objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 8. julij 2010 ob 07:04

Rado Pezdir: Nisem tako nor, da bi se vezal na Snežiča in Djukića
Medijsko razvpiti kolumnist zavrača očitke o zakulisnih povezavah s podjetjem Poravnava in da je samo slamnati mož zloglasnih mariborskih podjetnikov Roka Snežiča in Nenada Djukića
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Komaj ustanovljeno Društvo za povračilo preplačane električne energije (DPPEE) se je po nekaj dnevih že sooča s prvimi podtikanji in namigovanji na skrita ozadja.
Spomnimo, glavni cilj društva DPPEE je državljanom vrniti menda 15,66 milijona evrov preveč plačane električne energije, kar naj bi bila posledice kartelnega dogovarjanja med slovenskimi elektro podjetje. To je vsekakor populistično in privlačno, še posebej v teh kriznih časih. Društvo, katerega ustanovni člani so medijski razvpiti ekonomost in kolumnist Rado Pezdir (je tudi predsednik in javni govorec društva), javnosti manj znana podjetnica Nataša Špes, lastnik radijske mreže Infonet Leo Oblak in nekdanji novinar Rok Šonc (delal je na Info TV in reviji Mag), domuje na Sokolski 46 v Mariboru, tam pa je med drugim sedež razvpitega podjetja Poravnava, d. o. o., katerega lastnika sta bila do leta 2008 podjetnika Rok Snežič in Nenad Djukić.
Za osvežitev spomina: proti Snežiču in Djukiću je aprila letos Nacionalni preiskovalni urad sprožil precej odmevno kriminalistično akcijo zaradi domnevne utaje davkov ob prodaji luksuznih jaht (preiskavo zoper Snežiča in Djukića smo ekskluzivno razkrili na našem portalu), preiskava sumljivih dejanja pa je zajela tudi sedanjo tajnico Pezdirjevega društva Špesovo, ustanoviteljico in direktorico podjetja Nova poravnava, d. o. o., vpisanega v poslovni register 22. decembra 2009. Vse te povezave so na dan privlekle tezo, da je Pezdir pravzaprav samo slamnati mož za nove "mutne posle" Roka Snežiča in Nenada Djukića (Špesova je bila njuna tesna sodelavka), dodatna skrivna povezavo pa naj bi bila še v tem, da je spletno stran spletno stran protielektričnega društva izdelalo in oblikovalo podjetje Strip Utrip, katerega direktor je Ivan Gabrič, predstavnik Poravnave v Kočevju.
Anonimka o povezavi Pezdirja, podjetja Poravnava, Špesove, Snežiča in Djukića je hitro zaokrožila po Sloveniji, toda Pezdir je vsakršno povezavo s Snežičem, Djukićem, Poravnavo in Novo Poravnavo za naš portal odločno zanikal: "Pričakoval sem kakšno teorijo zarote, ki jo je po mojem sprožila Zveza za varstvo potrošnikov. Snežiča in Djukića ne poznam, razen iz medijev. Nisem tako nor, da bi tako velik projekt vezal na njiju." Pozna pa soustanoviteljico društva Natašo Špes, saj sta bila sošolca na mariborski poslovni fakulteti, zato je tudi prepričan, da so očitki NPU proti njej neutemeljeni. Oblak in Šonc pa sta medijska človeka, ki ju zadeva zanima v smislu pričakovane odmevnosti, pravi Rado Pezdir. Predsednik društva še zagotavlja, da tisti, ki bodo podpisali izjavo, da so od 1. januarja 2008 do 30. junija 2009 plačali preveč elektrike (v Sloveniji je okoli 900 tisoč gospodinjstev) in pooblastilo za zdaj še neznanemu odvetniku DPPEE (po naših informacijah naj bi ta primer kolektivne tožbe prevzel odvetnik Franci Matoz), ne bodo plačali nobenih stroškov odvetniškega zastopanja in sodnih taks.
Zanimivo pa je, da posamična gospodinjstva ne morejo vedeti, koliko preveč elektrike so sploh plačala. "Glavnim petim elektro distributerjem bomo poslali zahtevek v višini 15,6 milijona, če bomo dobili izjave vseh 900.000 gospodinjstev. Koliko konkretno odpade na vsako gospodinjstvo, morajo v skladu z zakonom vedeti elektro distributerji. To je tako, kot mora delodajalec vedeti, koliko prispevkov je plačal za posamičnega delavca v skupni kvoti prispevkov, saj delavci vsak zase tega ne vedo."
Rado Pezdir sicer pričakuje, da bodo elektro distributerji takoj plačali in da ne bo potrebna tožba. Tudi do poravnave med Pezdirjevim društvom in elektro podjetji naj ne bi prišlo, čeprav se pooblastilo odvetniku nanaša tudi na morebitno poravnano ali začasne odredbe in sredstva zavarovanja. Če bo do tožbe prišlo, se bo moral odvetnik društva obvezati, da bo sprva vse delo opravljal zastonj, saj bo moral biti prepričan v zmago, po zmagi si bo lahko odtrgal vse stroške, ki mu bodo nastali. Stroške za uveljavljanje zahtevka, na primer sodne takse ali predujme za izvedence, bo založilo društvo. V primeru neuspeha pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka odjemalec Pezdirjevemu društvu ni dolžan plačati nadomestila niti mu ni dolžan povrniti založenih stroškov. V skladu s sporazumom, ki je tako kot izjava in pooblastilo dostopno na spletni strani www.preplacanaelektrika.si, odjemalec v primeru sodne zmage priznava društvu stroške, ki jih bo priznalo sodišče. Prvi dan zbiranja soglasij je društvo že dobilo nekaj tisoč izjav, zbirali pa jih bodo tudi na posebnih stojnicah, kar bo zahtevalo prve stroške.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
rado pezdir Nataša Špes Leo Oblak Rok Šonc Rok Snežič Nenad Djukić Ivan Gabrič Franci Matoz

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rado Pezdir: Nisem tako nor, da bi se vezal na Snežiča in Djukića