objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 15. junij 2010 ob 09:40

Ekskluzivno, pisni dokazi: Brata Šešok zemljišča kupujeta za Jankoviće
Spor za provizije razkriva nakupe nezazidljivih travnikov, ki jih za družino Janković kupujeta brata Šešok, Lista Zorana Jankovića pa jih z glasovanjem v mestnem svetu spreminja v zazidljiva
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Časnik Finance je danes objavil daljšo zgodbo o nakupu štirih nezazidljivih parcel (3,6 hektarjev travnika) med Podutikom in Brdom v Ljubljani (na eni stoji del asfaltne baze SCT), ki jih je javnosti neznani Ljubljančan Peter Seliškar prodal zasebnemu podjetju TaxGroup, v lasti Klemna in Matije Šešoka, sinov predsednika uprave in solastnika Iskre Dušana Šešoka, znanega kot nekdanjega ministra za finance ter bivšega dolgoletnega predsednika Košarkaške zveze Slovenije. Klemen Šešok je parcele kupil za 500 tisoč evrov, po spremembi namembnosti (sprejetju Izvedbenega prostorskega načrta), kar naj bi ljubljanski mestni svetniki (beri: Lista Zorana Jankovića) večinsko glasovali na seji mestnega sveta že prihodnji mesec, pa naj bi parcele postale vredne kar 13 milijonov evrov.
Toda pozor: resnični kupec Seliškarjevih parcel v ozadju naj bi bil Jure Janković, mlajši sin ljubljanskega župana, ki naj bi posel zaradi prevelike izpostavljenosti, ker je pač sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, izpeljal preko prijateljskega podjetja Taxgroup; da Klemen in Matija Šešok ter Jure in Damjan Janković zasebno prijateljujejo in poslovno sodelujejo že dlje časa, smo na našem portalu že poročali.
Kupca Jureta Jankovića je našla nepremičninska posrednica Nevenka Jelovčan, zaposlena v ljubljanski nepremičninski agenciji Vaš dom, toda posel je kasneje – mimo agencije Vaš dom - sklenil Seliškar sam. Ali drugače, akterji posla so se sprli zaradi provizij, mi pa ekskluzivno objavljamo del pisne dokumentacije (glej faksimile v galeriji slik!), ki nesporno dokazuje, da je dejanski kupec parcel Jure Janković (oziroma krovno podjetje družine Janković – Electa), čeprav je Klemen Šešok za časnik Finance to eksplicitno zanikal. Pri tem je zanimivo, da Klemen Šešok trdi, da z Jankovići poslovno ne sodeluje, toda hkrati je član nadzornega sveta družbe KLM, kjer med solastniki najdemo tudi Zorana Jankovića, ljubljanskega podžupana Aleša Čerina in podžupanje Jadranke Dakić, firma pa je solastnik Mercatorja. Taxgroup je bil celo ustanovitelj družbe KLM, Janković & Co. pa naj bi vstopili v "prazno" družbo.
Po navedbah časnika Finance je posel potekal takole: prvotni lastnik Seliškar (oziroma njegova sestra Metka) je parcele najprej prenesel na podjetje Simin , katerega edini ustanovitelj je Seliškar. Samo dva tedna kasneje je v družbo vstopilo podjetje Nemon , ki je v lasti ciprskega Finadria Holdings Limited, zastopala pa sta ga Klemen in Matija Šešok. Sedem dni kasneje je podjetje Simin prevzelo ciprsko podjetje Finadria Holdings Limited, ki je tudi lastnik Nemona (hkrati je tudi med lastniki podjetja Hotel Cubo, ki v stavbi na Slovenski 15 nasproti Kongresnega trga zdaj gradi hotel; tudi o tem smo na našem portalu podrobno že poročali). Na teh Seliškarjevih travnikih bo kmalu mogoče graditi objekte, visoke štiri etaže in dve mansardni etaži, Klemen Šešok pa napoveduje, da bodo gradili logistični center.
Pri tem ni nepomembno, da je Damjan Janković pred kratkim na zališanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z gradbenimi investicijami, priznal, da je Electa prejšnjemu formalnemu lastniku Zoranu Jankoviću še vedno dolžna kupnino (spomnimo: Zoran Janković je Electo, potem ko se je spustil v kampanjo za ljubljanskega župana, "prodal" svojima sinovoma), kar pomeni, da je župan Janković na nek način še vedno ekonomski lastnik Electe, zato ima od teh mahinacij neposredne finančne koristi.
No, postavlja se tudi dvoje zelo resnih vprašanj. Prvič, ali predsednik vlade Borut Pahor morebiti ve za tovrstne sporne posle in je župana Jankovića zato tudi ignoriral na sobotnem srečanju Socialnih demokratov v Mostecu; in drugič, ali v Kopru deluje ena pravna država (spomnimo se na prejšnjo sredo, ko so oboroženi agentje Nacionalnega preiskovalnega urada vršili hišno preiskavo občinske stavbe v Kopru in deset ur zasliševali župana Borisa Popoviča, zaradi domnevno spornih poslov z občinskimi zemljišči), v Ljubljani, kar zadeva župana Zorana Jankovića, pa čisto neka druga pravna država. Agentov NPU, kljub raznoraznim kazenskim ovadbah, pri Jankoviću pač ni na spregled …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Peter Seliškar Klemna Matije Šešoka Dušana Šešoka Jure Janković Zorana Jankovića Damjan Janković Nevenka Jelovčan Aleša Čerina Jadranke Dakić Borut Pahor Borisa Popoviča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ekskluzivno, pisni dokazi: Brata Šešok zemljišča kupujeta za Jankoviće