objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 25. marec 2010 ob 06:52

Dokazi: Kresalova prijatelju Pogačarju plačuje lizing stavbe NPU
Razkrivamo: stavba na Dimičevi 16, ki jo je Kresalova najela za NPU, sploh ni last Igorja Pogačarja, ampak avstrijske Hypo Alpe-Adria-Bank, ta pa je tesno povezana z Mirom Senico in LDS
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Pregled pridobljene dokumentacije med ministrstvom za notranje zadeve in ljubljanskim zasebnim podjetjem Ram Invest d.o.o., v lasti razvpitega podjetnika Igorja Jurija Pogačarja, o najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi 16, zaradi katerega je ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal fasala interpelacijo, dokazuje, da Pogačar (Ram Invest) sploh ni lastnik Poslovnega centra Dimičeva. Ta je namreč v lasti Hypo Leasing d.o.o., hčerinske družbe slovenske podružnice avstrijske banke Hypo Alpe-Adria-Bank, kar je razvidno tudi iz zemljiške knjige, Pogačar, že dokazano dober prijatelj Kresalove in odvetnika Mira Senice, ima Dimičevo 16 zgolj v finančnem najemu. Zato je Kresalova 21. januarja letos – poleg Najemne pogodbe št. C1714-10-390004, ki jo je sklenila s Pogačarjem - podpisala tudi poseben tristranski dogovor med notranjim ministrstvom, Ram Investom in Hypo Leasingom; bankirji, kot dejanski lastniki Dimičeve 16, so namreč morali dovoliti, da se najemna pogodba sploh lahko sklene (glej faksimile).
Igor Jurij Pogačar nam je včeraj potrdil, da je avstrijska banka ekonomski in pravni lastnik Dimičeve 16, je pa zavrnil špekulacije, da naj bi Kresalova z denarjem ministrstva - preko najemnine - plačevala njegov lizing pri Avstrijcih, in da naj bi tako davkoplačevalci enostavno odplačevali stavbo Ram Investa. Čeprav Pogačar priznava, da so takšne špekulacije možne. Zatrdil nam je, da je pri najemu lizinga plačal polog iz lastnih sredstev, vendar se ne more točno spomniti, za koliko denarja je šlo. "To je bilo pred tremi leti, teh podatkov pa nimam pred seboj," nam je po telefonu povedal Pogačar. Na naše vprašanje, zakaj 19. februarja letos, torej mesec dni po podpisu pogodbe, novinarjem časnika Finance ni hotel povedati, pri kateri banki je najel posojilo za nakup nepremičnine na Dimičevi 16, kolikšno je bilo to posojilo in kdaj točno ga je najel (spomnimo, Dimičevo 16 naj bi Pogačar kupil novembra 2007, od Konstruktor Investa), pa odgovarja, da se "ne spomni, zakaj jim tega ni povedal." Po naših informacijah naj bi novinarji Financ prav iskali morebitno povezavo med Hypo banko, Pogačarjem in Kresalovo, vendar je niso našli. Zdaj je tudi že jasno, da ni šlo za nobeno posojilo, ampak lizing, zato je Dimičeva 16 še vedno v lasti avstrijske banke. Kljub temu Pogačar trdi, da ni ničesar prikrival, kajti zemljiška knjiga je javna in bi novinarji to lahko pregledali in ugotovili. Je pa vsekakor zelo jasno, da je partnerstvo Hypo Leasinga prikrivala Katarina Kresal; najverjetnje zato, ker so Kresalova, njena stranka LDS in Hypo Alpe-Adria-Bank zelo tesno povezani.
Prvič: Hypo Alpe-Adria-Bank je leta 2007 z velikim kreditom (šlo naj bi za vsoto med 600 in 900 tisoč evrov) pokrila izgube LDS in stranko vsaj začasno potegnila iz finančne luknje. Po zadnjih informacijah LDS avstrijski banki dolguje vsaj še približno 200 tisoč evrov. Nekaj mesecev kasneje, potem ko sta Kresalova in Senica prevzela LDS, je Pogačar "kupil" stavbo na Dimičevi 16; no, dejansko so jo kupili isti avstrijski bankirji, ki so prej s kreditom rešili LDS. Naključje? Morda, morda pa tudi ne.
Drugič: Hypo Alpe-Adria-Bank naj bi finančno kreditirala razvpiti kompleks kmetije Bužekijan v slovenski Istri, ki je bil donedavnega v posredni lasti (preko povezanih podjetij) odvetnika Mira Senice in Katarine Kresal.
In tretjič: Miro Senica, življenjski sopotnik Katarine Kresal, ter Božidar Špan, nekdanji predsednik uprave slovenske Hypo Alpe-Adria-Bank, sta velika prijatelja; gre za koroško-celjsko navezo, do Španovega odhoda v Celovec, kjer je bil do včeraj član uprave Hypo Alpe-Adria-Bank, sta tudi redno obiskovala elitne ljubljanske restavracije, predvsem Maxim. Nobenega dvoma tudi ni, da je Špan zelo blizu Kresalovi; prav bankir Božidar Špan je bil po naših informacijah ključni človek pri finančnem prevzemu LDS, kar sta leta 2007 opravila Senica in Kresalova.
Avstrijska Hypo Alpe-Adria-Bank, ki je pred leti prodrla globoko na Balkan, predvsem na Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, je znana po tesnih povezavah s politiko (denimo s HDZ in nekdanjim hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem), kar je privedlo do velikih škandalov in nazadnje celo do avstrijskega podržavljanja banke. Lani je namreč avstrijska vlada Hypo banko rešila pred stečajem. Pri nas je bila Hypo Alpe-Adria-Bank vpletena tudi v tajkunski prevzem konglomerata Pivovarne Laško: Padli tajkun Boško Šrot je pri tej avstrijski banki - za potrebe svojih tajkunskih finančnih operacij - zastavil celo Časopisno-založniško hišo Delo; tako je časnik Delo, vsaj do junija letos, še vedno v posredni lasti avstrijske državne banke.nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Jurija Pogačarja Katarina Kresal Mira Senice Božidar Špan Ivom Sanaderjem Boško Šrot

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokazi: Kresalova prijatelju Pogačarju plačuje lizing stavbe NPU