objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 22. februar 2010 ob 07:12

Naveza Senica-Pogačar ubija LDS, Kresalova pa ne sname diamantov
Po aferi Baričevič predsednik liberalnih demokratov želi postati Blaž Kavčič, nečak Nika Kavčiča, direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič pa je potrdila resen sum spolne zlorabe Baričevičevih bulmastifov
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Nekaj ur pred začetkom prvega, sobotnega večera letošnje Eme, je zaokrožil naslednji evrovizijski SMS:
"Slovenska estrada je v zraku zaradi najavljenega nastopa Katarine Kresal na Emi. Obstaja namreč velika verjetnost, da bo zmagala. Miro Senica bo kupil glasove, melodija Kuža pazi, pa gre ljudem zelo dobro v uho."
Gre seveda za duhovito šalo, upoštevajoč "nastopa" ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS na prireditvi Politični obraz in Janina Slovenka leta, kjer je že zmagala. Na današnji seji izvršilnega odbora in sveta LDS pa naj bi se začelo "obračunavanje" liberalnih demokratov, povezano z afero Baričevič, ki se, zaradi odvetnika Senice in posredno Kresalove, nevarno lepi na LDS.
Mimogrede, zaradi afere Baričevič je LDS v najnovejši anketi javnega mnenja agencije Ninamedia že izgubila petino podpore, Katarina Kresal pa je na lestvici najbolj popularnih politikov zdrsnila navzdol.

Legendarni poslanec liberalnih demokratov Anton Anderlič se je v aferi Baričevič oglasil še pred Kresalovo, deveti dan po zdravnikovi smrti, takoj potem, ko je prvo tiskovno konferenco sklicalo vodstvo policije. V posebnem sporočilu za javnost je takrat med drugim zapisal, da se "v javnosti morebiti ustvarja nejasna podoba, kakšno naj bi bilo stališče LDS oziroma posameznih poslancev glede tragičnih dogodkov v primeru Baričevič. V razjasnitev svojih stališč javnost obveščam, da celotno dogajanje po dogodku spremljam z veliko zaskrbljenostjo."
Anderlič se je ponovno pojavil minuli četrtek, na tiskovni konferenci LDS, skupaj z generalnim sekretarjem stranke Urošem Petohlebom. Anderlič je pred novinarje stopil v vlogi poslanca in člana izvršilnega odbora, predvsem pa zato, ker naj bi imel "drugačno mnenje". Anderlič menda tudi ni vedel, kaj bo novinarjem povedal Petohleb; slednji je res pripovedoval čisto druge stvari kot Anderlič. Petohleb (generalni sekretar LDS je postal po volji Kresalove; postavitev generalnega sekretarja je od časov Toneta Ropa namreč domena predsednika stranke) je govoril predvsem o Janševi SDS, medtem ko je Anderlič pomenljivo dejal, da "LDS ni Katarina Kresal in Kresalova ni LDS. Stranka ne vodi veterinarske uprave, ne ministrstev za kmetijstvo, notranje zadeve ali pravosodje, zato ne sprejemajo odgovornosti na ravni odločitev, ki jih sprejemajo ministri … za nas je nesprejemljivo, da se poskuša opravičevati en del oblasti in kazati s prstom na drugega …" Zavrnil pa je tudi "poskuse diskreditacije LDS z nemogočimi konstrukti."
Katarina Kresal je Anderliču vrnila naslednje dne, ko je demantirala nesoglasja v stranki in dejala, da je "že velikokrat dobila potrditev, da ji članstvo zaupa. Res je, LDS ni samo Katarina Kresal, je še vsi njeni podpredsedniki, šefi in člani lokalnih odborov, tradicija, znanje, LDS je veliko več kot samo en človek." Po mnenju Katarine Kresal se "v stranki dobro razumejo in so prijatelji," čeprav je za časnik Dnevnik priznala, da so "bile težavi z nekaterimi fanti, ki se znajo postaviti zase. Včasih so sicer tudi kritični eden do drugega, ampak ta napihnjena afera nikakor ne bo načela naše enotnosti in našega zadovoljstva, da delamo skupaj."
