objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 30. marec 2010 ob 10:12

Sinoči odstavili Bojana Travna, urednika oddaje Svet na Kanalu A
Zamenjanemu uredniku je vodstvo Pro plusa takoj blokiralo računalnik, novi urednik pa je Gregor Trebušak
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj zvečer so odstavili urednika informativnega programa in oddaje svet na Kanalu A Bojana Travna. Odločbo o predčasni enostranski prekinitvi pogodbe mu je po včerajšnji oddaji vročil generalni direktor Pro plusa (Pop TV, Kanal A) Pavel Vrabec, novi urednik programa in oddaje Svet na Kanalu A pa je postal Gregor Trebušak, sicer tudi novinar domžalskega radia Hit.
Bojan Traven nam je povedal, da izjav ne sme dajati, sicer bi kršil dogovor, ki predvideva trimesečni odpovedni rok. Po naših informacijah naj bi uredniško mesto najprej ponudili Urošu Slaku, ki pa je ponudbo odklonil. Travnu naj bi odpoved dali brez formalnega razloga in nemudoma blokirali računalnik, vključno z elektronsko pošto. Naši viri trdijo, da naj bi za Travnovo odstavitvijo neposredno stal direktor informativnega programa Pop TV Tomaž Perovič, generalni direktor Pavel Vrabec pa menda ni mogel preboleti nedavnega Travnovega intervjuja v Vikendu, prilogi Dela in Slovenskih novic, kjer je Traven precej razgalil uredniško in poslovno politiko Pop TV ter napovedal svojo skorajšnjo razrešitev. Zamenjavo Bojana Travna nam je neuradno že potrdil programski direktor Pro plusa Branko Čakarmiš.
Sinočnja zamenjava Bojana Travna ima skoraj zanesljivo tudi politično ozadje. Naši viri trdijo, da naj bi se Perovič spet priklonil željam ali zahtevam predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, ki naj bi v zakulisju poskrbel tudi za presenetljivo ukinitev oddaje Trenja na Pop TV pred nekaj meseci. Spomnimo, Golobič je v nedavnem intervjuju za časnik Dnevnik oddajo Svet na Kanalu A uvrstil med tako imenovano "medijsko kanalazacijo," poleg časnika Finance, spletnega portala Požareport in tednika Reporter. Svet na Kanalu je sicer znan po kritičnem poročanju o politiki Pahorjeve vlade, zelo podrobno pa so spremljali tudi afero Ultra, ki je Golobiča potisnila na politično obrobje. Iz najnovejših izjav Uroša Slaka, voditelja oddaje Svet na Kanalu in nekdanjega voditelja oddaje Trenja je moč sklepati, da so naše informacije o navezi Golobiča in Peroviča pravilne in točne.

