objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 26. januar 2010 ob 07:27

Erjavca naj bi Šoltes rušil skupaj z ministrom Zalarjem? Slednji zanika
Aleš Zalar priznava, da je šefinji Pahorjevega kabineta Simoni Dimic predlagal sestanek med Pahorjem in Šoltesom
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za okolje in prostor ter predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je v petek postregel z novo odmevno izjavo, da naj bi pri pripravi njegove razrešitve, povezane z zahtevo predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, sodeloval "tudi eden izmed ministrov Pahorjeve vlade, ki pa ni predsednik stranke."
Po naših informacijah naj bi šlo za pravosodnega ministra Aleša Zalarja, kar pa nam Erjavec v nedeljo zvečer ni hotel potrditi in niti zanikati. Pravi, da bi "to lahko potrdil, če bi imel vsaj eno močno pričo," je pa prepričan, "da bo tako ali tako vse prišlo na dan. Saj se pri nas slejkoprej vse zve," pravi odhajajoči minister Erjavec, sicer pa "tudi v kabinetu predsednika vlade vse to že vedo."
Po govoricah in ugibanjih sodeč naj bi Zalar in Šoltes skupaj pretehtala, kaj bi bilo bolj učinkovito in elegantno za zamenjavo Erjavca: obtožni predlog za nevestno delo, povezan z afero Patria, ali ugotovitev računskega sodišča med revizijo ministrstva za okolje in prostor. Minister Zalar naj bi kasneje zlobiral dogovor med Šoltesom in predsednik vlade Borutom Pahorjem; pred novoletnimi prazniki naj bi po telefonu poklical v kabinet predsednika vlade in predlagal sestanek med Pahorjem in Šoltesom.
"To je pa bosa," pravi Zalar, ki je trenutno v Združenih državah Amerike, kamor je odpotoval po nefomalnem zasedanju Sveta Evropske unije za pravosodje in notranje zadeve, v španskem mestu Toledo. "Na sprejemu ob Dnevu ustavnosti na ustavnem sodišču (18. decembra; op.p.) mi je Šoltes dejal, da želi govoriti s Pahorjem v zvezi z revizijo na ministrstvu za okolje in prostor. Ni mi povedal zakaj, jaz pa ga tudi nisem spraševal. Še istega dne sem to sporočil šefinji Pahorjevega kabineta Simoni Dimic (ta nam je Zalarjev telefonski klic tudi potrdila; op.p.). To je vse, kar vem, nimam pojma, kaj se je dogajalo kasneje," trdi minister Zalar.
Kakorkoli, vsekakor ostaja vprašanje, zakaj je moral Šoltes za sestanek s Pahorjem prositi ministra Zalarja, saj gre za predsednika računskega sodišča, torej institucije, katere predsednik lahko kadarkoli sam predlaga pogovor s predsednikom vlade, in za to res ne potrebuje posredovanja ministra za pravosodje.

Po objavi našega članka je (včeraj dopoldne) Erjavec to komentiral takole: "Če bi to bilo to res, bi imeli prvovrstni politični škandal." Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je Zalarja vzela v bran: "Menjava ministra Erjavca je stvar politične higiene. Ne more v vladi sedeti minister, zoper katerega je državni organ pregona, državno tožilstvo, vložil kazenski obtožni predlog. In ni korektno, še posebej če gre za predsednika koalicijske stranke, da vzame celo vlado za svojega talca. Da v njej vsak teden najde novega dežurnega krivca za svoje napake. Ni minister Zalar netransparentno kupil patrij in ni minister Zalar tisti, ki je prodal državno premoženje brez sklepa vlade, in ni minister Zalar tisti, ki ni uredil problema ločevanja odpadkov. Minister Erjavec je tisti, ki tega ni storil."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Igorja Šoltesa Pahorjeve Aleša Zalarja Simoni Dimic Katarina Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Erjavca naj bi Šoltes rušil skupaj z ministrom Zalarjem? Slednji zanika