Pravo malo bombo pa je v petek zvečer na Pop TV sprožil starosta slovenskega bančništva Niko Kavčič, ki so mu nenadoma prilepili naziv "starosta slovenske levice". Kakorkoli, Kavčič je dobesedno sesul Kresalovo; po politični ("preprosto lažne iluzije so, da je stranko pod tem vodstvom možno pripeljati do uspeha na volitvah, to je vodstvo, ki ga je absolutno zamenjati") in zasebni plati ("gledal sem televizijski intervju s Kresalovo," pravi Kavčič, "iz ušes sta ji visela dva diamantna obeska. Takoj zatem sem poslušal, kako za bolno mladenko zbirajo zamaške. Naj bi ona pri priči snela tiste obročke in jih vrgla v fond zamaškov"). Niko Kavčič je Katarino Kresal pozval, naj se nemudoma umakne iz politike.
Kresalova, ki naj bi po Kavčičevem prepričanju nastopala "napihnjeno, nastopaško … češ, kaj pa vi mislite, kaj nam pa morete …" je Kavčiču odgovorila na Twiterju. "Neodvisnost boli. Mnoge. Tudi Kavčiča. Njihov problem. Jaz grem naprej. Prihodnost je ženskega spola." Diamantnih uhanov pa predsednica LDS in ministrica kljub temu ni snela; še veš, slišati je, da naj bi se najbolj znan ljubljanski zlatar Tomislav Loboda hvalil, da je Kresalova decembra lani pri njemu kupila prstan, vreden trideset tisoč evrov. Tudi to kroži po SMS.
Kavčičev televizijski intervju je naslednji dan zjutraj v časniku Dnevnik dopolnil njegov nečak in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Tudi Blaž Kavčič ni šparal besed na račun Kresalove, predvsem pa ne na račun njenega spremljevalca Senice, ki naj bi v prejšnjem mandatu Kinološke zveze, skupaj s kinologom Rajkom Rotnerjem, stricem Katarine Kresal, poskušal obvladovati Kinološko zvezo; o tem smo na našem portalu poročali že pred nekaj dnevi. Mimogrede, podpredsednik Kinološke zveze je predsednik uprave Petrola in predsednik Združenja Manager Aleksander Svetelšek.
"Dejstvo je, da sta v obdobju predsedovanja Denisa Kuzelja v zvezi izjemno močno vlogo igrala njegov vsebinski partner Rajko Rotner, stric predsednice LDS Katarine Kresal, in odvetniška pisarna Senica. Ta statut je bil ena takih zadev … Lahko samo povem, da dejstva potrjujejo močno prisotnost verige Rotner-Senica-Kresal v kinološki sferi," pravi Blaž Kavčič. "LDS kot stranka s tem problemom nima nič, osebno vpletenost posameznikov pa je treba razčistiti. Sam sem v neprijetnem položaju. Sem lojalen član LDS in seveda spoštujem legalno izvoljeno predsednico. Z njo imava ne posebej pogoste, toda korektne odnose. V teh zadevah pa sva na različnih bregovih. In ne želim, da bi me javnost in tudi mediji razumeli kot osebo, ki je kakor koli pozitivno povezana s strukturo, o kateri sem govoril. Žal sem se, ne po svoji izbiri, znašel na nasprotnem bregu …" Verjeti v naključje, da sta bila skoraj hkratna intervjuja dveh Kavčičev naključna, je preveč naivno. Še zlasti zato, ker se Blaž Kavčič v ožjih družbah že nekaj časa ambicizono hvali, da bo prevzel vodenje LDS. Javno se je tudi pohvalil, da je z "Nikom Kavčičem v občasnih stikih, da obstaja skupina državotvornih ljudi, ki razmišljajo o tem, kaj je za državljane dobro, ki pa ni obremenjena z ožjimi strankarskimi pogledi. Nenazadje smo priča stanju, ko tranzicijski tajkuni prenašajo milijarde premoženja v tujino."