Voditelj oddaje Svet na Kanalu A Uroš Slak, znan kot nekdanji voditelj ukinjene oddaje Trenja na Pop TV, je danes - po sinočnjem padcu urednika Sveta na Kanalu A Bojana Travna, obvestil vodstvo Pro plusa, da je zjutraj na pošto oddal svojo odpoved. Slak se je za svoj korak odločil prav zaradi razrešitve Travna, s katerim sta tudi dobra prijatelja. "Ne morem delati v hiši, kjer zaradi svobode govora človek leti na cesto," je dejal za časnik Finance. Povedal je še, da ne ve, kako dolgo bo še moral voditi Svet na Kanalu A, saj ne ve, kako dolgi odpovedni rok ima. Uroš Slak naj bi ni odločitev o svojem odhodu sprejel pozno sinoči, ko je izvedel za Travnovo zamenjavo. "Moral pa sem jo sprejeti, sicer bi ostal brez novinarskega dostojanstva," je odločen Slak. Ko je vodstvu Pro plusa pred časom predstavil nov koncept oddaje Trenja in predlagal, da bi začeli z oddajo "o laži Golobiča," ki je bila takrat aktualna, mu je direktor informativnega in športnega programa Pop TV Tomaž Perovič odvrnil, da "v novi oddaji politike ne bo, ker se ne gleda." Slak pa mu je odvrnil, da "oddaje, ki bo slonela samo na infotainmentu, on ne bo delal."
Prvi človek Pro plusa Pavel Vrabec je v uradnem sporočilu za javnost navedel, da "Svet na Kanalu A sodi med najbolj gledane oddaje v državi in tudi želimo, da oddaja ostane do aktualnih političnih, gospodarskih, družbenih dogajanj pri poročanju s samostojnimi odločitvami, s pokončno, neopredeljeno, objektivno držo. In to držo bomo z Gregorjem Trebušakom ohranili. Razlog za prekinitev pogodbe z Bojanom Travnom je, da v njem dolgoročno ne vidimo posameznika, ki bi bil dovolj osebnostno motiviran za delo, ki ga podjetje lahko omogoči, kar je posredno nakazal javnosti že sam, predhodno pa smo slednje iz razgovorov z njim razbrali tudi sami. Za Svet želimo, da ostane paradni konj programa Kanala A. Informativno se bo širil, za kar potrebujemo človeka, ki bo skupaj z nami in uigrano novinarsko ekipo Sveta razvojno deloval uspešno. Gregorja poleg izkušenj odlikuje tudi profesionalnost, zavzetost, pozitiven pristop in se tako intenzivnejšega sodelovanja z njim veselimo." Gregor Trebušak še vedno ostaja tudi eden izmed voditeljev oddaje.
Na zmenjavo Bojana Travna, urednika oddaje Svet na Kanalu A, je s posebno protestno izjavo že reagiralo Združenje novinarjev in publicistov, podpisal pa jo je predsednik upravnega sveta združenja Igor Kršinar, novinar tednika Reporter.
Izjavo objavljamo v celoti:
"Združenje novinarjev in publicistov je ogorčeno, ker je vodstvo družbe Pro Plus prekinilo pogodbo o sodelovanju Bojanu Travnu, odgovornemu uredniku informativnega programa Kanala A. Informativna oddaja Svet je bila svetovnonazorsko zelo uravnotežena,  z nekaterimi novinarskimi prispevki pa zelo kritična do aktualne vlade in vladajoče koalicije, zato je verjeti, da gre pri odstavitvi za politična ozadja.
Traven je že pred tedni opozarjal na pritiske vodstva medijske hiše, v ozadju pritiskov pa naj bi stala podobna politična struktura kot junija lani pri ukinjanju oddaje Trenja, ki jo je vodil Uroš Slak, zdaj eden od voditeljev oddaje Svet. Podobno kot so oddajo Trenja najbolj kritizirali vodilni funkcionarji stranke Zares, je v nedavnem intervjuju za Dnevnik prvak Zares in visokošolski minister Gregor Golobič televizijo Kanal A, ki predvaja oddajo Svet, uvrstil med 'medijsko kanalazacijo' skupaj s tednikom Reporter, dnevnikom Finance in spletnim portalom Požareport.
Združenje novinarjev in publicistov opozarja, da se politični pritiski na medijske hiše stopnjujejo in da vplivni posamezniki iz ozadja skušajo disciplinirati medije, ki so kritični do aktualne vladajoče koalicije. S političnimi pritiski na medije, med katerimi sta tudi POP TV in Kanal A, se medijska svoboda v Sloveniji vse bolj oži.
"
Pozno popoldne so na na Pro plusu odločili še za eno sporočilo za javnost, ki ga prav tako objavljamo v celoti:
"V javnosti so se, potem ko smo z Bojanom Travnom prekinili pogodbo o sodelovanju, pojavile resne obtožbe o delovanju medijske hiše Pro plus. Zavedamo se, da jih je večina plod čustvene prizadetosti, vendar so navedene obtožbe presegle vse meje razumnega in spoštljivega.
Ostro zanikamo poseganje v svobodo izražanja. Pri urednikih, novinarjih, voditeljih in vseh ostalih sodelavcih, ki bdijo nad pripravo novic na Pro plus, se je vsezkozi spodbujala nepristranskost, profesionalnost in suverene uredniške odločitve. Nikoli v 15-letni zgodovini hiše ni imela vpliva na poročanje in poslovanje nobena politična, gospodarska ali civilna opcija.
To je bil tudi kriterij za izbiro vsakega urednika in novinarja, ki je bil kadar koli zaposlen v naši hiši, vključno z Bojanom Travnom. Bojan Traven je imel znano suvereno držo in popolno novinarsko svobodo. Dokaz o njegovi avtonomnosti je navsezadnje tudi objavljeni intervju z Bojanom Travnom v Vikendu, v katerega, kljub temu, da smo bili z njim pred objavo seznanjeni, nismo posegali.
Je pa Bojan Traven kot urednik novinarsko svobodo in uredniško neodvisnost pogosto izrabil, ignoriral temeljna načela  novinarske etike, kršil svobodo do zasebnosti in na druge nedovoljene načine posegal v osebnostne pravice posameznikov. To so večkrat prepoznala številna sodišča, za kar je Pro plus plačal nemalo odškodnin in denarnih kazni, pa tudi Novinarsko častno razsodišče v svojih razsodbah.
Ostro zanikamo, da bi k prekinitvi pogodbe z odgovornim urednikom Bojanom Travnom botrovali kakršni koli politični, gospodarski ali drugi pritiski. Kot gospodarska družba pa imamo kot vsako drugo podjetje pravico, da izberemo svojo ekipo ljudi, ki omogoča uspešen razvoj podjetja. Kot smo že poudarili, so razlogi za prekinitev pogodbe z Bojanom Travnom povezani z njegovimi osebnostnimi lastnostmi in motivacijo za nadaljnje projekte v okviru sredstev, ki mu jih podjetje lahko zagotovi.
"

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojana Travna Pavel Vrabec gregor trebušak Urošu Slaku Tomaž Perovič Branko Čakarmiš Gregorja Golobiča Uroša Slaka Uroš Slak Tomaž Perovič Igor Kršinar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sinoči odstavili Bojana Travna, urednika oddaje Svet na Kanalu A