objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 1. april 2010 ob 12:11

Slak je frajer slovenskega žurnalizma, Repovž in Markeš pa njegovi sramoti
Če imate čas in voljo, ne glejte pop oddaje Slovenija ima talent, ampak berite Markeševe kolumne v Sobotni prilogi Dela; jamčim podobno zabavo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Karkoli si pač mislimo o Bojanu Travnu in njegovi oddaji Svet na Kanalu A, po njegovi zamenjavi se je v slovenskem novinarstvu zgodilo vsaj dvoje:
Uroš Slak, voditelj oddaje Svet na Kanalu A, še bolj znan kot nekdanji voditelj Trenj na Pop TV, je Pro plusu (Pop TV, Kanal A, TV Pika) dal odpoved: "Nedopustno je, da je bil urednik Bojan Traven odpuščen, ker je v nekem intervjuju povedal, kar si misli. Ne morem delati v hiši, kjer se nekoga, ki pove, kakšne razmere so, za to vrže na cesto. Odstopil sem zaradi novinarskih načel, ker bi sicer izgubil novinarsko dostojanstvo."
Predsednik Društva novinarjev in odgovorni urednik Mladine Grega Repovž pa je Travnovo zamenjavo odločno podprl, češ, Svet na Kanalu A je "z vidika novinarstva ena bolj problematičnih oblik psevdo novinarstva." Po Repovževo gre "za populistični žurnalizem in če ta odločitev Pop TV pomeni, da se s tem odpovedujejo temu žurnalizmu in temu formatu oddaje, je to ponovna priložnost za vzpostavitev resnega novinarstva tako v Svetu na Kanalu A kot na Kanalu A in s tem v skupini Pop TV." Mimogrede, gre za skupino Pro plus, ki jo Grega Repovž nepoznavalsko meša s Pop TV.
Držo Uroša Slaka, čeprav sta z Bojanom Travnom tudi osebna prijatelja, lahko mirne duše definiramo kot pokončno in pogumno (spomnimo, ko je Danilo Slivnik prevzel Delo, so se novinarji Dela kobajagi nekaj bunili, vendar nihče ni zmogel dovolj poguma in Slakove drže ter dal odpoved; razen tistih, ki so kasneje romali v druge službe, pa morda Vojka Flegarja, ki je odprl spletni portal, vendar je honorarno za vsak slučaj še vedno pisal za Delove edicije), medtem ko mi ob drži Grege Repovža gre enostavno na bruhanje. S temi neumnimi izjavami je Repovž dosegel poden od podna svoje kariere.
Stanje zasebnih težav (pred nekaj meseci ga je zapustila njegova bivša žena, radijska novinarka Nika Repovž, zdaj Nika Benedik; no, uradno sta se razšla sporazumno), zaradi česar je očitno tudi vidno shujšal, mu še ne daje pravice, da tako primitivno obračunava z novinarskimi kolegi, ki so, če ne drugega, ostali brez službe - zaradi novinarskega dela. To je pa res too much, Repovža je lahko sram.
Medklic: nekaj podobnega velja tudi za Janeza Markeša, nekdanjega urednika Maga in Dela, kjer je zdaj komentator. Menda večno zagrenjeni tip že nekaj čase ne počne skoraj nič drugega kot živčno obračunava z nekaterimi novinarji, žal najraje in najpogosteje z mojo malenkostjo (če imate čas in voljo, ne glejte oddaje Slovenija ima talent, ampak berite Markeševe kolumne v Sobotni prilogi Dela; jamčim podobno zabavo), pri tem pa – alo alo - namesto argumentov citira njemu - trenutno koristoljubno - ljube politike, Gregorja Golobiča, Milana Kučana in Danila Türka. Sklepam, da bo tudi Markeš v jutrišnji Sobotni prilogi obračunal s Travnom in podobnimi. Hja, dobri so, tam na Delu, da mu za take zatežene članke dajejo plačo.
Poglejmo zakaj:
* Prvič: Repovž je slab novinar in urednik.
Dokaz: povejte mi en članek ali odmevno novinarsko zgodbo, katere avtor je Grega Repovž.
* Drugič: Repovž je velik politikant.
Dokaz: skozi funkcijo predsednika DNS javno zagovarja (brani, ščiti … ) samo tiste novinarje, ki sodijo v njegov politični krog, kar je možno dokazati matematično natančno; dejstvo, da se je ob ponedeljkovi zamenjavi Bojana Travna oglasil šele pozno popoldne, daje slutiti, da se je prej spet posvetoval s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem, torej politikom, ki je Repovžu – po pripovedovanju mojih virov – pred leti po telefonu enostavno narekoval članke o zavarovalnici Vzajemna.
* Tretjič: Repovž je predsednik evidentno nereprezentativnega Društva novinarjev Slovenije.
Dokaz: velike večine znanih in uveljavljenih slovenskih novinarjev ni več med člani Repovževega društva, in to predvsem zaradi Repovža.
* Četrtič: Repovževa edicija je nestransparentna revija Zares+LDS, zato so njegova podučevanja drugih o novinarstvu bizarna
Dokaz: naslovnice, teme, članki, fotografije in upadanje naklade tednika Mladina.
* Petič: Repovž je osebno vpleten v tajkunske zgodbe prevzemanja medijev, konkretno Mladine.
Dokaz: tik pred prevzemom Mladine, ki je bila pred leti v državni lasti, s strani italijanske družbe KB1009, je 10-odstotni delež Mladine nenadoma kupil Repovž, menda za 200 tisoč evrov. Potem ko so Italijani (pardon, zamejski Slovenci v Italiji) kupili Mladino, jim je ta delež prodal. Kje je dobil denar, ne pove. Je pa sumljivo, da je pred nekaj meseci, ko sta se ločevala z Niko Repovž, za naš portal povedal, da je bilo njuno skupno premoženje, ki sta ga razdelila z bivšo ženo, zgolj stanovanje?! Kaj pa tistih 200 tisoč evrov, ki jih je ponucal za svoje lastniške operacije!? Kje so?
* In nenazadnje: Repovž za svoje delo nima niti ustrezne izobrazbe.
Dokaz: za pridobitev službe novinarja, kaj šele urednika, uprave slovenskih medijev eksplicitno zahtevajo visokošolsko izobrazbo. Repovž je nima, za nameček pa je celo predsednik slovenskih novinarjev?!
Sicer pa, kdo neki je Gregi Repovžu sploh podelil mandat, da tukaj in zdaj presoja, kaj je (psevdo) novinarstvo. Če je psevdonovinarstvo to, da korektno popišemo, kar je policija našla v garaži ob mrtvem zdravniku Baričeviču, da poročamo o sporu med Ivanom Simičem in nogometnimi reprezentanti, da obelodanimo Golobičevo lastništvo Ultre sredi Amsterdama, objavimo tajne policijske prisluhe ministrici za obrambo Ljubici Jelušič, resno Repovževo novinarstvo pa slovenski javnosti vse to nekako zamolči, potem sem lahko samo poklicno ponosen, da pripadam takšnemu psevdonovinarstvu.
Zato pravim, da je Uroš Slak frajer slovenskega žurnalizma, Grega Repovž in Janez Markeš pa njegovi sramoti.
(Bojan Požar)
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojanu Travnu Uroš Slak Grega Repovž danilo slivnik Vojka Flegarja Nika Repovž Benedik Janeza Markeša Gregorja Golobiča Milana Kučana Danila Türka Baričeviču Ivanom Simičem Ljubici Jelušič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slak je frajer slovenskega žurnalizma, Repovž in Markeš pa njegovi sramoti