objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 15. junij 2010 ob 06:58

Pahorjev Petrič po zakonu prestar za arbitra, Türk forsira Sancinovo
Ustavni sodnik Ernest Petrič izpadel iz igre za slovenskega arbitra pri določanju meje s Hrvaško, ker je prestar, favoritka predsednika države pa je menda njegova nekdanja sodelavka Vasilka Sancin
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Zadnji "velik prestižni spor" med predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom vlade Borutom Pahorjem se je zgodil novembra lani, tik pred odločilno kvalifikacijsko nogometno tekmo med Slovenijo in Rusijo za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki; takrat se je "usodno" zapletlo ob vprašanju, kdo je v Maribor na tekmo v Ljudskem vrtu povabil ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva.
Na prestižne spore med predsednikoma naj bi močno vplival tudi zaostren odnos med Mojco Seliškar Toš in Simono Dimic, šefinjama obeh predsedniških kabinetov, ki naj bi občasno prehajal v zelo nevarne vode. "Obe sta veliki gospe, bodite malo psihologa," nam je ob tem dejal eden izmed Türkovih sodelavcev; no, vsekakor se tudi zanesljivo ve, da imata obe na svoja – precej samovščečna – šefa, enormno velik vpliv.
Konec prejšnjega tedna se je med Türkom in Pahorjem zaostrilo pri imenu in priimku bodočega slovenskega arbitra v mednarodnem arbitražnem tribunalu, ki bo odločalo o meji med Hrvaško in Slovenijo. Pahor je pohitel s predlogom za ustavnega sodnika Ernesta Petriča, nekdanjega diplomata, nekoč Pahorjevega profesorja na FSPN (zdaj Fakulteti za družbene vede), ki je tedanjemu ambicioznemu diplomantu Pahorju ponujal mesto asistenta in štipendijo ameriške vlade, po medijskih odzivih sodeč pa se je zelo mudilo tudi Petriču. Čeprav sta Pahor in Türk o možnem arbitru (tudi Petriču) po naših informacijah govorila že pred dvema tednoma (še pred referendumom), Pahor pa je Petriča omenil tudi na prvi torkovi koordinaciji predsednikov strank vladne koalicije po referendumu (kjer sta zoper Petriča takoj imela pomisleke Katarina Kresal in Gregor Golobič), je takoj nastal vtis o novem soliranju predsednika vlade. To naj bi Türka, tako vsaj trdi eden izmed njegovih svetovalcev, tudi najbolj zmotilo. Pahor se je očitno zavedal, da bo zoper večnega Petriča veliko pripomb, sicer ne bi tako pohitel z njegovim imenom; vsi roki za izbiro arbitrov in arbitražo namreč začnejo teči šele po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške k Evropski uniji, kar pa se zanesljivo ne bo zgodilo prej kot v letu dni.
Pahorjev kabinet pa je bil neprijetno presenečen nad zadnji Türkovo tiskovno konferenco konec prejšnjega tedna, kjer se je predsednik republike glasno spravil nad Pahorja in Petriča. Češ, "Slovenija je s potrditvijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško stopila v fazo, v kateri ne bi smelo biti več prostora za domačnost in improviziranje … sedaj nismo več na terenu čiste politike, zdaj smo na tereni pravnih priprav, kjer je potrebna metodološka premišljenost," kar je definitivno letelo direktno na premiera Pahorja. Naši viri blizu Pahorja pravijo, da tukaj "vojne" z Danilom Türkom ne bo.
Danilo Türk je na plan potegnil zakon o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč, ki velja tudi za člane mednarodne arbitraže iz Slovenije. Med pravili imenovanja je med drugim zapisano, da predlagani sodnik ne sme biti starejši od 70 let, kar pomeni, da je 74-letni doktor mendarodnega prava Petrič enostavno prestar in po določbah tega zakona ne pride v poštev. Mimogrede, ta zakon je bil sprejet leta 2001, podpisal pa ga je tedanji predsednik državnega zbora – Borut Pahor.
Naši viri pa trdijo, da naj bi – poleg slabe volje zaradi Pahorjevega soliranja – predsednik Türk imel tudi svoje račune. Prvič, šlo naj bi za njegov obračun s kolegom Petričem, s katerim naj bi imela še neka stare nerazčiščene spore, čeprav nas Türkovi sodelavci prepričujejo, da Türk "nima nič proti Petriču," sicer ga ne bi aprila 2008 predlagal za ustavnega sodnika. Iz tabora Socialnih demokratov pa je slišati, da naj bi Türk točno vedel, da "je Petrič mahnjen na denar," zato naj bi novinarjem spustil tisto puhlico o "globoko domoljubnem dejanju in veliki časti," zaradi česar naj bi se slovenski arbiter odpovedal honorarju, ki naj bi znašal dovolj solidnih 400 do 500 tisoč evrov. Po tej veliki domoljubni logiki "naj funkcijo predsednika republike brezplačno opravlja tudi Danilo Türk," cinično sugerirajo isti viri.
Po nekaterih informacijah naj bi si Danilo Türk (njegov kabinet je že predlagal, da bi se Türk in Pahor dobila menda že danes, zaradi številnih tem, ne samo imena slovenskega arbitra) sicer najbolj želel, da bi slovenska arbitrica postala doktorica Vasilka Sancin, mlada in precej všečna plavolasa asistentka na katedri za mednarodno pravo na ljubljanski Pravni fakulteti, ki naj bi jo Türk forsiral ob vsaki priložnosti; pravijo, da sta si nekdanja sodelavca na Pravni fakulteti še posebej blizu. Vasilka Sancin nam je včeraj povedala, da "s temi govoricami ni seznanjena in meni, da njihova vsebina ni resnična."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilom Türkom Borutom Pahorjem Dmitrija Medvedjeva Mojco Seliškar Toš Simono Dimic Ernesta Petriča Katarina Kresal Gregor Golobič Vasilka Sancin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahorjev Petrič po zakonu prestar za arbitra, Türk forsira Sancinovo