Vendar Blaž Kavčič večinske podpore za prevzem LDS v stranko zagotovo nima, po naših informacijah še zdaleč ne, v soboto popoldne pa naj bi – na enem od kriznih sestankov Kresalove - podporo predsednici LDS zagotovil tudi Anderlič, trdijo naši viri. Po nekaterih informacijah naj bi Anderlič, ki se je čez vikend zavil v molk, za podporo Kresalovi dobil zagotovilo, da bo prevzel mesto vodje poslanske skupine LDS, namesto tržiškega župana Boruta Sajovica. Ta naj bi stolček vodje poslanske skupine zapustil pod salomonskim izgovorom, da se mora posvetiti jesenskim lokalnim volitvam, kjer bo poskušal ubraniti funkcijo župana Tržiča. Sajovic, ki velja zvest kader Katarine Kresal in za ne preveč lucidnega politika, se je v aferi Baričevič, čeprav je čisto slučajno tudi veterinar, s prvimi stališči solidno blamiral (naši sogovorniki iz vrst LDS celo pravijo, da je bluzil in se zapletal), zato mu je Kresalova, na predlog svetovalcev, ukazala, naj bo tiho; in res, Sajovič, ki je bil do pred nekaj dnevi na vsaki televizijski oddaji, je nenadoma utihnil.
Za Blaža Kavčiča pa nekateri kolegi liberalni demokrati pravijo, da je "precej nesposoben in se obrača po vetru. Ni pa mogoče izključiti, da bo še kdo šel iz LDS, ampak prišli bodo novi," pravijo naši viri blizu Kresalove. Precej gorkih je rečeno tudi na račun Nika Kavčiča; češ, to je "zdrahar in bivši udbaš, ki je sicer imel določeno vlogo, danes pa se ga izkorišča … Za njegovimi izjavami naj bi stala Igor Bavčar in Janez Janša, ki naj bi imela interes, da se liberalni demokrati, Zares in Socialni demokrati pokoljejo med sabo." Niko Kavčič naj bi znotraj vlade stavil predvsem na ministra za evropske zadeve in razvoj Mitjo Gasparija; Kavčič je bil namreč tisti, ki je nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 spravil skupaj Gasparija in Pahorja. Čeprav je slišati, da naj bi Gaspari v zadnjem času Kavčiča tudi razočaral, predvsem pri kadrovanju nove uprave Nove ljubljanske banke. Pri določanju politike Mitje Gasparija je treba upoštevati še Petra Jamnikarja, nekdanjega generalnega sekretarja LDS, ki je vodstvo stranke zapustil kmalu potem, ko je LDS prevzela Kresalova. Jamnikar, ki še vedno dobro obvladuje in pozna teren stranke, je zaposlen kot svetovalec v kabinetu ministra Gasparija.
Katarina Kresal danes (ali jutri) znotraj LDS zanesljivo ne bo fasala nezaupnice, toda njeno vodstvo, "leadership", je močno omajano, politično je Kresalova, glede na njene ambicije, hudo ranjena. Njena zasebna povezava z Mirom Senico je za stranko politično smrtno nevarna, je slišati iz LDS, čeprav je po drugi strani jasno, da Kresalova brez Mira Senice (in njegovega prijateljevanja z Jožefom Školčem) ne bi nikoli postala predsednica LDS. Toda že pred časom so se odnosi med Senico in Školčem precej ohladili.
