objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 23. april 2010 ob 07:31

Med interpelacijo zoper Kresalovo hekerji sesuli portal Požarport
Teden dni po zahtevi ljubljanskih kriminalistov, naj jim omogočimo identifikacijo avtorjev nekaterih komentarjev, so neznani hekerji vdrli na Požareport in izobesili pamflet, naperjen proti uredniku
2010 Pozareport

Odpri galerijo

V sredo dopoldne, med razpravo o interpelaciji zoper ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal, so neznani hekerji vdrli v spletni portal Požarport in ga za nekaj časa vizualno sesuli. Sesutje je trajalo približno eno uro, namesto portala pa je bilo videti pamflet z zmedeno vsebino, naperjen proti uredniku in izdajatelju portala ter piscem nekaterih komentarjev.
Po dosedanjih informacijah, ki nam jih je posredovalo podjetje, ki vzdržuje naš portal, je šlo za zunanji vdor, izvedli pa so ga računalniški strokovnjaki, ki naj bi imeli precejšnje znanje. Očitno pa tudi motiv, čas in dovolj denarja, da to opravijo. Po vsebini pamfleta sodeč je šlo za poskus načrtne diskreditacije uredniške politike portala, ki je v zadnjih nekaj mesecih uspel doseči in dokazati, da spletni mediji tudi v Sloveniji informacijsko zmagujejo nad tradicionalnimi medijskimi strukturami. Hja, morda smo res postali celo preveč vplivni. Med razpravo o interpelaciji zoper ministrico Katarino Kresal so naš portal v državnem zboru kar naprej trendovsko omenjali, od Kresalove do poslanca in predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega.
Naš portal se je po izbruhu razvpite afere Baričevič znašel pod številnimi, predvsem novimi pojavnimi oblikami pritiskov na medije. Na Forumu, kjer – prepričani v ustavno zajamčeno svobodo govora – ne cenzuriramo komentarjev in postov, so se pojavili številni komentatorji in teksti, ki jih ne moremo označiti drugače, kot da gre za čisto navadne provokacije, namenjene povzročanju zmede in nekredibilnosti Foruma. Ampak tudi to je del demokracije, svobode govora in medijev. Hkrati pa je Forum postal stičišče relevantnih informacij, ki so zadevale najnovejše afere na slovenski politični sceni. Pri posameznih komentarjih afere Baričevič sem dobil občutek, da poste pišejo celo nekateri uradni preiskovalci, ki želijo, da sporne policijsko-kriminalistične preiskave ujamejo pravo smer.
In nastopile so težave. Del mnenjskih voditeljev, med njimi žal tudi nekateri novinarji in tako imenovani komentatorji, so se začeli javno zgražati nad domnevnim sovražnim govorom na spletnih portalih in zahtevali celo cenzorske posege države. Toda njihova retorika je že na daleč izdajala, za kaj pravzaprav gre: skrbijo jih predvsem nestrinjanja z njihovimi političnimi zvezdniki in sindikalistično zadržanje svojih eksistenčnih medijskih pozicij; v razvitih državah zahodne demokracije je namreč skrajno nenavadno in nelogično, da novinarji kar sami zahtevajo omejevanje medijske svobode?!
Potem je na sceno odkrito stopila policija. Prejšnji torek so ljubljanski kriminalisti zahtevali, da jim omogočimo dostop do identifikacijskih podatkov (IP) avtorjev posameznih postov, ker naj bi šlo za grožnje ministrici Katarini Kresal. Ker je šlo za povsem bizarne komentarje, je bolj ali manj jasno, da je šlo za poskus ustrahovanja tistih, ki pišejo spletne komentarje, in izvajanja pritiskov na uredniško politiko. Kriminalisti so se najprej nenapovedano pojavili kar v naši redakciji, nato pa so uradno zahtevo celofansko zavili v pisno zaprosilo za zavarovanje komentarja na spletnem časopisu Požareport. O vsem tem smo že poročali, s pomočjo odvetnika Francija Matoza smo te poskuse tudi odvrnili. Je pa zanimivo, da so nekateri avtorji postov po prihodu policije enostavno poniknili in se ne oglašajo več; predvsem tisti, ki so prej s komentarji angažirano provocirali.
Nato se je zgodil še včerajšnji napad. No, že pred časom smo bili iz nekaterih krogov prijazno opozorjeni, da se nekaj pripravlja, in to se bo verjetno še dogajalo. Zato bomo poskušali spletni portal tehnično še bolj zavarovati, podali pa bomo tudi kazensko ovadbo zoper neznane storilce, ki so si privoščili včerajšnji vdor. Vendar uredniške politike zaradi teh pritlehnih pritiskov ne nameravamo spreminjati.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarino Kresal Zmaga Jelinčiča Plemenitega Francija Matoza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Med interpelacijo zoper Kresalovo hekerji sesuli portal Požarport