objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 29. marec 2010 ob 13:09

Kranjčevič polni upravo Telekoma, SD, Zares in LDS pa lobirajo za svoje
Razkrivamo kadrovsko zakulisje pred jutrišnjo sejo nadzornega sveta Telekoma
2010 Pozareport

Odpri galerijoPred jutrišnjo sejo nadzornega sveta Telekoma se mrzlično kadruje. Telekom še vedno nima finančnika, mandat članu uprave Filipu Ogrisu Martiču, ki zdaj zaseda to mesto, poteče konec aprila, prav tako članu uprave Želju Puljiću. Predsednik uprave Ivica Kranjčevič nam je v sredo dejal, da naj bi člani nadzornega sveta za novega člana uprave, pristojnega za finance, podprli Igorja Mihajloviča, direktorja Avtoelektrike in člana nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav. Za člana uprave, ki bo vodil prodajo in marketing, pa nam je Kranjčevič potrdil, da je v igri vsaj pet kandidatov; te našteva tudi anonimka, ki je prav tako zaokrožila prejšnji teden. Gre za podjetnika Uroša Marolta, nekdanjega direktorja splošno-kadrovske službe na Mobitelu, Tomaža Jontesa, direktorja marketinga v družbi Mobitel, Iztoka Klančnika, direktorja Telekomove hčerinske družbe Avtenta, Igorja Rojsa, direktorja Telekomovega sektorja za operaterje, in Danila Tomšiča, direktorja prodaje in marektinga v Mobitelu. Kdo izmed naštetih naj bi imel največ možnosti, pa Kranjčevič, ki smo ga ujeli med sestankom v Sarajevu, ni hotel komentirati.
Po zadnjih informacijah naj bi člani nadzornega sveta, ki imajo pravico veta na Kranjčevičeve kadrovske predloge, zavračali Mihajlovičevo imenovanje. Precej slabe volje zaradi Mihajloviča naj bi bilo zlasti med Socialnimi demokrati, ker je Mihajlovič – kot nadzornik Triglava – do zadnjega nasprotoval imenovanju Matjaža Rakovca za predsednika uprave Zavarovalnice Triglav; zato je slišati, da Mihajloviča, ki naj bi bil sicer povšeči ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku, SD ne bo "spustil skozi." Za novega novega člana uprave, pristojnega za finance, omenjajo tudi zdajšnega direktorja Telekomovih financ Tomaža Kraškovica.
Če je Uroš Marolt donedavnega še veljal za favorita, zdaj menda ni več tako, trdijo naši viri. Po navedbah anonimke Marolta podpirata nekdanji prvi človek Mobitela Anton Majzelj in predsednik stranke Zares Gregor Golobič, po drugi strani pa nanj letijo očitki zaradi domnevne "prevelike podjetnosti" z baznimi postajami in kasneje z GEM, oporekajo pa mu tudi strokovnost, saj kot nekdanji direktor splošnega sektorja menda nima dovolj znanj in izkušenj s prodajo in marketingom. Anonimni viri trdijo, da se je Marolt že pogovarjal z nekaterimi ljudmi iz Mobitela, ki naj bi po njegovem prihodu prevzeli pomembne funkcije v Telekomu, po zadnjih informacijah pa naj bi Marolt že izpadel igre; menda tudi zato, ker je bil preveč prepričan v svojo zmago, predsednik Telekomovega nadzornega sveta Tomaž Berginc in Matej Lahovnik pa takšnih ljudi menda "ne marata preveč," trdijo naši viri.
Ivica Kranjčevič in Tomaž Berginc sta se po naših informacijah minuli petek oglasila pri ministru Lahovniku, govorili pa naj bi o kadrovanju v Telekomovo upravo. Naši viri še trdijo, da naj bi sedanjega člana uprave Dušana Mitiča, zadolženega tudi za regionalno širitev, skoraj zanesljivo "odnesla" revizija Telekomovega nakupa makedonske družbe Cosmofon in slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si.
