objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 26. maj 2010 ob 07:38

Knjigo o Jankoviću delijo zastonj, Mervičev Spar pa naj bi plačal Olimpijo
Igor Mervič naj bi v zameno za največji Sparov hipermarket v državi saniral obubožani košarkarski klub Olimpijo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Če te dni v knjigarnah Felix kupite kakšno knjigo za 2,8 evra, vam prodajalke prijazno podarijo en izvod knjige 'Najboljše moštvo', ki jo je leta 2006 napisal Aleš Čerin, govori pa o "vzponu in razrešitvi Zorana Jankovića," nekdanjega predsednika uprave Mercatorja. Čerinova knjiga (Aleš Čerin je nekdanji član uprave Mercatorja in aktualni ljubljanski podžupan), označena kot 'Poslovna knjiga leta 2006' sicer stane 15,92 evra, direktor Založbe Učila Srečko Mervar pa zanika, da bi bila delitev knjig povezana z jesenskimi lokalnimi volitvami in vnovično kandidaturo ljubljanskega župana. Gre le za praznjenje zalog založbe; ko bodo razdelili vse knjige o Jankoviću, naj bi začeli deliti kakšne druge, ki niso več tako aktualne.
Na ljubljanski košarkarski sceni pa je slišati govorice, da Janković in njegov nekdanji glavni konkurent Igor Mervič, direktor Spar Slovenija, snujeta prevzem Olimpije. Spomnimo, Janković je za predsednika kluba najprej vabil Boža Jašoviča (Nova Ljubljanska banka), Boruta Meha (Holding slovenskih elekrarn), Matjaža Rakovca (Zavarovalnica Triglav) in Aleksandra Svetelška (Petrol), vendar so ga vsi zavrnili, o čemer smo na našem portalu že poročali. Slišati je celo, da naj bi predsednik vlade Borut Pahor in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik direktorjem podjetjih v državni lasti dala vedeti, naj ne financirajo Olimpije, dokler jo bo reševal ali hotel imeti glavno besedo Janković. Igor Mervič, ki je doslej rad poudarjal, da je Spar neodvisen od politike, pa je zaradi ambicioznih načrtov, ki predvidevajo gradnjo največjega Sparovega trgovska centra v Sloveniji v ljubljanski Šiški, tako posredno namignil, da mu politično sklepanje poslov z ljubljanskim županom Jankovićem sploh ni tako - tuje. Mervič, ki mu sicer ni mogoče očitati, da košarke nima rad, naj bi Jankoviću ponudil financiranje kluba, v zameno pa naj bi od Jankovića dobil sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje Šiške v mestnem svetu, ki ga večinsko obvladuje Lista Zorana Jankovića. Košarkarski klub Olimpija se medtem utaplja v dolgovih, katastrofalna finančna situacija bi lahko celo ogrozila Jankovićeve načrte, da se ljubljanski košarkarji preselijo v novo dvorano, ki nastaja v Stožicah; zdaj pa naj bi Janković vendarle našel plačnika in sanatorja, to je Merviča in Spar.
Igor Mervič si je vrsto let neuspešno prizadeval, da bi Spar v Šiški zgradil svoj največji trgovski center v Sloveniji. Do lani so Sparove pobude v mestnem svetu naletele na gluha ušesa, zdaj pa so se stvari s pomočjo Jankovića in njegove liste čez noč čudežno obrnile v Mervičev prid. Tako je mestni svet pod Jankovičevo taktirko brez po hitrem postopku in menda brez treznega razmisleka sprejel prostorski načrt za Šiško in Merviču na široko odprl vrata za gradnjo načrtovanega trgovskega središča, Spar pa naj bi v zameno financiral obubožano Olimpijo. Mimogrede, če bosta Janković in Mervič prevzela Olimpijo, bo športni direktor kluba postal Peter Vilfan, sicer mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića, ki mu poznavalci razmer v Olimpiji tudi očitajo, da je kot član upravnega odbora precej prispeval k sedanji kalvariji kluba.
Za osvežitev spomina: ko je bil Janković še predsednik uprave Mercatorja, je načrte tedanjega konkurenta Merviča uspešno rušil. Lokalna skupnost je takrat načrte Spara v Šiški podpirala, sedanja rešitev pa se ji zdi neustrezna, saj naj bi projekt imel preveč negativnih vplivov na okoliško prebivalstvo. Zanimivo je tudi, da je v tistem obdobju Jankovićev Mercator knjižnici Otona Župančiča v Šiški doniral sredstva v višini šestih milijonov evrov, pogodbo pa je podpisal Jankovićev sodelavec in biograf Aleš Čerin.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aleš čerin Zorana Jankovića Srečko Mervar Igor Mervič Boža Jašoviča Boruta Meha Matjaža Rakovca Aleksandra Svetelška Borut Pahor matej lahovnik Peter Vilfan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Knjigo o Jankoviću delijo zastonj, Mervičev Spar pa naj bi plačal Olimpijo