glavni financer Parade ponosa z javnimi sredstvi pa je zdaj že razvpita Študentska organizacija v Ljubljani, ki jo resda ne moremo označiti za izključno davkoplačevalsko podprto organizacijo, so pa že znani po celo vrsti sumljivih poslov in financiranj, od jadrnic, svetovanje za nakup ljubljanskega lokala Bachusa, bazen Laguna in podobno. ŠOUL je bila izjemno radodarna, samo društvu Legebitra so namenili 30.000 evrov. "Ob tem je resor za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani letos v okviru projekta Ozaveščanje o Družinskem zakoniku pripravil več dejavnosti, s katerimi je študente in širšo javnost seznanil z vsebino predloga novega Družinskega zakonika in z obstojem istospolnih družin v slovenski družbi. Projekt so sestavljali dve okrogli mizi ter zloženka s povzetki mnenj različnih strokovnjakov, s katero se lahko bralci seznanijo z glavnimi novostmi na področju družinske zakonodaje in tudi položajem istospolnih družin v Sloveniji. V skladu s stališčem ŠOU v Ljubljani do LGBT teme je organizacija letos podprla Parado ponosa, in sicer tako, da je omogočila ozvočenje na prireditvi. ŠOU v Ljubljani letos sponzorira tudi dejavnosti Zavoda za kulturo raznolikosti Open. Na letošnjem razpisu sta bila med 140 projekti izbrana tudi projekt Mavrična svetovalnica (Društvo za integracijo homoseksualnosti - DIH) in projekt Pamet v roke, kondom na glavo (Društvo za integracijo homoseksualnosti - DIH)," je za naš portal sporočila Kaja Medved, ministrica za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani. Konkretne dodatne podatke o financiranju omenjenih projektov do zaključka redakcije nismo dobili, glede na dotacije Legebitri pa lahko sklepamo, da je financiranje teh projektov iz skupne študentske malhe temu primerno.
Vse lepo in prav, istospolni imajo absolutno pravico do svojih dejavnosti, čeprav jih enkrat tretirajo kot zavzemanje za priznavanje osnovnih človekovih pravic, drugič pa svojo spolno usmerjenost predstavljajo zgolj kot neke vrste zabavni program. Toda vseeno se vprašajmo, je korektno in primerno, da v času hude ekonomske krize majhna skupina aktivistov za eno samo ljubljansko manifestacijo, kamor na koncu pride samo 200 ljudi, pokasira okroglih 100 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja?
To je tudi cena za politično promocijo predsednice LDS in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ki se med Parado ponosa pol ure sprehodila v družbi najožjih sodelavcev in policijskih varnostnikov, nekateri mediji pa so jo kasneje nonšalantno in pristransko razglasili za nič več in nič manj kot novo ikono slovenskega gejevskega in lezbičnega gibanja ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
mitja blažič Sandra Bašič Ranka Ivelja Špela Šipek Grega Repovž Gregorja Golobiča Aleš Primc) Fareeda Zakarijo Anjema Choudaryja Petra Salaj Zorana Jankovića Peter Debeljak Kaja Medved Katarine Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razkrivamo: gejevsko in lezbično Parado ponosa plačali davkoplačevalci!