Poznavalci razmer zdaj vlečejo tudi vzporednice iz razvpite afere banke SIB, ki je iz političnega prizorišča odpihnila nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik in pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 zabila žebelj v krsto LDS. Gre za poslovno navezo med Senico in Igorjem Jurijem Pogačarjem, tedanjim prokuristom JP Energetike, ki je odigral eno od glavnih vlog v aferi SIB. Čeprav odvetnik Senica vztrajno ponavlja, da on in Pogačar nista poslovna partnerja, temu ni čisto tako. Tako ali drugače ju povezuje več poslovnih operacij, čeprav menda ne držijo ugibanja nekaterih medijev, da naj bi Senica razvpitemu Pogačarju zlobiral oddajo poslovnih prostorov v Pogačarjevi stavbi na Miklošičevi 5, ki jih je za sodnike gospodarskega oddelka najelo ljubljansko Okrožno sodišče. To naj bi Pogačarju pomagal odvetnik Stojan Zdolšek, prav tako eden od poslovnih partnerjev Igorja Jurija Pogačarja (tudi Zdolšek, ali "Stojči", kot mu pravi Pogačar, ima sedež svoje odvetniške pisarne na Miklošičevi 5, kjer je sedež Pogačarjeve družbe Ram Invest), pogodbo pa je podpisal tedanji predsednik ljubljanskega sodišča Aleš Zalar, sedanji minister za pravosodje in predsednik ljubljanske LDS. In pozor, minister Zalar naj bi v Pogačarjevo stavbo na Dimčevi 16, kamor se je preselil Nacionalni preiskovalni urad in zaradi česar Kresalovi grozi interpelacija SDS, lani poleti poskušal preseliti tudi ljubljansko okrožno državno tožilstvo, vendar je tožilstvo to zavrnilo.
Igor Jurij Pogačar naj bi pri Senici in Kresalovi zamenjal ali nadomestil Matjaža Gantarja, predsednika KD Group. Naši viri trdijo, da se je Matjaž Gantar iz poslovanja LDS vidno umaknil (menda tudi zaradi določenih zasebnih okoliščin), medtem ko naj bi Pogačar pomagal Senici sanirati finančne zaplete (beri: težave) s pomočjo mariborske Probanke. Vendar, to so samo govorice … Ostaja pa dejstvo, da je Pogačar eden redkih, ki je po aferi banke SIB fantastično obogatel. "Senica in Pogačar sta v aferi banke SIB žrtvovala Viko Potočnik, danes pa sta samo bogatejša, še bolj prevzetna in neobzirna," trdijo naši viri, "zato utegneta politično pokopati še koga drugega."

"Doslej zbrani rezultati analiz in dokazov v primeru psov pokojnega zdravnika Saše Baričeviča kažejo, da gre za resen sum spolne zlorabe živali. Zato so oblikovali delovno skupino, ki bo zbrala dodatne dokaze, s katerimi bi ta sum dokončno potrdili," je včeraj zvečer za Slovensko tiskovno agencijo povedala direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič. Končno poročilo o domnevni zlorabi psov bo končano ta teden. Delovna skupina, ki jo poleg veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška (vodi ta primer) sesatvljajo še kriminalisti, tožilci, in predstavniki nacionalnega veterinarskega inštituta, se je sestala v petek, naštete inštitucije pa bodo poskušale najti trdne dokaze o morebitni zlorabi psov, zato je sodelovanje nujno, pravi Čadonič Špeličeva. Preiskave naj bi sicer vodilo tožilstvo.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal miro senica Anton Anderlič Urošem Petohlebom Toneta Ropa Niko Kavčič Tomislav Loboda Blaž Kavčič Rajkom Rotnerjem Aleksander Svetelšek Denisa Kuzelja Boruta Sajovica Igor Bavčar Janez Janša Mitjo Gasparija Petra Jamnikarja Jožefom Školčem Viko Potočnik Igorjem Jurijem Pogačarjem stojan zdolšek Aleš Zalar Matjaža Gantarja Saše Baričeviča Vida Čadonič Špelič Uroša Andrenška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Naveza Senica-Pogačar ubija LDS, Kresalova pa ne sname diamantov