objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 2. februar 2010 ob 07:05

Mariborčani se čudijo: direktor Pošte naj bi postal Ljubljančan Rekar!
Koalicija menda usklajena, dogovor pa naj bi padel med Vlačičem, Lahovnikom in Tonetom Ropom
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Marjan Rekar, nekdanji razvpiti predsednik uprave Slovenskih železnic in bivši direktor cele vrste državnih ali paradržavnih podjetij, bo skoraj zanesljivi novi prvi človek Pošte Slovenije, trdijo naši viri. Da je kandidatura Marjana Rekarja za novega generalnega direktorja Pošte Slovenije koalicijsko usklajena, nam je potrdilo več različnih lobistov, uskladili pa naj bi se predprejšnji petek; dogovor naj bi "padel" med ministrom za promet Patrickom Vlačičem in ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom, glavni Rekarjev lobist in zakulisni boter pa je nekdanji premier in poslanec Socialnih demokratov Tone Rop.
Spomnimo, Marjan Rekar je Patricku Vlačiču pisal del predvolilnega programa (za Slovenske železnice), kar nam je potrdil tudi Rekar sam.

Na razpis za generalnega direktorja, objavljen v soboto, 30. januarja, naj bi se prijavil tudi (do)sedanji generalni direktor Pošte, Mariborčan Aleš Hauc.
Ko smo septembra lani problematizirali kandidaturo Marjana Rekarja za novega generalnega direktorja Pošte, predvsem zaradi številnih afer, ki spremljajo njegovo poslovno kariero, so se po objavi članka na našem portalu Rekarjevi lobisti nekoliko potuhnili, Rekar pa nam je zagrozil s tožbo na sodišču. Hkrati je za časnik Finance zavrnil namige, da naj bi kandidiral za prvega človeka Pošte. Nekaj podobnega je pred dvemi tedni izjavil za časnik Dnevnik; povedal je, da se ne bo prijavil na razpis za direktorja Elektra Ljubljana (kjer je član nadzornega sveta), zavrnil pa je tudi možnost, da se bo prijavil na razpis za generalnega direktorja Pošte. Za Dnevnik je dejal, da je "1. januarja prevzel vodenje podjetja LIZ Inženiring (v tem podjetju je bil doslej prokurist), zato bi bilo to nekorektno"; odhod v drugo podjetje, namreč.
No, za Pošto si je (bo) očitno premislil; razpis poteče 15. februarja, Rekar pa nam včeraj ni hotel odgovoriti na vprašanje, ali je njegovo kandidatura koalicijsko usklajena, oziroma, ali se bo in če se bo, kaj se bo, na razpis prijavil.
Govorice, da Pahorjeva vladna koalicija na sedež Pošte, ki je v Mariboru, Pošto pa je doslej tradicionalno vodil Mariborčan, že razburja politično sceno v štajerski prestolnici. To, da naj bi novega direktorja Pošte – Ljubljančana Marjana Rekarja - določili Pirančan Vlačič (no, po mami je tudi Korošec), Velenjčan Lahovnik in Gorenjec Rop,  je za večino mariborskih lokalpatriotov tako rekoč nepojmljivo, ne samo nesprejemljivo.
To pomeni zanesljiv poraz Socialnih demokratov in Zaresa na jesenskih lokalnih volitvah, si že manejo roke na mariborski politični desnici, mnogi iz vrst Socialnih demokratov pa se čudijo mariborskim poslancem SD, da nič ne ukrenejo. Da bi vsaj delno ublažili dokaj resno zadrego, naj bi Matevž Frangež, eden izmed treh mariborskih poslancev SD, za namestnika bodočega direktorja Pošte Rekarja forsiral Darka Vuserja, javnosti neznanega borznika mariborske Probanke, za katerega pa nihče ne ve, od kod je kar naenkrat postal kader Socialnih demokratov. Poleg tega, trdijo naši viri, naj bi mu Agencija za trg vrednostnih papirjev izrekla pogojno kazen, zaradi spornega trgovanja z delnicami. Darko Vuser je bil tudi že član nadzornega sveta Pošte, na predlog Saše Pečeta in bivše Pečetove stranke SNS:
Na naše vprašanje, ali na Pošto Slovenije za namestnika bodočega generalnega direktorja, res forsira Darka Vuserja, kako gleda na to, da Pošte v prihodnje očitno ne bo več vodil Mariborčan, in ali to res pomeni poraz SD in Zaresa na jesenskih lokalnih volitvah, nam je poslanec Matevž Frangež odgovoril takole: "Bilo bi dobro, da kadrovniki upoštevajo tudi lokalno okolje. V Mariboru je dovolj sposobnih. Sicer pa mi ni znano, da bi nadzorni svet Pošte Slovenije že sprejel kakšno odločitev. Dlje od tega se v kadrovanje ne vpletam." Sedanji namestnik generalnega direktorja Pošte Slovenije Igor Marinič je član Slovenske ljudske stranke.
Kot rečeno, se bo po naših informacijah na razpis zanesljivo prijavil tudi sedanji generalni direktor Pošte Aleš Hauc, ki je lani pridelal cca. 30 milijonov evrov dobička. Naši viri trdijo, da Hauc pri glasovanju v nadzornem svetu lahko računa na tako imenovane notranje člane nadzornega sveta iz vrst zaposlenih; predsednik nadzornega sveta je član uprave Gorenja in član LDS Gregor Bahun, ki pa naj bi delal predvsem za Lahovnika, glavna izpostava Gregorja Golobiča v nadzornem svetu Pošte pa je Darinka Virant, direktorica službe notranjega revidiranja na Telekomu in bivša članica nadzornega sveta Vzajemne.
V igri za člana vodstva Pošte je bil pred nekaj meseci tudi Robert Ličen (znan kot kandidat Socialnih kandidatov gospodarskega ministra), ki naj bi ga na Pošto – celo kot namestnika direktorja - potegnil Hauc, vendar so bili Vlačič, Lahovnik in Rop proti. Čeprav naj bi Lična podpiral tudi generalni sekretar SD Uroš Jauševec.
Mimogrede, Marjan Rekar poleg direktorskega mesta v LIZ inženiringu opravlja tudi funkcijo enega od direktorjev nepremičninskega podjetja Composita združeno podjetje za investicije d.o.o., poleg Damjana Jankovića, starejšega sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, na istem naslovu Vurnikova 2 v Ljubljani pa ima registriran tudi status samostojnega podjetnika – MR poslovno svetovanje Marjan Rekar s.p. Po javno dostopnih podatkih je leta 2008 samo skozi status samostojnega podjetnika obrnil nekaj več kot 122 tisoč evrov prometa.
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Rekar Patrickom Vlačičem Matejem Lahovnikom Tone Rop Aleš Hauc Matevž Frangež Darka Vuserja Saše Pečeta Igor Marinič Gregor Bahun Gregorja Golobiča Darinka Virant Robert Ličen Uroš Jauševec Damjana Jankovića Zorana Jankovića

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mariborčani se čudijo: direktor Pošte naj bi postal Ljubljančan Rekar!