objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 7. marec 2010 ob 08:29

Urednik Dela Košir razrešen, intrige in trači preplavili Delovo stolpnico
Predsednik uprave Jurij Giacomelli bo skoraj zanesljivo vztrajal na Romani Dobnikar Šeruga
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Nadzorniki časopisne hiše Delo so na petkovi seji z mesta odgovornega urednika časnika Delo razrešili dosedanjega odgovornega urednika Darijana Koširja; razrešitev, ki jo je predlagal predsednik uprave Jurij Giacomelli, je bila pričakovana, kljub temu, da so se novinarji na tajnem glasovanju večinsko opredelili proti Koširjevi razrešitvi.
Košir je bil nad odločitvijo nadzornikov na čelu s predsednico Marjeto Zevnik "presenečen in razočaran". Po njegovih besedah je bil "trdno prepričan, da bodo nadzorniki spoštovali odločitev kolektiva, ki je v sredo na glasovanju z večino zavrnil predlog predsednika uprave za njegovo razrešitev." Je pa Koširjevo presenečenje precej iz trte zvito, kajti nadzorniki Dela (v takšni ali drugačni sestavi) zadnje čase niso nikoli kaj dosti dali na voljo kolektiva. Tudi ko sta bila na uredniško funkcijo imenovana dva Koširjeva predhodnika, Peter Jančič in Janez Markeš, nadzorniki niso upoštevali - sicer neobvezujočega - mnenja novinarjev, ki so se množično izjasnili proti Jančiču in Markešu. Zato se tokrat še posebej spreneveda Markeš; ta je kot predsednik izvršnega odbora Aktiva novinarjev Dela podpisal sporočilo, s katerim "izvršni odbor nasprotuje odločitvi nadzornega sveta, ker nadzorniki niso upoštevali izglasovanega mnenja uredništva." Janez Markeš se pravzaprav spreneveda na kvadrat, saj v zakulisju sam ruši Koširja, ker si pod najverjetnejšo bodočo odgovorno urednico Dela Romano Dobnikar Šeruga, ki jo namerava inštalirati Giacomelli, obeta stolček urednika Sobotne priloge; rad bi namreč zamenjal sedanjo urednico Sobotne priloge Ireno Štaudohar, svojo nekdanjo kolegico na tedniku Mag. Tako bi Markeš, če (mu) bodo vse te intrige nekako uspele, tudi formalno zaokrožil lok svojih neverjetnih, domala perverznih novinarsko-političnih preobratov: iz nekdanjega urednika sobotne priloge pokojnega časnika Slovenec (spomnimo, naslov Markeševe priloge je bil Sobotno branje, Slovenec pa je izhajal – dokler pač ni propadel - pod vplivom političnih interesov in kapitala Slovenskih krščanskih demokratov) se bo prelevil v urednika Sobotne priloge kobajagi levo-liberalnega Dela. V brezobzirnih zakulisnih spletkah po Delovi stolpnici, imenovani Črna vdova, in podpori Romani Dobnikar Šeruga, se je Markeš, ki se ga je po novem prijel vzdevek "Golobičev dvorni kaplan", znašel celo v "nenačelni koaliciji" z nekdanjim odgovornim urednikom Dela Mitjo Meršolom, aktualnim ljubljanskim mestnim svetnikom na Listi Zorana Jankovića.


Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je po razrešitvi Koširja razumljivo dejal, da je "z odločitvijo članov nadzornega sveta zadovoljen"; po njegovem mnenju naj bi se novinarji, ki so glasovali proti razrešitvi Koširja, pravzaprav "ustrašili sprememb" na Delu. Giacomelliju je takoj odgovoril novinar in član nadzornega sveta Dela Brane Piano, ki pravi, da bi tisti, ki govorijo, da se novinarji bojijo sprememb, morali vedeti, da se "bojimo le sprememb na slabše." Mimogrede, tudi Piano je (bil) v igri za novega odgovornega urednika Dela, vendar je v zakulisju zmagovala urednica Nedela Romana Dobnikar Šeruga. Naši viri na Delu pravijo, da naj bi Giacomelli, ki so mu nadzorniki zdaj priporočili, naj v treh tednih najde tri kandidate za novega odgovornega urednika, naredil usodno napako, ker je v pogovorih z novinarji Dela takoj začel forsirati urednico Nedela, ki si je večina novinarjev Dela preprosto ne predstavlja v vlogi odgovorne urednice še vedno največjega časnika v državi. Brane Piano posredno razlaga, da gre za "nekompetentno" urednico, ki bi spet služila "nelegitimnim zunanjim pohlepom in komercializaciji novinarskih vsebin." Zato novinarji Dela vračajo udarec in pospešeno širijo trače o Giacomelliju, ki naj bi moral pred leti poslovni časnik Finance zapustiti zaradi nesposobnosti, potem pa naj bi krivdo za svoj odhod naprtil odgovornemu uredniku Financ Petru Franklu, ki je po Giacomellijevem odhodu prevzel še direktorsko funkcijo. Po petkovem padcu Darijana Koširja je začasno urednikovanje časnika Delo prevzel dosedanji Koširjev namestnik Radovan Kosmos, čeprav tega dela menda noče opravljati, pravijo naši viri.
Natančnejšim opazovalcem tudi ni ušlo, da je približno 24 ur po razrešitvi Darijana Koširja začel delovati prenovljeni spletni portal Delo.si (Delov portal je praktično edini spletni portal večjih medijev v državi, ki mu v času internetnega razcveta pada obiskanost!?), na vidno mesto pa so postavili kadrovske rošade na Delu. Pri tem je zanimivo, da se je Darijan Košir med intervjujem za spletno stran Dela nonšalatno zlagal, da časnik Delo beleži trend rasti naklade in branosti, čeprav javno dostopni podatki (vir: Slovenska oglaševalska zbornica oziroma Nacionalna raziskava branosti) dokazujejo ravno obratno. Toda laganje Delovih urednikov in komentatorjev - ki jih je med drugim povozil tudi čas - dandanes žal ni več nič posebnega, zato ima Giacomelli celo prav, ko ugotavlja "moralna bremena preteklosti" in padec verodostojnosti Dela.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Darijana Koširja Jurij Giacomelli Marjeto Zevnik Peter Jančič Janez Markeš Romano Dobnikar Šeruga Ireno Štaudohar Golobičev Mitjo Meršolom Brane Piano Petru Franklu Radovan Kosmos

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Urednik Dela Košir razrešen, intrige in trači preplavili Delovo stolpnico