objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 19. april 2010 ob 06:51

Kriminalisti hočejo podatke avtorjev spletnih komentarjev o Kresalovi
Ljubljanski kriminalisti od uredništva portala Požareport želeli identifikacijske podatke avtorjev posameznih spletnih komentarjev, ker naj bi teksti grozili notranji ministrici in predsednici LDS
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji torek me je na mobilni telefon poklical kriminalist iz Policijske uprave Ljubljana Sebastjan Puhek in predlagal, da takoj pride v uredništvu, kjer naj bi mu predali podatke o identifikaciji pošiljatelja (IP) in elektronski naslov avtorja enega izmed komentarjev, objavljenega v članku z naslovom "Pahor in Kresalova v prestižnem Asu: LDS spet doma." Ta članek smo objavili isti dan (13. aprila) ob sedmi uri zjutraj. Šlo naj bi za komentar(je) ali poste, ki naj bi imeli grozilno vsebino, naperjeno zoper ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal. Kriminalistu sem odgovoril, naj ne hodi v redakcijo, saj najprej potrebujemo njihovo uradno pisno zahtevo, potem pa se bomo odločili, kako in kaj.
Mimogrede, dostop do zahtevanih identifikacijskih podatkov bi morali v vsakem primeru opraviti strokovnjaki podjetja, ki za spletni portal Požareport opravlja računalniške storitve, saj v uredništvu teh znanj in tehničnih možnosti nimamo.
Kriminalist Puhek je dejal, da nam bo uradno zahtevo poslal po elektronski pošti ali faksu. Vendar tega ni storil, me je pa naslednji dan, okoli 9. ure zjutraj, ponovno poklical na mobilni telefon in spraševal, zakaj me ni v uredništvu na Parmovi 41, ker je on pred vrati uredništva(?!). Odvrnil sem mu, naj pisno zahtevo pusti pri vratarju; tega ni storil, jo je pa izročil mojemu sodelavcu, ki skrbi za trženje, ki je takrat slučajno prišel v pisarno. Kot mi je povedal sodelavec, ga je kriminalist poskušal tudi "nekaj zasliševati," toda kolega je odklonil pogovor, češ, ni odgovorna oseba.


Zahtevo za zaprosilo za zavarovanje komentarja na spletnem časopisu Požareport je podpisal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto in višji kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana (glej faksimile).
Kriminalist me je kasneje spet poklical in spraševal, če sem njihovo zahtevo dobil in kdaj jim bomo predali "zaprošene" podatke. Obvestil sem ga, da sem njihov dopis poslal našemu odvetniku Franciju Matozu, ki bo policijski upravi tudi posredoval naš odgovor. V četrtek zjutraj se je kriminalist Puhek spet oglasil po telefonu in spraševal, kaj bomo naredili. Tokrat sem mu že povedal, da mu podatkov ne bomo posredovali, ker tega nismo dolžni storiti, pravno pojasnilo pa bo prejel od odvetnika Matoza. Kasneje je poklical še enkrat in spet v petek zjutraj, češ, kdaj lahko pričakuje pisno pojasnilo. Odvrnil sem, da še tekom tega dne, čeprav v njihovem dopisu ni navedenega nobenega roka, kdaj bi mi morali kaj storiti.
Sicer pa smo v uredništvu prepričani, da glede na vsebino domnevno spornega komentarja (glej faksimile), sploh ne gre za resno grozilno vsebino, s katero bi se morali ukvarjati kriminalisti, še najmanj pa ne oddelek za organizirano kriminaliteto. Po našem mnenju gre za poskuse zastraševanja ljudi, ki pišejo spletne komentarje ali poste, nenaklonjene notranji ministrici Katarini Kresal.

Potem je odvetnik Franci Matoz je na Policijsko upravo Ljubljana posredoval naš odgovor, kjer med drugim poudarja, da smo na Požareportu "presenečeni nad vnemo, s katero raziskujete domnevno kaznivo dejanje po 135/I , II KZ-1. Vaša vnema že presega dana pooblastila, saj je Vaš uslužbenec gospod Puhek mojega varovanca gospoda Požarja dobesedno oblegal in zahteval podatke o IP-ju pisca komentarja takoj, svojo zahtevo pa velikokrat ponovil. Moja stranka ni dolžna Vam izročiti ničesar, zato Vam tudi ničesar ne bo izročila," piše Matoz. "Sam osebno menim, da glede na vsebino članka in komentar le to ne predstavlja resne grožnje in da niso podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ter da je 'velika vnema' posledica tega, da je bila domnevna grožnja izrečena gos.Katarini Kresal, ministrici za notranje zadeve. V kolikor obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ga v okviru pooblastil raziščite, ne pričakujte pa, da Vam bo moja stranka posredovala zahtevane podatke."
Neuradno je slišati, da naj bi kriminalisti tudi od nekaterih urednikov drugih spletnih portalov zahtevali identifikacijske podatke posameznih piscev komentarjev o Katarini Kresal, kako so uredništva reagirala, pa še ni znano.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sebastjan Puhek Katarino Kresal Stojan Belšak Franciju Matozu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kriminalisti hočejo podatke avtorjev spletnih komentarjev o Kresalovi