objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 14. april 2010 ob 07:00

Klemenčič zapušča Kresalovo: nisem LDS, naj ne govorijo v mojem imenu
Državni sekretar za notranje zadeve zanika, da naj bi odhajal zaradi Pahorja in Barbare Brezigar
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Trenutno sem državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve. Afere ministrice, kot jih imenujete, ne bi predstavljale neposrednega povoda za mojo morebitno odločitev o predhodnem odhodu. Prav gotovo pa ta ne bi bil povezan z ravnanji predsednika vlade v zadevi generalne državne tožilke Barbare Brezigar, kot danes (torek; op.p.) navaja časnik Delo in se pri tem sklicuje na 'informacije iz LDS'. Ker nisem član LDS, ta stranka ne more govoriti v mojem imenu," nam je sporočil Goran Klemenčič, državni sekretar na MNZ, ki naj bi bil tik pred odhodom. Postavili smo mu namreč vprašanje, ali res zapušča MNZ, in če je to res, ali odhaja zaradi razvpitih afer ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal. Na naše dodatno vprašanje, ali držijo govorice, da naj bi se Klemenčič že vsaj enkrat sestal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, govorila pa naj bi tudi o aferi Baričevič in Brezigarjevi, nam je Klemenčič odgovoril, da "samostojnih pogovorov o zadevi Baričevič ali generalni državni tožilki s predsednikom vlade nikoli ni imel."
Toda Klemenčič, sicer profesor na ljubljanski Fakulteti za varnostne vede in mož medijsko znane odvetnice Nine Zidar Klemenčič, zanesljivo odhaja, trdijo naši viri. To naj bi se zgodilo po interpelaciji zoper Kresalovo, je pa tudi možno, da bi Klemenčič državni sekretar ostal še dva ali tri mesece, morda celo do jeseni, saj naj bi želel speljati še nekaj projektov, povezanih z nadzorom policije in tajnimi telefonskimi prisluhi, ki si jih je nedavno zadala Pahorjeva vlada.
Čeprav je odhod državnega sekretarja zavit v ljubljansko meglo, Klemenčič ministrstvo zapušča predvsem zaradi padca kredibilnosti ministrice, saj določenih projektov zato enostavno ne bo mogoče izpeljati, trdijo naši viri. Namigovanja nekaterih medijev, da Klemenčič odhaja zaradi preveč popustljivega odnosa predsednika vlade Pahorja do Brezigarjeve, isti viri ocenjujejo kot "spin LDS," temu pa po naših informacijah tudi ne verjamejo v Pahorjevem kabinetu (na Gregorčičevi močno dvomijo, da bi Goran Klemenčič iz svojega odhoda delal veliko politično zgodbo na račun premiera Pahorja), kjer nam uradno sicer še niso odgovorili, ali sta se Pahor in Klemenčič res sestala in govorila na temo afere Baričevič in generalne državne tožilke. Za komentar govoric o sestankih Boruta Pahorja in Gorana Klemenčiča smo prosili tudi ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, vendar odgovora prav tako še nismo prejeli. Menda pa je tudi res, da naj bi Klemenčič že na začetku svojega mandata povedal, da bo na funkciji državnega sekretarja za notranje zadeve ostal največ dve leti.
Mimogrede, iz MNZ je ponovno priculjala anonimka. Pisci anonimke trdijo, da naj bi enega od službenih parkirnih mest pred stavbo MNZ, ki so se sprostila po odhodu visokih uradnikov kriminalistične službe v stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevo 16, takoj zasedla Petra Škofic, svetovalka za odnose z javnostmi; parkira pa menda svoje zasebno vozilo znamke Citroen Xsara.

Zaradi famozne stavbe NPU, ki je predmet interpelacije vseh treh opozicijskih strank zoper ministrico Kresalovo, se je včeraj, na rednem kolegiju predsednikov in predsednice koalicijskih strank, spet vnel verbalni dvoboj med Katarino Kresal in predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem. Slednji je od Kresalove ponovno zahteval, naj vendarle pove, koliko znaša razlika med najemnino, ki jo MNZ (davkoplačevalci) plačuje zasebnemu podjetju Ram Invest za mesečni najem stavbe na Dimičevi, in mesečnim obrokom za leasing, ki ga lastnik podjetja Ram Invest, razvpiti poslovnež Igor Jurij Pogačar, plačuje Hypo-Alpe-Adria Bank, pravni in ekonomski lastnici poslovne stavbe na Dimičevi. In še, zakaj se vodstvo MNZ ni za najem stavbe direktno pogajalo s Hypo banko, torej lastnico stavbe, ampak s Pogačarjem, dokazano družinskim prijateljem ministrice Kresalove. Kresalova na to vprašanje menda trmasto še vedno noče in noče odgovorit, Erjavcu naj bi samo rekla, da je Pogačar lastnik stavbe; na Erjavčevo vprašanje, zakaj ne pogleda v zemljiško knjigo, kdo je v resnici lastnik stavbe na Dimičevi, pa je Kresalova spet obmolknila.
Kot je znano, poslanci stranke DeSUS ne bodo podprli Kresalove pri obrambi zoper interpelacijo, kar je včeraj znova poudaril Karl Erjavec. Po naših informacijah trije poslanci DeSUS stojijo na stališču, da bodo glasovali proti Kresalovi, dva pa naj bi manjkala na seji; končno odločitev pa naj bi sprejeli prihodnji ponedeljek na sestanku poslanske skupine. Najverjetneje bodo sprejeli sklep, naj poslanci glasujejo po svoji vesti. Tako tudi Erjavčevi poslanci ne bi kršili koalicijske pogodbe, saj "glasovanje poslancev po svoji vesti" celo narekuje slovenska ustava.
Po objavi članka so nam iz kabineta predsednika vlade sporočili, da se "predsednik vlade Borut Pahor in državni sekretar Goran Klemenčič nista sestala in imela samostojnih pogovorov o MNZ, zadevi Baričevič in Barbari Brezigar."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barbare Brezigar goran klemenčič Katarine Kresal Borutom Pahorjem Nine Zidar Klemenčič Petra Škofic Karlom Erjavcem Igor Jurij Pogačar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Klemenčič zapušča Kresalovo: nisem LDS, naj ne govorijo v mojem imenu