Po navedbah anonimke naj bi Tomaža Jontesa podpirala Simona Dimic, vplivna šefinja kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, vendar Dimičeva trdi, da Jontesa sploh ne pozna. Nekdanji direktor Planeta Jontes naj bi lobistično pomoč poiskal tudi pri svojemu dobremu prijatelju Andražu Vehovarju, lobiral pa naj bi tudi pri nekaterih članih vodstva Zares, katerim naj bi jim "prinašal vroče trače" iz Mobitela. Anonimka mu očita nestrokovnost in premajhno podporo med zaposlenimi v Mobitelu in Telekomu, res pa je, da je član famoznega združenja mladih menedžerjev Yes. Tomaž Jontes je tudi član upravnega odbora ljubljanskega košarkaškega kluba Olimpije in nekdanji košarkaški trener, mesto člana uprave Telekoma pa si po navedbah anonimnih virov močno želi.
Iztok Klančnik se je s pomočjo ministra za promet Patricka Vlačiča neuspešno potegoval za člana uprave Darsa in predsednika uprave Darsa (sedaj je le namestnik predsednika), zato naj bi se kemija med njim in Vlačičem močno ohladila, trdijo anonimni viri. In ravno zato naj bi Klančnik podporo v boju za mesto člana uprave Telekoma iskal pri Jaru Bercetu, članu nadzornega sveta Telekoma in vidnemu članu Socialnih demokratov. Anonimka pa Klančniku očita, da gre za kandidata, ki ne velja za strokovnjaka s področja marketinga in prodaje, ampak za kandidata s političnim ozadjem, podobno kot Tomaž Jontes.
Dolgoletni vodilni mobitelovec Danilo Tomšič pa naj bi imel podporo generalnega sekretarja SD Uroša Jauševca in predsednice ljubljanskih Socialnih demokratov Metke Tekavčič. Mimogrede, tudi Ivica Kranjčevič naj bi predsednik uprave Telekoma postal precej po Jauševčevi zaslugi, trdijo naši viri iz SD, saj naj bi minister Lahovnik za predsednika uprave Telekoma sprva bolj forsiral Tomaža Berginca.
Konec prejšnjega tedna se je v kadrovskih kombinacijah za člana Telekomove uprave pojavil še Bojan Boštjančič, nekdanji državni sekretar za informacijsko družbo in bivši uslužbenec Vege. Boštjančiča, ki naj bi po zadnjih informacijah prav tako že izpadel iz kadrovskih kombinacij, naj bi forsirala LDS, oziroma ljubljanski odvetnik Miro Senica. Kar morda spet potrjuje tezo, da naj bi pri imenovanju Telekomove uprave šlo predvsem za merjenje moči SD in Zares.
Živahne kadrovske kombinacije pred postavitvijo nove Telekomove uprave je potrebno gledati tudi v luči pravega razmerja med "mobitelovci" in "telekomovci". Šef uprave Telekoma Kranjčevič bi utegnil imeti nemalo težav z uslužbenci Telekoma, če bi v njihovo upravo spravil same mobitelovce, pišejo anonimni viri. Telekomovci menda ne bi prenesli popolne Mobitelove uprave v njihovi firmi. Po drugi strani se pripravlja še tesnejša povezanost Telekoma in Mobitela (govori se celo o enotni blagovni znamki?!), vendar še ni čisto jasno, kakšen bo koncept upravljanja Telekoma in kje bo dejanska moč odločanja, trdijo naši viri. Če se bo vrh Telekoma prelevil v mednarodni holding, je čisto možno, da bo največji vpliv v slovenskem telekomunikacijskem poslu zadržalo vodstvo Mobitela, zato nekateri že govorijo, da je novi izvršni direktor Mobitela Zoran Janko le začasna rešitev …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Filipu Ogrisu Martiču Želju Puljiću Ivica Kranjčevič Igorja Mihajloviča Uroša Marolta Tomaža Jontesa Iztoka Klančnika Igorja Rojsa Danila Tomšiča Matjaža Rakovca Mateju Lahovniku Tomaža Kraškovica Anton Majzelj Gregor Golobič Tomaž Berginc Dušana Mitiča simona dimic Boruta Pahorja Andražu Vehovarju Patricka Vlačiča Jaru Bercetu Uroša Jauševca Metke Tekavčič Bojan Boštjančič Miro Senica Zoran Janko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kranjčevič polni upravo Telekoma, SD, Zares in LDS pa lobirajo za svoje