objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Torek, 6. julij 2010 ob 14:18

Morilec Bukovac nagrajen z več prostimi izhodi
Obsojeni za smrt Gorazda Čamernika pred Globalom se je v zaporu na Dobu tako lepo obnašal, da so ga premestili v polodprti oddelek
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Kranjčan David Bukovac, ki je bil lani skupaj s Suadom Suljanovićem pravnomočno obsojen na osem let zapora zaradi uboja 20-letnega Gorazda Čamernika oktobra 2007
pred ljubljansko diskoteko Global, je bil za svoje obnašanje v zaporu na Dobu pri Mirni nagrajen s premestitvijo na polodprti oddelek v Slovenski vasi. Bukovac je bil na zaprtem oddelku največjega slovenskega zapora le pol dobrega pol leta,  zaradi zglednega obnašanja pa nagrajen z milejšim zapornim režimom. Generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič in direktor zaporov zaporov na Dobu Jože Podržaj nam zaradi varovanja osebnih podatkov Bukovčevega napredovanja nista mogla potrditi, vendar smo iz naših zanesljivih virov izvedeli, da za Bukovca ne velja več najstrožji režim. Takšno premestitev omogoča 80. člen Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, pri čemer se za Bukovca verjame, da ne bo zlorabil milejšega zapornega režima.
S spremembo zaporniškega statusa ni bil seznanjen Bukovčev zagovornik v primeru Global, kranjski odvetnik Dušan Csipö, ki je po njegovih besedah v trenutku pravnomočnosti sodbe končal sodelovanje z Bukovcem. Sicer je Csipö informiran o tem, da se njegov nekdanji klient v zaporu lepo obnaša, zato ga nagrajevanje z lažjim režimom niti ni presenetilo. Kranjski odvetnik pričakuje, da bo nekdanji varnostnik družbe Vip varovanje kmalu zaprosil za časovno skrajšanje oziroma omilitev kazni, saj se mu v kazen šteje tudi čas prebit v priporu in hišnem priporu.
Bukovac si je v kratkem času prebivanja na Dobu zagotovil bivanje v prostorih, ločenih od prostorov, v katerih bivajo obsojenci, ki prestajajo kazen v strožjem režimu. Obsojencem v polodprtem oddelku se omogoči svobodnejše gibanje v okviru prostorov polodprtega oddelka, delovnih in drugih prostorih skladno s hišnim redom. Bukovčev bivalni prostor se čez dan več ne zaklepa, zaklepa se le med nočnim počitkom, prav tako lahko opravlja delo brez nadzora. Vhodna vrata njegovega oddelka so zaprta le v nočnem času.
Zgledno vedenje obsojenega nekdanjega varnostnika, ki naj bi se po izpovedovanju prič na sodišču pred Globalom brutalno znašal nad 20-letnim Čamernikom zgolj zaradi nekaj izrečenih kletvic, mu je prineslo tudi ugodnost prostega izhoda iz zavoda štirikrat mesečno. V enem od takšnih izhodov jo je Bukovac očitno krenil na Obalo, kjer je bil opažen med sprehodom. S spremembo zaporniškega statusa bo lahko Bukovac štirikrat letno sprejemal pošiljke s hrano, enkrat tedensko pošiljke s perilom in z osebnimi predmeti ter neomejeno pošiljke s časopisi, z revijami oziroma s knjigami.
Na izrek osemletne kazni, ki jo je 9. februarja lani izrekla sodnica Katarina Turk Lukan iz Radovljice (v njeni hiši je novembra eksplodirala bomba), se je pritožila državna tožilka Blanka Žgajner, vendar je višje sodišče potrdilo izrečeno kazen Turk Lukanove. Nad milo kaznijo je bil ogorčen tudi oče umorjenega Gorazda Danilo Čamernik, s prestavitvijo na odprti oddelek pa je bila Bukovčeva kazen zdaj zgolj še dodatno omiljena.

Sorodne vsebine

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Morilec Bukovac nagrajen z več prostimi izhodi